Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kim opět provokuje: KLDR odpálila do moře hypersonickou raketu, Jihokorejci i USA se zlobí

Aktualizováno -
29. září 2021
07:46
Autor: ČTK - 
28. září 2021
09:04

Střela, kterou v úterý odpálila Severní Korea do moře, byla nově vyvíjená hypersonická raketa, uvedla podle Reuters severokorejská státní tisková agentura KCNA. O vypuštění blíže neurčené rakety z východního pobřeží KLDR informovala v úterý Jižní Korea. Japonsko později uvedlo, že šlo zřejmě o balistickou střelu, která spadla do moře u japonské výlučné ekonomické zóny. USA odpálení střely odsoudily.

KCNA podle agentury AFP vyzdvihla, že úterní test zbraně je „velkého strategického významu“ v době, kdy se Pchjongjang snaží „tisíckrát navýšit“ své obranné kapacity. Během testu se podle KCNA ukázalo, že střela splňuje své technické specifikace včetně manévrovatelnosti a letových schopností oddělitelné hypersonické hlavice. Severokorejský lídr Kim Čong-un se testu nezúčastnil, vyplynulo z prohlášení agentury.

Hypersonické střely se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk a během svého letu na rozdíl od balistických střel neopustí zemskou atmosféru. Podle vojenských expertů proti nim v současné chvíli neexistuje účinná obrana, někteří se však domnívají, že tyto zbraně nejsou dostatečně přesné.

USA: Testy nepředstavují nebezpečí

Vypuštění rakety nepředstavuje okamžitou hrozbu pro americký personál, území ani pro spojence USA, sdělila v reakci armáda Spojených států, která má v Jižní Koreji na 28 tisíc vojáků. Odpálení střely však podle ní „zdůraznilo destabilizující dopady nedovoleného“ severokorejského zbrojního programu. Testy balistických raket zakazují KLDR rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Soul nejprve informoval o blíže neurčené střele, kterou KLDR odpálila do moře východně od svých břehů. Japonsko už tehdy uvedlo, že by mohlo jít o balistickou raketu.

Severokorejský velvyslanec při OSN zhruba v téže době, kdy byl proveden test zbraně, na Valném shromáždění OSN v New Yorku vyzval Spojené státy, aby upustily od „nepřátelské politiky“ vůči Severní Koreji. USA odpálení střely odsoudily. Také Jižní Korea vyjádřila lítost nad odpálením rakety v době, kdy je velmi důležité zajistit stabilitu na Korejském poloostrově.

„Nikdo nemůže popírat naše právo na legitimní obranu,“ pronesl severokorejský diplomat Kim Song před Valným shromážděním OSN a dodal, že KLDR má právo na testy zbraní. Pokud podle něj Washington upustí od „nepřátelské politiky“, Pchjongjang bude „kdykoliv ochotně“ reagovat na nabídky k jednání. „Podle nás však v současné fázi neexistuje vyhlídka na to, že by USA skutečně od své nepřátelské politiky ustoupily,“ nechal se slyšet Kim.

Odpálení střely odsoudilo americké ministerstvo zahraničí a vyzvalo KLDR k jednání. „Toto odpálení (rakety) porušuje vícero rezolucí Rady bezpečnosti OSN a představuje hrozbu pro sousedy (Severní Koreje) a mezinárodní společenství,“ uvedlo ministerstvo. Jižní Korea uvedla, že lituje odpálení rakety v době, kdy je velmi důležité zajistit stabilitu na Korejském poloostrově. Jihokorejský prezident Mun Če-in nařídil celou záležitost podrobně prošetřit. Japonsko proti odpálení střely protestovalo a uvedlo, že krok KLDR je politováníhodný.

V polovině září KLDR zkušebně odpálila dvě balistické rakety, které dopadly do vod mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. O dva dny dříve oznámila, že otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu. Podobné testy provedla poprvé po šesti měsících, poznamenala agentura AP. Test balistické rakety provedla v polovině září rovněž Jižní Korea.

KLDR dlouhodobě obviňuje Spojené státy a Jižní Koreu z nepřátelské politiky vůči Pchjongjangu. Rozhovory zaměřené na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a ukončení severokorejských raketových balistických programů výměnou za uvolnění sankcí nepokročily od roku 2019, kdy summit vůdce KLDR Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspěchem.

V pátek vlivná sestra a poradkyně severokorejského vůdce Kim Čong-una prohlásila, že KLDR je ochotna zvážit účast na summitu s Jižní Koreou, pokud bude ve vzájemných vztazích panovat úcta. Ve svém sobotním prohlášení Kim Jo-čong Soul vyzvala, aby upustil od své údajně nepřátelské politiky a dvojích standardů. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení v reakci na první sdělení uvedlo, že očekává rychlé zahájení hovorů s Pchjongjangem, ale nejdříve je zapotřebí obnovit komunikační horkou linku mezi oběma zeměmi. Pchjongjang nereagoval.

Vyvíjí Kim hypersonické střely?

Hypersonické střely se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk a během svého letu na rozdíl od balistických střel neopustí zemskou atmosféru. Podle vojenských expertů proti nim v současné chvíli neexistuje účinná obrana, někteří se však domnívají, že tyto zbraně nejsou dostatečně přesné.

Úterní test by mohl znamenat, že se KLDR chce zařadit po bok USA, Ruska a Číny, které hypersonické zbraně vyvíjejí, podotkla agentura Reuters. Odborník na raketové střely, Čang Jong-kun z Korejské univerzity pro letectví a kosmonautiku agentuře sdělil, že severokorejský test ale pravděpodobně nebyl úspěšný, poněvadž střela podle zhodnocení jihokorejských armádních zpravodajských služeb dosáhla rychlosti 2,5 machu. Jeden mach je zhruba 340 metrů za sekundu, což odpovídá rychlosti zvuku v blízkosti zemského povrchu.

„Severokorejská technologie hypersonického kluzáku není srovnatelná s tou, kterou používají USA, Rusko nebo Čína, a v současnosti se zdá, že se zaměřuje na zbraně krátkého dosahu, které mohou zacílit Jižní Koreu nebo Japonsko,“ uvedl Čang Jong-kun.

Zobrazit celou diskusi