Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pro místní zkáza, pro turisty atrakce: Kanáry po výbuchu sopky stále táhnou. Češi jsou v bezpečí

Autor: Nikola Forejtová - 
2. října 2021
05:50

Výbuch sopky na ostrově La Palma neohrozil žádné české klienty, zní z cestovních kanceláří a agentur. Ostrov je totiž mezi turisty méně oblíbený než např. Gran Canaria nebo Tenerife. Sopečná erupce nicméně uzavřela místní letiště a úřady varují před nebezpečím toxických plynů v nejbližším okolí. Paradoxně o lety na Kanárské ostrovy může stoupat zájem, především u turistů, kteří cestují na vlastní pěst.

Téměř před dvěma týdny začaly na jednom z Kanárských ostrovů sopečné erupce. Od té doby zničila žhavá láva přes 800 budov a stovky hektarů půdy. Výbuch sopky Cumbre Vieja vyhnal z domovů přes šest tisíc lidí, naštěstí si ale tato přírodní katastrofa nevyžádala žádné mrtvé. Přesto místní úřady varují před toxickými plyny, které nyní stoupají z moře poté, co se roztavená žhavá zemina dostala k pobřeží.

Češi jsou v bezpečí, sopka turisty láká

Mluvčí INVIA Andrea Řezníčková dodává, že na zasaženém ostrově nebyli žádní klienti z ČR. „Tomuto malému ostrovu dávají přednost individuální cestovatelé. Slýchávám od lidí, že je to pro ně velice zajímavé a lákavé a že se chtějí letět na sopku podívat. Jsou to ale lidé, kteří cestují na vlastní pěst,“ dodává na dotaz, zdali o cestu na Kanárské ostrovy stoupá kvůli výbuchu zájem.

„Chtěla bych říct, že pro někoho turistická atrakce je pro mnohé místní velice nepříjemná situace. Doporučovala bych si užít dovolenou na jiném ostrově,“ komentuje dále Řezníčková.

Čechy nemá na ostrově ani Exim Tours a Fischer. „Jde o menší ostrov, který není tak turisticky navštěvovaný ve srovnání s ostatními většími Kanárskými ostrovy. Na La Palmě tedy nyní žádné klienty nemáme, takže jsme nemuseli řešit nějaké přesouvání klientů do jiných oblastí nebo něco podobného,“ uvádí pro Blesk Zprávy mluvčí Fischer Jan Bezděk.

Video  Blesk Podcast: Vulkanolog Brož popsal nebezpečné scénáře pro kanárskou sopku.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Letiště La Palma se 25. září uzavřelo kvůli sopečném popelu, později bylo otevřeno, ale byly sem zrušeny lety. Nyní je letiště ve střídavém provozu podle proudění větru. V tuto chvíli sem létá Binter, Canaryfly a Iberia. „Letiště na sousedních ostrovech jsou otevřené a fungují bez problému. Funguje také lodní doprava,“ jak dodává za INVIA Andrea Řezníčková.

Nebezpečí kvůli toxickým plynům, jako je jedovatý oxid siřičitý, a oblakům páry nehrozí. Varování úřadů totiž platí jen do okruhu 3,5 kilometru. Přesto se doporučuje nepřibližovat se k místě erupce a na částech ostrova La Palma se ukončilo dočasně vyučování.

„Na ostatní ostrovy se bez problémů létá, momentálně evidujeme opravdu velký meziroční nárůst. Z ostatních navštěvovaných ostrovů, Tenerife, Gran Canaria a Fuerteventura, není v tuto chvíli nic vidět ani cítit,“ dodává Řezníčková s tím, že velký zájem o ostrovy je i v období Vánoc a na Silvestra.

Erupce nastala 19. září, žhavá láva od té chvíle začala stékat na obydlenou oblast a ve středu navečer dosáhla moře. Experti zmiňují, že ačkoliv roztavená zemina v prvních dnech zabije v moři vše živé, do budoucna naopak pomůže ekosystému s obnovou.

Teplotu tekoucí lávy odborníci odhadují asi na 1000 stupňů Celsia. „Očekáváme, že šíře jejího toku už se nebude zvětšovat, takře by neměla ohrozit více domů,“ řekl ve středu ráno španělskému rozhlasu premiér Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres. Voda v moři nemá více než 20 stupňů. Tok lávy cestou ze sopky je v některých místech 600 až 800 metrů široký.

V pátek se otevřela další puklina, z nichž začala láva vytékat. Podle expertů se ale nejspíše nový proud spojí s hlavním proudem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi