Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Asi nepřežiju.“ Čínu postihly děsivé záplavy, voda se prohnala i metrem: Nejméně 33 obětí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
22. července 2021
10:23

Záplavy, které tento týden sužují čínskou provincii Che-nan, už si vyžádaly nejméně 33 obětí; osm osob je pohřešováno. Desítky tisíc lidí byly evakuovány, zatímco se nepříznivé počasí s přívalovými dešti šíří dál na sever a povodně postupují do dalších měst. Podle oficiální tiskové agentury Nová Čína jsou zatím přímé ekonomické škody vyčísleny asi na 4,11 miliardy korun.

Čínská vláda dnes nařídila místním úřadům, aby okamžitě zlepšily protipovodňovou kontrolu v městské dopravě. Reagovala tak na zaplavení metra ve městě Čeng-čou, metropoli provincie Che-nan, kde zemřelo 12 lidí, a stovky dalších vytahovali záchranáři z vozů, kde je uvěznila voda.

Na internetu se objevily videonahrávky pořízené cestujícími, kterým stoupající voda ve vagónech dosahovala až po krk a zásoba vzduchu ve vozech se tenčila. Amatérská videa absolutního hororu tak plní nejen sociální sítě, dostává se jim prostoru i ve státních médiích. Populární jsou hlavně scény ze záchranných akcí, lidé pomáhají jeden druhému za pomoci lan. Právě provaz, ten skutečný a lidský, zachránil jednu z obyvatelek města Čeng-čou, kterou strhl proud valící se vody.

Lidé se loučili s rodinami

Vůbec nejděsivější záběry však pocházejí z tamního metra, některá videa dokonce musela být cenzurovaná. „Byla jsem vyděšená, voda mi vystoupala k prsům, lidem kolem se špatně dýchalo. Žena vedle mě stála a telefonovala, loučila se s rodinou a předávala jim údaje ke svému bankovnímu kontu. Měla jsem chuť udělat to samé,“ svěřila se na sociální sítí Weibo jedna z Číňanek, které zůstaly uvězněné v metru.

„Myslí se mi míhaly různé myšlenky, které jdou slovy jen těžko vyjádřit. Zavolala jsem pouze své mámě. Řekla jsem jí: Možná nepřežiju, pak jsem zavěsila. Byla jsem na pokraji zhroucení. V určitou chvíli jsem omdlela kvůli nedostatku vzduchu, probudily mě vibrace telefonu. Máma mi volala nazpátek s tím, že záchrana je na cestě, ať to nevzdávám,“ doplnila.

Popsala, jak ona a její spolucestující zaslechli kroky a hlasy záchranářů, kteří rozbili okna soupravy a vpustili do vagónů čerstvý vzduch. Jako první pomohli těm, kterým se špatně dýchalo. V této skupince byla i žena, která se o zážitek podělila na Weibu.

Prší od soboty

V Čeng-čou, které leží 650 kilometrů jihozápadně od Pekingu, žije asi 12 miliónů obyvatel. Od soboty do úterý v tomto městě napršelo zhruba 617 milimetrů srážek, což je skoro stejně jako obvyklý celoroční průměrný úhrn srážek - 640,8 milimetru.

Meteorologický úřad provincie Che-nan dnes zvýšil varování pro čtyři města na severu provincie - Sin-siang, An-jang, Che-pi a Ťia-cuo - na nejvyšší stupeň čtyřbodové barevné škály. Problémy už má i sousední provincie Chu-pej.

V An-jangu už bylo evakuováno více než 73 000 lidí poté, co tu od pondělí napršelo více než 600 milimetrů srážek. Sin-siang zaznamenal od úterý do dneška 812 milimetrů srážek, což je nový rekord. Sedm středně velkých vodních nádrží ve městě už přeteklo a voda zaplavila řadu okolních vesnic a městeček.

Video  Záběry z dronu: Apokalypsa v Německu. Záplavy způsobily extrémní bouřky i rozvodnění řeka Ahr  - Reuters
Video se připravuje ...

frantacizek ( 22. července 2021 12:49 )

čajna bohužel začíná sklízet svůj postoj k životnímu prostředí jako největší vypouštět emisí skleníkových plynů s nulovou tolerancí klimatické dohody světových mocností G7. Jen tak dále soudruhu, jen pevně doufám, že to příště vytopí ústřední výbor UV KSČ se všemi delegáty sjezdu..

Zobrazit celou diskusi