Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pivo zdražuje: Za čepovanou Plzeň zaplatíme víc, ceny zvedají i další pivovary

Autor: ČTK - 
1. října 2021
07:21

Plzeňský Prazdroj zdražuje ode dneška pivo v průměru o tři procenta. Dotkne se to většiny produktů, v průměru jde o 46 haléřů na půllitr. Poprvé po třech letech se to týká také čepovaných piv. Jeho zdražení v minulých letech kopírovala většina větších českých pivovarů, a tak se k němu zřejmě v nejbližší době přidají. Staropramen zvýšil ceny 1. července.

Svou produkci nejspíš zdraží také Pivovar Ferdinand v Benešově, nevyloučil to ani náchodský Primátor a Bernard u sudových druhů. Ceny naopak chtějí letos udržet Budvar nebo Svijany. Další velká skupina Heineken, do níž patří hlavně značky Krušovice, Starobrno, Zlatopramen nebo Hostan, se zatím k vývoji cen nevyjádřila.

Prazdroj zdražil čepovaná piva poprvé od roku 2018. Po tři roky, kdy inflace kumulovaně přesáhla osm procent (loni činila 3,2 procenta), držel podle mluvčího Zdeňka Kováře ceny na stejné úrovni, aby se sektor hospod a restaurací dokázal vyrovnat se změnami, které ho postihly.

„Šlo o důsledky zavedení regulací, jako jsou EET, zákaz kouření i dopady pandemie,“ řekl. Do podpory restaurací investoval za více než 12 měsíců přes půl miliardy korun, a to do bezplatné výměny prošlého piva, odložení plateb hostinským, investic do předzahrádek a vybavení.

Prazdroj prodal loni v tuzemsku a v zahraničí téměř 11,2 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,2 procenta méně. Prodej v ČR klesl meziročně o osm procent na 6,69 milionu hl. Prazdroj je největší pivovarnickou skupinou v ČR, od roku 2017 ho vlastní japonská skupina Asahi.

Pivovary Staropramen, které jsou druhým největším producentem piva v ČR, zdražovaly vybraná sudová a tanková piva v průměru o 2,9 procenta. Zdůvodnily to citelným nárůstem cen některých klíčových vstupů, hlavně vody, energií i ropy.

Video  Zdražování v Česku a vyšší ceny energií: Co na to politici?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

user ( 1. října 2021 16:09 )

Ty regio_piva se preceňuji. Nejen, že stojí malý, to co velká Plzeň, ale leckdy jsou to skutečně piva na úrovni Lidlu.

user ( 1. října 2021 16:05 )

Ve skandinávii stojí pivo cc 9€. No a kdo si ho dá, tak je zde považovány hostem.
Má to jediný háček, uživí to jeden pivovar.

Warpik ( 1. října 2021 14:36 )

Takový Zlatý bažant zvaný též slovenská "Plzeň" měli v akci za 11,90 - lahváč (LIDL). A je výborný.

gabreta ( 1. října 2021 13:28 )

Lidi se naučili popíjet v soukromí, kde si k pivku dají i cigárko. Tak že na to dojedou jen hospodský, kteří už stejně zdražili a teď ještě přimastí znova!!

jonn ( 1. října 2021 10:18 )

Tak co pinklové , těšíte se na zpropitné . N@srat jo n@srat. Za ty ceny už nic nebude .

Zobrazit celou diskusi