Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chlípný guvernér New Yorku končí. „Osahával mě na zadku během focení!“ tvrdí jeho oběť

Aktualizováno -
10. srpna 2021
18:15
Autor: sova - 
4. srpna 2021
20:05

Guvernér amerického státu New York Andrew Cuomo se rozhodl v úterý odstoupit ze své pozice. Úřad opustí během 14 dnů. Reaguje tak na sílící tlak obvinění na svou osobu. O nevhodném chování guvernéra hovoří i výpověď jedné z jeho asistentek, kterou měl osahávat přímo ve svém domě. Svědectví ženy je součástí vyšetřovacího spisu a jde jen o jedno z mnoha obvinění ze sexuálního napadení, která se proti Cuomovi již několik měsíců objevují.

Cuomo údajně požádal asistentku, jejíž identita zůstává anonymní, aby si s ním udělala fotografii, zatímco společně pracovali v jeho rezidenci ve městě Albany poslední den roku 2019.

Když zvedla telefon s fotoaparátem, Cuomo údajně „pohnul rukou tak, aby ji popadl za zadek a začal jej hladit“ nejméně po dobu pěti sekund. Asistentka tvrdí, že se během této interakce „tolik třásla“, že fotografie byly rozmazané. Cuomo proto navrhl, aby se oba posadili a zkusili se vyfotit ještě jednou.

Chtěl, aby kolegyně žárlila

Guvernér ženě poté údajně řekl, aby snímek poslala své kolegyni. Tou měla být další Cuomova asistentka Alyssa McGrathová. Ta mimochodem guvernéra rovněž obvinila ze sexuálního obtěžování. Dále pak měl dodat, aby „tu fotku neukazovala nikomu jinému“.

Poradkyně vypověděla, že neví, proč guvernér chtěl, aby poslala fotografii i McGrathové, ale hádala, že guvernér chtěl docílit toho, aby její kolegyně žárlila, nebo chtěl jen vidět, jaká bude její reakce. Cuomo přiznal, že se se zaměstnankyní společně vyfotili, ale uvedl, že to byl její nápad, protože „nerad dělá selfie“.

„Podvedla byste svého muže?“

Ve vyšetřovací zprávě se také uvádí, že Cuomo stejnou asistentku během pracovních styků opakovaně sexuálně obtěžoval. Měl se vůči ní projevovat „blízkými a intimními objetími“, „polibky na tváře a čelo“, „alespoň jednomu polibku na rty“ a „dotyku zadku“.

Cuomo se údajně o ní a jedné další asistentce vyjadřoval jako o „mingle mamas“ (guvernérův výraz pro půvabné vdané ženy, které jsou dle jeho mínění ochotné flirtovat – pozn. red.) a opakovaně se jí ptal, zda by svého manžela někdy podvedla.

Sám Cuomo jakékoli pochybení odmítá. „Nikdy jsem se nikoho nedotýkal nevhodným způsobem ani jsem nečinil nevhodné sexuální návrhy,“ řekl 63letý demokratický politik. Vyšetřovatelé tvrdí, že Cuoma z různých forem nevhodného chování obvinilo celkem 11 žen. Nakonec se ale rozhodl opustit křeslo. Na postu guvernéra vystřídá demokratka Kathy Hochulová. Bude první ženou v této funkci.