Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dva výbuchy v afghánské baště ISIS a nejméně 7 mrtvých. Bomby mířily na vozy Tálibánu

Aktualizováno -
19. září 2021
14:34
Autor: ČTK, Mii - 
18. září 2021
13:11

Vozidlo radikálního hnutí Tálibán, které od poloviny srpna vládne v Afghánistánu, se dnes v Dželálábádu stalo terčem dalšího bombového útoku. Ten si podle prvních zpráv vyžádal pět mrtvých, včetně dvou civilistů, z nichž jedno bylo dítě. Uvedla to agentura AP s odvoláním na očité svědky. Už v sobotu si podobný útok ve stejném místě vyžádal dva mrtvé a 19 zraněných, stála za ním teroristická organizace Islámský stát-Chorásán.

Terčem útoků se v sobotu i v neděli stala vozidla bezpečnostních složek, které nyní podléhají Tálibánu. Jde o první vražedné atentáty od stažení posledních amerických jednotek na konci srpna po 20 letech operací v zemi. K útokům se dosud nikdo nepřihlásil.

Teroristická organizace Islámský stát-Chorásán se přihlásila ke krvavému atentátu z 26. srpna u kábulského letiště, kde o život přišlo nejméně 170 místních lidí a také 13 příslušníků amerických ozbrojených sil.

Tálibán ve snaze vládnout zemi čelí velkým ekonomickým i bezpečnostním problémům. Rostoucí problém představují právě povstalci z hnutí Islámský stát.

Tálibán se snaží vystupovat jako garant bezpečnosti, ale veřejnost zůstává podezíravá ohledně jeho záměrů. Problémům nicméně čelil Afghánistán i před převzetím moci Tálibánem, včetně chudoby a těžké závislosti na zahraniční pomoci.

Video  Arabista Pelikán o obavách z velké migrační vlny i Tálibánu: Zbraně USA prodají komukoliv!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 19. září 2021 15:09 )

panovník se patrně mylně domníval, že se tyhle dvě organizace spojí, aniž by historicky tušil, že se k smrti nenávidí. A tím, že je převaha jednoznačná na straně Talibanu, který v minulosti nikdy nejevil známky chuti ohrožovat svět, nechápu, odkud Miloš přišel na to, že o to bude usilovat nyní..

frantacizek ( 19. září 2021 14:59 )

ti nebudou mít čas nějak ohrožovat svět, jak tvrdil Miloš a psal jsem i já, pač budou mít spousty práce s IS a tady nezbývá než fandit menšímu zlu, tzn. Talibanu, který neplánuje nutit islám celosvětově jako IS a Al Kajda. Možná jim ani Amíci nemuseli ničit tu výzbroj, kterou tam zanechali, byli by s tím IS hotovi rychleji..

frantacizek ( 18. září 2021 13:34 )

a už tam začnou bojůvky mezi panbíčkáři

Zobrazit celou diskusi