Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První země na světě zavádí bitcoin coby oficiální měnu. Podle kritiků to ublíží chudým

Autor: ČTK - 
7. září 2021
07:15

Středoamerický Salvador se dnes stává první zemí, kde se bude oficiálně platit nejznámější kryptoměnou bitcoin. Prezident Nayib Bukele představil plán zavedení bitcoinu v červnu a jeho vláda opatření prezentuje jako způsob, jak podpořit tvorbu pracovních míst a hospodářský rozvoj snížením závislosti na americkém dolaru. Ten se v zemi používá od roku 2001. Podle průzkumu se ale většina obyvatel domnívá, že z bitcoinu budou těžit hlavně bohaté vrstvy, zahraniční investoři a vláda.

Populisticky orientovaný prezident tvrdí, že občané budou moci prostřednictvím bitcoinu nakupovat, platit daně i kupovat půdu. Stoupenci změny tvrdí, že se sníží náklady na posílání a přijímání remitencí, tedy peněz, které posílají domů Salvadorci pracující v zahraničí. Jejich výše loni dosáhla téměř šest miliard dolarů (přes 128 miliard Kč), což představuje asi čtvrtinu hrubého domácího produktu (HDP) země.

Kritici varují, že uspěchané zavedení bitcoinu pocítí chudí obyvatelé, pokud by cena kryptoměny klesla. Odpůrci počítají i se zvýšením nákladů bank i pojišťoven. Připomínají také, že decentralizovaný systém bitcoinu otevře dveře anonymním a nezákonným transakcím, jako je praní špinavých peněz. Výkyvy kurzu této kryptoměny se podle nich mohou neblaze odrazit na hospodářské stabilitě.

Koncem července agentura Moody's Investors Service snížila úvěrový rating Salvadoru ještě hlouběji do spekulativního pásma, zčásti právě kvůli chystanému přijetí bitcoinu. Salvador nyní jedná s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o programu finanční pomoci za 1,3 miliardy dolarů (27,8 miliardy Kč). Podle informovaných zdrojů ale s fondem zavedení bitcoinu nekonzultoval. Také MMF varuje před destabilizací cen a ohrožením finančního systému.

Bukeleho vláda zavádí digitální peněženku nazvanou „Chivo“, což je slangový výraz, jímž Salvadorci označují to, co považují za skvělé, bezvadné. Každý uživatel na začátek dostane 30 dolarů v bitcoinech. Kryptoměnu si obyvatelé budou moci směnit v síti bankomatů Chivo. Poplatky s tím spojené má pokrýt stát.

Cena bitcoinu se za posledních zhruba šest týdnů po rychlém propadu opět zvyšuje. Od 20. července, kdy stál bitcoin méně než 30.000 dolarů, si do pondělí připsal více než 70 procent a dostal se nad 51.000 USD (z 641 tisíc Kč na 1,09 milionu). Cena kryptoměny je velmi nestabilní a může rychle klesnout pouze na základě zpráv či spekulací na sociálních sítích.

Video  Navýšení důchodů přinese problémy. Ekonom Bartoň varuje: Hlavní inflace nás teprve čeká  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi