Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Povodně na západě Evropy přinesly skrytou hrozbu: Zaplaví Česko vytopené vraky?!

Autobazary kvůli pandemii hlásí propouštění. Urgují stát a varují před černým trhem
Autobazary kvůli pandemii hlásí propouštění. Urgují stát a varují před černým trhem  (Autor: Blesk:Hurda Martin)
Autor: DH - 
21. července 2021
12:55

Záplavy v Nizozemsku, Belgii a v Německu můžou mít nečekaný negativní dopad až v České republice. Právě z těchto zemí se k nám totiž dováží nejvíce ojetých aut. Podle expertů je možné, že do Česka zamíří i vytopené automobily, které spláchla velká voda!

Nepříjemný zatuchlý zápach a skryté bahno. To jsou hlavní známky toho, že ojetina byla pod vodou. Po událostech posledních dní na západě Evropy nyní hrozí, že právě taková auta teď s trochou nadsázky zaplaví Česko. Zdejší trh s ojetinami je totiž více či méně závislý na dovozu právě z Německa, Nizozemí či Belgie, kde řádily ničivé povodně.

Statistiky uvádí, že jen v červnu zamířilo do Čech z Německa na 20 tisíc ojetin. Trh s auty je zde obrovský a čeští zákazníci slyší na tamní nižší ceny a kvalitněji udržovaná vozidla. V současné době ale mohou auta pocházet i ze zaplavených oblastí, a to by mohl být velký problém. 

Německo přitom v poměrně velké oblasti zasáhly právě nebezpečné bleskové povodně. A v momentě, kdy se například u modernějších typů aut dostane voda tam, kam nemá, nastává pohroma. „Následky vytopení se totiž projeví až časem. Působením vody dojde k poškození elektrických a elektronických součástí. To se pak může projevit nenadálými závadami během jízdy, které ve vysokých rychlostech mohou vést k haváriím,“ varuje předseda Sdružení na ochranu vlastníků automobilů Zbyněk Veselý.

Problémy nastanou i se zápachem, který nikdy úplně nezmizí. V neposlední řadě pak auto začne pomalu chytat rez. Někdy na viditelných, jindy na skrytých místech, což je nebezpečné.

Jak se ale ujistit, že vůz zatopený nebyl? Podle odborníků je nutné hledat bahno a zápach i tam, kde by se kupující nikdy normálně nepodíval. Bahno je často ukryto v čalounění dveří, pod palubní deskou nebo pod kufrem. Pod kobercem zas například bývá auto nebývale zkorodované. Většina velkých českých autobazarů pak takový vůz nesmí odkoupit. Němečtí a čeští soukromníci jsou na tom ale jinak. Proto by měl zákazník alespoň smluvně požadovat deklaraci o tom, že vůz zatopen nebyl, a pokud bude ošizen, musí mu prodejce vrátit peníze.

Hrozbou ale nejsou jen auta ze zahraničí. I na našem území došlo k bleskovým povodním, po kterých skončily vozy pod vodou. Proto je nutné, aby kupující ověřovali skutečně pečlivě každý vůz. Poznávacím znamením může být třeba nízká cena auta oproti zbytku trhu. To může naznačovat fakt, že se majitel či obchodník snaží vůz prodat i přes některé skryté závady.

bullshit ( 21. července 2021 15:08 )

Stalo se mi to před asi 20 lety. Koupil jsem auto, mělo sice vady které tomu napovídaly ale nebyl jsem poučen a ani mne ta možnost ani nenapadla. Až po opravě stahování okna za cca dva měsíce od koupi jsem ve dveřích objevil malou zahrádku. nyní jsem kupoval jiné a již jsem si dal na to pozor. nejde to vyčistit úplně do mrtě a je třeba se dívat do všech záhybů zda tam není jemný povlak nebo zbtek rezatého šlemu. Odhalit se to dá ale až po řádné prohlídce.

Zobrazit celou diskusi