Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Holčička (4) se narodila s vrozenou vadou: Pravou nohu má o 14 cm kratší než levou!

Autor: rc - 
3. června 2021
20:33

Holčička z Nového Zélandu se narodila s vrozenou vadou, kvůli níž má pravou nohu kratší než levou. Lydia Goldingová tak k chůzi potřebuje protézku, která jí pomáhá v chůzi. Čtyřletá dívka podstoupila první operaci, která jí prodloužila nohu o osm centimetrů, ovšem musí podstoupit další tři, které by jí zcela změnily život. Rodina je však ve finanční nouzi a potřebuje pomoc, aby mohli operaci zaplatit.

Lydia Goldingová se narodila s vrozenou vadou, která postihuje jednoho člověka z 200 tisíc lidí. Vada poškodila její stehenní kost, která přestala růst. Čtyřletá rodačka z Nového Zélandu má tak pravou nohu o čtrnáct centimetrů kratší než levou. Každý krok tak pro ni znamená neuvěřitelný boj. Musí používat protézku, která jí při chůzi pomáhá. Protézka je ale těžká a Lydia tak musí vynakládat při chůzi hodně úsilí. Kulhání navíc způsobuje zátěž na ostatní kosti a klouby, což by mohlo mít za následek další zdravotní problémy.

Její rodiče Lauren a Hamish dělají vše proto, aby své dceři pomohli. O radu poprosili několik lékařů, až se jim podařilo narazit na Drora Paleyho z Paleyho Institutu na Floridě, který je schopen operativně prodloužit kosti. Rodiče ani na chvíli nezaváhali a rozhodli se v listopadu minulého roku přestěhovat do Spojených států, kde jejich dcera podstoupila operaci. Náročný zákrok dopadl dobře a Lydiina noha se prodloužila na osm centimetrů! Tím ale její boj neskončil. Dochází na rehabilitace a před sebou má ještě dlouhou cestu.

„Minulý týden měla infekci, kvůli čemuž musela na další operaci. Upřímně se jí daří dobře a neustále mě zaráží, jak to dobře zvládá. Jsou dobré i špatné dny,“ uvedla Lydiina máma pro britský deník Daily Mail. Na operační stůl se ale ještě vrátí, čekají jí další čtyři operaci, při níž jí bude znovu prodloužena končetina. Poslední operaci by měla podstoupit v šestnácti letech.

Výdaje za zákroky jsou ale příliš vysoké. První stál 250 tisíc amerických dolarů (5,4 milionů Kč) a další rodinu vyjde na 60 tisíc amerických dolarů (1,3 milionů Kč). Navíc jsou náročné i náklady na bydlení. Rodina se proto rozhodla oslovit širokou veřejnost a vyhlásila na fundraisingové stránce Give a Little veřejnou sbírku. Lidé zatím rodině v nouzi poslali 53 tisíc amerických dolarů (1,2 milionů Kč).  

VIDEO: Příběh Adámka Chramosty a vzácné onemocnění – spinální muskulární atrofie

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi