Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Musk bere zpátečku. Teslu za bitcoiny už nekoupíte, vadí mu těžba kryptoměny z uhlí

Autor: ČTK - 
13. května 2021
07:05

Výrobce elektromobilů Tesla přestane přijímat platby za auta v digitální měně bitcoin. Rozhodnutí na twitteru oznámil zakladatel Tesly Elon Musk. Důvodem jsou ohledy na životní prostředí. Bitcoin na rozhodnutí zareagoval propadem o přibližně pět procent, uvádí AP.

„Jsme znepokojeni stále častějším využíváním fosilních paliv pro těžbu bitcoinů a transakcí s nimi, zejména uhlí, které má nejvyšší emise ze všech paliv,“ uvedl Musk na twitteru. „Kryptoměna je dobrý nápad na mnoha úrovních a věříme, že má slibnou budoucnost. Ta však nemůže přijít, pokud je to na úkor životního prostředí,“ dodal Musk.

Zakladatel Tesly, který se před několika dny v americké televizi svěřil, že trpí Aspergerovým syndromem, kvůli kterému někdy mají lidé problém rozlišit, kdy mluví vážně a kdy si dělá srandu, upřesnil, že společnost nemá v plánu žádné bitcoiny prodávat a začne je opět užívat, jakmile bude mít jejich těžba menší dopad na životní prostředí.

Bitcoin na Muska zareagoval pětiprocentním pádem

Cena bitcoinu po Muskově tweetu klesla o přibližně pět procent na 51,847 dolarů (téměř 1,1 milionu korun). Tesla skončila den s poklesem o 4,4 procenta, uvádí AP.

Když Elon Musk v únoru oznámil, že Tesla investovala do bitcoinů 1,5 miliardy dolarů (33,3 miliardy Kč) a že začne bitcoiny přijímat jako platidlo, kurz této nejznámější kryptoměny prudce posílil. Od března se elektromobily Tesla daly za bitcoiny pořídit ve Spojených státech, další země měly následovat.

Bitcoiny pro své fungování potřebují počítače a ty zase elektřinu. Počet počítačů a objem energie, které bitcoiny vyžadují, stále roste, a s tím stoupá i uhlíková stopa digitální měny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi