Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Kim Čong-un čelí žalobě. Za nucené repatriace po něm chtějí 19 milionů „na hlavu“

Autor: Darina Jíchová - 
23. října 2021
19:56

Skupina lidí, která byla násilně přesídlena do Severní Koreje, podala žalobu na vůdce KLDR Kim Čong-una a požaduje odškodnění. Repatriační kampaň, v pozdějších letech označena jako „státní únosy“, probíhala od roku 1959 do roku 1984. Proti Kimovi vystoupilo zatím pět osob, za jednoho by měl diktátor zaplatit až 19 milionů korun, uvedla stanice BBC.

Během repatriační kampaně bylo přesídleno z Japonska kolem 90 tisíc lidí, žalobu proti Kimovi tento týden projednával tokijský soud. Ve skupině, která diktátora žaluje, jsou lidé, jimž se později podařilo z KLDR zase utéct. Pětice prohlásila, že nikdo z nich neočekává, že by se Kim objevil u soudu nebo odškodné zaplatil.

Vysvětlili, že případ předložili k soudu s nadějí, že jeho rozsudek usnadní budoucí vyjednávání. Uvědomují si, že jejich soudní proces je jen symbolický. Během japonské okupace Korejského poloostrova v letech 1910 až 1945 tisíce Korejců odešly pryč, většina z nich právě do Japonska. Když začaly repatriace, KLDR vedla propagandu „návratu do otcovského ráje“, to se zalíbilo mnoha etnickým Korejcům a s ohledem na diskriminaci, které v Japonsku čelili, s japonskými polovičkami odešli zpět domů.

KLDR slibovala ráj, ale bylo to peklo

Obě strany, KLDR i Japonsko, kampaň podporovaly. Na Korejce se totiž v Japonsku hledělo jako na cizince. Severokorejská vláda jim skutečně slibovala ráj – bezplatnou lékařskou péči, vzdělání a práci. Opak byl ale pravdou, mnoho z nich bylo odesláno na těžké práce do dolů, někdo na farmy a jiní do továren. Docházelo k omezování lidských práv a zamezení odchodu ze země.

„Neočekáváme, že Severní Korea přijme žalobu a zaplatí odškodné,“ sdělil tisku právník žalující pětice Kendži Fukuda. „Pokud bychom jednání vyhráli, doufáme, že japonská vláda bude schopná vyjednávat s KLDR,“ dodal. Mezi Severní Koreou a Japonskem nejsou žádné diplomatické linky.

„Říkali nám, že nás čeká ráj na Zemi, místo toho to bylo peklo, kde nám odpírali základní lidské právo: svobodu odejít,“ sdělil tisku jeden z pětice Lee Tae-kjung. Do KLDR se dostal jako osmiletý v roce 1960, po 46 letech se mu povedlo utéct pryč.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi