Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Apokalypsa v USA: Zatopené metro, 48 obětí. Umírali i důchodci evakuovaní do skladiště

Aktualizováno -
3. září 2021
21:38
Autor: ČTK, tsv, simao - 
2. září 2021
07:05

Nejméně 48 mrtvých si vyžádaly v New Yorku a New Jersey bleskové záplavy, rekordní srážky a silný vítr, pozůstatky hurikánu Ida, který v neděli pustošil Louisianu. V New Yorku bouře způsobila přívalové deště, vyplavila metro a donutila úřady k vyhlášení nouzového stavu a zákazu cestování. New Jersey zasáhlo tornádo, pro zhruba 20 milionů lidí stále platí varování před záplavami, píše CNN. Hurikán minulý týden udeřil na americkou pevninu ve státě Louisiana, na jihu USA si živel vyžádal 13 obětí. Americký prezident Joe Biden dnes navštívil Louisianu.

Počet obětí pozůstatků hurikánu Ida v severovýchodních státech USA dosáhl nejméně 48, uvedla agentra Reuters. Americký prezident Joe Biden slíbil veškerou potřebnou pomoc.

Lidé umírali v bytech i autech

Řada newyorských obětí záplav včetně dvouletého batolete je hlášena z newyorské čtvrti Queens. Starosta New Yorku Bill de Blasio dnes oznámil, že mnoho obětí velká voda zastihla v suterénních bytech.

Dva lidé, matka se synem, zahynuli, když se do jejich sklepního bytu nahrnula voda poté, co se částečně zřítila zeď domu. Podle AP jsou mezi oběťmi v New Yorku také 48letá žena a 66letý muž, kteří zemřeli v různých domech a 43letá žena s 22letým mužem, kteří byli nalezeni v jednom domě.

Do tragické bilance přibyli v posledních hodinách i čtyři mrtví, kteří byli nalezeni v bytovém komplexu ve městě Elizabeth v New Jersey. V témže státě ve městě Passaic utonul muž v autě, které zaplavila voda. Ostatní dva cestující vyprostili z vozu hasiči. Také z okolí pensylvánské Filadelfie podle AP úřady hlásí oběti zatím neupřesněného počtu. Velké záplavy podél řeky Schuylkill v Pensylvánii zalily dálnice a potopily automobily.

V oblasti Filadelfie byla přerušena železniční doprava. Místní úřady dnes očekávaly „historickou povodeň“, neboť hladiny řek dále stoupaly. Pod vodou se z velké části ocitla obec Manayunk.

Rekordní přívaly deště

Stanice CNN uvedla, že za pět hodin na město New York spadlo 132,5 miliard litrů srážek, což si lze představit jako 50.000 olympijských bazénů. V Central Parku na Manhattanu spadl během několika hodin ekvivalent měsíčních srážek, ve středu tam meteorologové naměřili 185,4 milimetrů za hodinu, čímž byl překonán dosavadní rekord z roku 1927. Nevídané srážky hlásilo také letiště Newark.

„Pro město New York vyhlašuji stav nouze... máme tu rekordní přívaly deště, silné záplavy a nebezpečné podmínky na silnicích,“ napsal na twitteru starosta Bill de Blasio.

Záchranáři pomáhali lidem uvázlým v asi 15 až 20 soupravách metra dostat se do bezpečí.

„Buďme upřímní, jsme teď v novém světě,“ uvedl e Blasio, podle kterého se intenzita a frekvence bouří stupňuje a Spojené státy tak budou muset začít věci dělat „jinak“ a „rychle“.

Newyorská policie obyvatele města vyzvala, aby nevyjížděli na silnice. Ve městě zasahují hasiči. Metro je z větší části zavřené a mnoho vlakových spojů i letů z New Yorku i New Jersey bylo zrušeno, popsala BBC. Nepřízeň počasí také zpozdila zápasy na tenisovém US Open.

Ve městě Mullica Hill v New Jersey tornádo poničilo několik rodinných domů a v obci Kearny se zřítila střecha pošty, když byli uvnitř lidé. Na sociálních sítích se objevily videozáznamy z míst, kde silný vítr vyvracel stromy a strhal sloupy elektrického vedení. Lidé natáčeli i děsivou situaci v metru nebo vytopených domácnostech.

Nejtragičtější bilanci má živel ve státě New Jersey, kde zemřelo 25 lidí. Většina z nich se utopila, když voda nečekaně zaplavila jejich auta a některá z nich se ocitla zcela pod vodou. Jiní lidé zemřeli, když z auta vystoupili do rychle tekoucích vod. Z bouřkového systému se nad státem podle meteorologů utvořilo nejméně deset tornád, přičemž to největší poničilo domy v Mullica Hill jižně od Filadelfie.

Po jednom lidském životě si bouře vyžádala v Marylandu, Connecticutu a Virginii a nejméně pět lidí zemřelo v Pensylvánii, kde jsou některé čtvrti ve Filadelfii podél řeky Schuylkill stále zatopené.

Úřady stále pátrají po možných obětech a identifikují zemřelé. Záchranáři pracují na odklízení poničených aut, nánosů bahna a trosek z ulic a obnovení plného provozu newyorského metra. Podle listu The New York Times se dnes ráno místního času omezení a zpoždění týkala většiny linek, některé mají částečně zastavený provoz.

„Jste v životu nebezpečné situaci. Letící trosky mohou být pro lidi bez úkrytu smrtící,“ varovala před tornádem NWS obyvatele v okolí města Gloucester City v New Jersey. Pozůstatky hurikánu se ve středu přehnaly také částmi států Pensylvánie a Delaware.

S tím, jak voda z nevídaných dešťů proudí do potoků, říček a řek, stále platí varování před záplavami pro zhruba 20 milionů lidí. Vysoká voda podle všeho neustoupí ani dnes a podle předpovědi na některých tocích vydrží povodňový stav až do víkendu.

Skandál v Lousianě: Umírali evakuovaní senioři

Ida zasáhla Louisianu jako hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále a provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Živel nad pevninou postupně slábl a přesouval se směrem na sever. V Louisianě jsou stále stovky domácností bez proudu a v New Orleansu platí noční zákaz vycházení.

V Lousianě přitom řeší i skandál - čtyři evakuovaní klienti pečovatelských domů zeřeli poté, co proběhla evakuace cca 840 lidí do skladiště, kam se vejde běžně cca 300 - 350 lidí, upozornil Daily Mail. dalších 14 lidí bylo hospitalizováno.

Louisianské ministerstvo zdravotnictví obdrželo zprávy o seniorech ležících na nafukovacích matracích na podlaze, o které nikdo nestíhal pečovat. několikrát pak přestaly fungovat i generátory skladu, který pprovozuje podnikatel z New Orleans Bob Dean.

Biden slibuje pomoc i víc potravin

Biden ujistil, že jeho administrativa je „připravena poskytnout veškerou pomoc, které bude potřeba“, v reakci na poslední přírodní pohromy počínaje rozsáhlými lesními požáry v Kalifornii a konče hurikánem Ida.

Záplavy v Louisianě byly menší než ty, které region postihly během hurikánu Katrina na konci srpna 2005, zdůraznil prezident a k dobru to připsal federálním investicím do systému protipovodňových hrází v oblasti. „Vydrželo to, bylo to pevné, fungovalo to,“ prohlásil Biden. „Musíme opravit elektřinu. Musíme dodat více potravin, paliva a vody,“ dodal šéf Bílého domu.

Tara-Tara ( 3. září 2021 13:22 )

v tom metru je to fakt skvělé...crčí voda, všude el. vedení

žanyn ( 3. září 2021 12:38 )

Byl hurikán Ida a formuje se dle zpráv nový - Larry. Žeby příroda či nejvyšší zapůsobili a USA se konečně místo té zahraniční "ochranné" politiky začne věnovat té domácí???

Jan Kocián ( 3. září 2021 00:02 )

Američtí meteorologové minulý týden varovali New York City před hurikánem, ale povodně byly úplně jinde. Tentokrát se báli varovat New York City a dopustili se druhé chyby!

doktormediciny ( 2. září 2021 15:55 )

Kdyz vody kdysi vnikla dso prazskeho metra, snad tam nektera dvirka jksi selhala...S necim podobnym se snad musi pocitat...

doktormediciny ( 2. září 2021 15:54 )

Do dneswka jsem si myaslel, ze Amici jsaou technicky dokonalejasi a take duslednejsi...

Zobrazit celou diskusi