Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bidenův guvernér v potížích: Republikáni mu jdou po krku, šíří fámy o „zmanipulovaných“ volbách

Autor: ČTK - 
13. září 2021
14:35

V nejlidnatějším americkém státě vrcholí kampaň před referendem o odvolání guvernéra. Voliči v Kalifornii budou v úterý rozhodovat o tom, zda v čele regionální vlády zůstane demokrat Gavin Newsom, nebo zda jeho úřadování skončí po necelých třech letech. Nejnovější průzkumy pro Newsoma vyznívají příznivě, v poslední den kampaně se jej nicméně chystá podpořit i americký prezident Joe Biden. Deník The New York Times (NYT) si všímá, že republikánský tábor podobně jako při loňských celostátních volbách znovu šíří nepodložená tvrzení o podvádění.

Politický proces, který se aktuálně v Kalifornii chýlí ke konci, je známý jako „odvolací volby“. Při nich je voličům pokládaná otázka, zda si přejí nebo nepřejí setrvání jistého státního činitele ve funkci. V případě letošních voleb pak mohou účastníci podpořit některého ze 46 uchazečů o Newsomův post, z nichž ten nejúspěšnější se stane novým guvernérem v případě, že více než 50 procent hlasujících podpoří sesazení toho stávajícího. Při posledních odvolacích volbách týkajících se guvernéra se takto před 18 lety dostal do čela státu herec a někdejší kulturista Arnold Schwarzenegger.

Daný mechanismus je součástí kalifornského volebního systému už 100 let. Spuštění hlasování je v Kalifornii snazší než ve většině ostatních amerických států a v tomto případě k tomu stačilo vysbírat 1,5 milionu podpisů. Kritikům Newsoma se nakonec podařilo získat podpisy asi 1,7 milionu voličů, což je méně než desetina celkového počtu. Kalifornští republikáni původně snahu spojovali s Newsomovými kroky kolem imigrace, kriminality a dalších oblastí, ústředním tématem se ovšem stala pandemie covidu-19 a relativně přísná karanténní opatření, která Kalifornie zavedla.

Podpořit guvernéra se chystá i Biden

Přesto, že je ve státě se zhruba 40 miliony obyvatel dvakrát tolik registrovaných demokratů než republikánů, průzkumy v létě svědčily o reálném ohrožení Newsomovy pozice. V posledních týdnech se ale čísla vyvíjejí jasně v guvernérův prospěch a podle průměru vytvářeného analytickým webem FiveThirtyEight měl Newsom na konci týdne podporu asi 56 procent voličů, zatímco pro jeho odvolání bylo necelých 42 procent.

Podpořit guvernéra v kampani se v pondělí chystá prezident Biden, který má na programu vystoupení na mítinku v Long Beach jižně od Los Angeles. Na straně Newsomových vyzyvatelů přitahuje největší pozornost republikán Larry Elder, který roky působil jako rozhlasový komentátor a je známou osobností kalifornské konzervativní scény.

Elder je také jedním z těch, kdo v posledních dnech podkopávají důvěru ve výsledky tvrzeními o podvodech. „Budou podvádět, to víme,“ obvinil minulý týden tábor guvernéra s tím, že má tým právníků připravený začít podávat žaloby. Republikánům naklonění komentátoři televize Fox News Tomi Lahrenová a Tucker Carlson zase naznačovali, že guvernér Newsom může uspět jenom v případě, že použije nekalých prostředků.

Tvrzení připomínají situaci kolem loňských prezidentských voleb, kdy tehdejší republikánský prezident Donald Trump a jeho spojenci předem vykreslovali hlasování jako zmanipulované. Trump pak odmítl svou porážku uznat, ačkoli úřady neodhalily žádné rozsáhlé nesrovnalosti. Nyní v souvislosti s kalifornským referendem exprezident uvádí, že půjde o „zmanipulované volby“.

Temné varování

„Toto rychlé osvojení nepravdivých obvinění... dokládá, jak u pravice sílí instinkt tvrdit, že jakékoli prohrané volby, nebo jakákoli probíhající bitva, která by mohla skončit porážkou, musí být poznamenané podvody,“ píše deník NYT.

Vyústění hlasování v Kalifornii nebude známé dříve než v noci na středu místního času (ve středu ráno SELČ). Miliony lidí už své hlasy odevzdaly, ať už na dálku nebo na hlasovacích místech otevřených v předtermínech. Včas odeslané hlasy budou volební činitelé přijímat i v týdnu po hlavním termínu voleb.

Agentura AP upozorňuje, že po uzavření volebních místností by mohl následovat podobný vývoj jako při loňských volbách, kdy Bidenovo vítězství vyšlo najevo až po několika dnech sčítání hlasů. „Většina kalifornských demokratů volí korespondenčně, zatímco republikáni se přiklání k osobnímu hlasování a jejich hlasy se sčítají rychleji. Takže ať budou v úterý večer výsledky jakékoli, s postupem sčítání budou pravděpodobně lepší a lepší pro demokraty,“ uvádí AP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi