Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zřícený dům na Floridě má již 86 obětí. Zahynula i sestra první dámy z Jižní Ameriky

Aktualizováno -
10. července 2021
21:27
Autor: ČTK, for - 
9. července 2021
20:35

Nejméně 86 lidí podle aktuální bilance zahynulo v troskách obytného domu, který se před více než dvěma týdny zřítil na Floridě. Je to o sedm více než v předchozí bilanci, uvedla agentura AFP. Mezi oběťmi je i sestra první dámy Paraguaye. Stále se pohřešuje 43 osob.

Po dalším nočním prohledání sutin se bilance obětí zvýšila o sedm na 86, uvedla dnes ráno starostka okresu Miami-Dade Daniella Levineová Cavaová, která dosavadních 17 dní pátrání po obětech označila za „největší záchrannou operaci v dějinách Floridy, která nesouvisí s hurikánem“.

Mezi oběťmi pravděpodobně jsou i cizinci, neboť hned několik latinskoamerických zemí po zřícení budovy v noci na 24. června hlásilo pohřešované občany. Byla mezi nimi i Paraguay, jejíž ministr zahraničí ve čtvrtek uvedl, že jednou z nalezených obětí je sestra první dámy tohoto jihoamerického státu.

Záběr zkázy ze zřícené budovy v Miami na Floridě Záběr zkázy ze zřícené budovy v Miami na Floridě | Reuters

Zatím bylo z pozůstatků identifikováno 62 osob. Ve středu se úřady rozhodly ukončit pátrání po případných přeživších, protože po dvou týdnech už pohasla šance, že by někdo mohl přežit ve vzduchové kapse. Nyní se týmy soustředí už jen na hledání mrtvých těl.

V posledních dnech se také urychlilo odklízení sutin komplexu Champlain Towers South a podle úřadů by se mohlo uspíšit i jejich prohledávání, které bylo původně odhadováno na 14 až 21 dní.

Mezi oběťmi pravděpodobně jsou i cizinci, neboť hned několik latinskoamerických zemí po zřícení budovy hlásilo pohřešované občany. Byla mezi nimi i Paraguay, jejíž ministr zahraničí ve čtvrtek uvedl, že jednou z nalezených obětí je sestra první dámy tohoto jihoamerického státu.

Obytný dům byl 40 let starý a podle expertního posudku z roku 2018 byly v jeho podzemní části vážné závady, oficiální vyšetřování je nicméně stále na začátku. Zřítila se téměř polovina ze 135 bytových jednotek domu.

Zobrazit celou diskusi