Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Silné bouřky zasáhly v Chorvatsku i turisty v kempech. Vichr jak při hurikánu a polámané stromy

Aktualizováno -
2. srpna 2021
14:28
Autor: Darina Jíchová - 
2. srpna 2021
11:04

Přes část Chorvatska se v neděli přehnala velmi silná bouře, nebyly ušetřeny ani přímořské resorty oblíbené mezi českými turisty, nicméně bouře zasáhla převážně Středozemí včetně míst, které v prosinci zničilo zemětřesení. Následkem řádění živlu popadaly stromy, bouře způsobila komplikace v dopravě a výpadky proudu, došlo k poškození budov. Zničen byl také kemp u koupaliště ve městě Petrinja, informoval list Dnevnik. Meteorologové varovali před vznikem tornád.

Bouře se přehnala přes Sisacko-moslavinskou župu, Požežsko-slavonskou župu, Viroviticko-podrávskou župu i Záhřeb. Na postižených místech zasahovali hasiči. „Vítr vyvracel stromy, které spadaly na silnice. Prozatím víme, že v Begovići spadlo vedení, u některých domů vítr shodil celé střechy, někdy jen tašky,“ komentoval zástupce velitele dobrovolných hasičů Petrinja Zvonimir Ljubičić. Následky bouře likvidují hasiči i v obci Hrvatska Kostajnica.

Přes část Chorvatska se v neděli přehnala velmi silná bouře. Přes část Chorvatska se v neděli přehnala velmi silná bouře. | Facebook/Ljudi za ljudi

Nedaleko západního pobřeží u města Poreč, jednoho z turisticky nejvyhledávanějších destinací, se podle meteorologického portálu MeteoAdriatic objevilo tornádo, které bylo klasifikováno jako F0, později zřejmě zesílilo na F1. Záběry víru pocházejí z vesnice Anžići v Istrijské župě. 

Podle chorvatské meteorologické služby DHMZ se větrné víry a tornáda mohou objevovat během pondělního odpoledne. Zároveň meteorologové na svém twitteru sdíleli snímky vírů, které se objevily na Istrii.

Začalo to slabým deštěm

Všechno začalo jen slabým deštěm. „Začalo to tím, že obloha zčernala, pak se spustil jemný déšť, poté se rozpršelo silněji, až z toho byl liják. Přidal se šílený vítr, pršelo na všechny strany, dělalo to hrozný randál,“ vypověděl Igor Pavleković z města Petrinja. Dodal, že v nedaleké obci Joševica spadla celá střecha školní budovy. Připomněl také přírodní katastrofu, která oblast zasáhla téměř přesně na den před 39 lety. Tehdy se 31. července krajem prohnal „hurikán“, případně „tornádo“, jak o úderu živlu psal tisk.

Během nedělní bouře bylo nahlášeno asi 50 událostí, šlo převážně o popadané stromy, elektrické a telefonní vedení, poškozené domy a další budovy. Obce Begovića, Gornja a Donja Pastuša či Tremušnjak hlásily výpadek proudu. Lidé na facebooku sdíleli snímky spouště, kterou za sebou bouře zanechala. „Foukalo tak moc, že jsem si myslel, že je to začátek hurikánu. Ale celkově to trvalo velmi krátce, i když to bylo extrémně silné,“ komentoval pro tisk jeden z obyvatel Petrinji.

Video  Dovolená v Chorvatsku 2021 covidu navzdory: Plavba kolem ostrova Rab  - Blesk - Jaroslav Šimáček, hudebnibanka.cz / Mushrush, Dietrich, Kersting - Croatian vacation
Video se připravuje ...

Bouře u obce zdevastovala koupaliště oblíbené mezi místními obyvateli i domácími turisty. Na soutoku dvou řek je vytvořená pláž, kde se konají různé akce.

Nad ránem došlo k zemětřesení

„Uletěla nám střecha garáže, vítr odfoukl také trampolínu, kontejner nebo sousedův plot. Vichr dokonce zohýbal kovové kuny u plotu,“ dodal další obyvatel obce. Zatím nebyla hlášena žádná zranění, pouze škody na majetku. Bouřky jsou hlášeny i na pondělí, měly by místy zasáhnout severní Jadran a horské oblasti.

Seismologové navíc v okolí Petrinji zaznamenali v pondělí brzy ráno slabé zemětřesení o síle 3,7 stupně Richterovy škály. Obec v prosinci 2020 zdevastovalo silné zemětřesní, které si vyžádalo 7 mrtvých.

Video  Chorvatsko postihlo silné zemětřesení: Takhle zdevastovalo město Petrinja  - Reuters / Foto: ČTK, Profimedia
Video se připravuje ...

sasa je best ( 2. srpna 2021 19:04 )

Jiříku trochu Tě vyškolím protože chci- Jugo či Italsky Scirocco či o5 chorvatsky Jugo je ve Francii známé pod názvem Marin a v Africe - qibli vzniká nad Afrikou a ve Středomoří...jedná se o silný vítr- říká si HURIKÁN kluk jako Ty ...

Dendrologie hochu - DENDROLOGIE ( nauka o Dřevinách ) za mě máš čistou 5.

sasa je best ( 2. srpna 2021 18:51 )

Jiříku-taškáři zajisté si měl na mysli DENDROLOGII nikoliv zdravotní stav stromů ten se zjišťuje u Lidí ale pravdou je, že tzv. JUGO zná každý Jižan...a pokud každoročně dorazí většinou je to Červen vždy jsou hlášeny obrovské škody !

Jirik-ta ( 2. srpna 2021 13:39 )

Ty stromy to je ekologie jako hrom. Je potřeba sledovat jejich zdravotní stav a rozmístění kolem přístupových cest. Když je třeba pomoc tak se nikdo nikam nehne.

pisecanda ( 2. srpna 2021 13:10 )

Tady to řádí taky……..viz Morava kashnusy… mimo jiné- na tebe odpovídající přezdívka

pisecanda ( 2. srpna 2021 13:08 )

Kashnus. Seš kreten, ne?Aby to nezasáhli tvůj holobyt či velevilu????

Zobrazit celou diskusi