Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Japonsko má nového premiéra. Kišida ve straně porazil ministra zodpovědného za očkování

Autor: ČTK - 
4. října 2021
09:50

Japonský parlament dnes schválil novým předsedou vlády exministra zahraničí Fumia Kišidu. Ve funkci nahradí Jošihida Sugu, který předtím odstoupil. Kišida patří mezi kritiky Sugy, ale i jeho předchůdce Šinzóa Abeho. Informovala o tom agentura AP.

Kišida minulý týden ve středu už Sugu nahradil v čele japonské vládní Liberálnědemokratické strany (LDP), když ve druhém kole volby porazil ministra zodpovědného za kampaň očkování proti nemoci covid-19 Taróa Kóna. Bylo tudíž zřejmé, že se Kišida stane premiérem vzhledem k tomu, že LDP má v parlamentu většinu.

Suga odstoupil po pouhém roce ve funkci. Rozhodl se tak poté, co sledoval, jak se jeho podpora propadá kvůli způsobu, jakým se vláda snažila zvládnout covidovou pandemii i kvůli širokému nesouhlasu s tím, že kabinet trval na pořádání olympijských her přes prudké šíření koronaviru.

Hlavním úkolem 64letého Kišidy nyní bude rychle se vypořádat s pandemií a dalšími domácími a globálními výzvami. Řízení země převzal nedlouho před blížícími se volbami, které by se měly konat v příštích týdnech.

Agentura Kjódó s odvoláním na zdroje z okolí nového premiéra napsala, že Kišida chce volby do dolní komory parlamentu už 31. října. To je dříve než v první polovině listopadu, jak se původně očekávalo.

Podle japonských médií by se v novém kabinetu mělo vyměnit vedení 18 z 20 ministerstev. Tři rezorty by měly vést ženy; v Sugově vládě byly ministryně dvě.

Na svém místě by měli zůstat jen ministr zahraničí Tošimicu Montegi a ministr obrany Nobuo Kiši, aby byla zajištěna kontinuita japonské diplomacie a bezpečnostní politiky. Země se snaží úzce spolupracovat s USA v rámci dvoustranného bezpečnostního paktu vzhledem k stále sílící Číně a rostoucímu napětí v regionu, včetně kolem Tchaj-wanu, poznamenala AP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi