Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zemřela i dcera (†7) hasiče. Ve zříceném domě na Floridě našli čtyři těla, obětí je už 24

Aktualizováno -
3. července 2021
18:00
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. července 2021
11:25

V troskách zříceného domu na Floridě v městečku Surfside našli další čtyři těla, obětí je tak nejméně 24. Počet pohřešovaných se snížil na 124, uvedly úřady. Starostka už podepsala nouzový příkaz k demolici zbývající části 12patrové budovy, která se sesula k zemi v noci na 24. června, a od konce toho dne záchranáři z trosek nevytáhli nikoho živého.

Starostka Daniella Levineová Cavaová řekla, že potvrzeno je 24 mrtvých, 188 obyvatel je naživu a 124 se pohřešuje. „Ta čísla se budou dále měnit,“ sdělila.

Zástupce záchranářů floridského okresu Miami-Dade Raide Jadallah ráno místního času oznámil rodinám, že v neděli začne demolice stále stojící části budovy. Detaily budou dohodnuty dnes. Podle agentury AP půjde o nebezpečnou operaci, protože do budovy budou muset vstoupit odborníci a rozmístit tam výbušniny.

Jadallah řekl, že suť po demolici bude rychle odstraněna a záchranáři dostanou poprvé možnost dostat se do garáží, na něž se soustřeďuje pátrání. Bude tak možné získat lepší přehled o dutinách ve zbořené části budovy a tam se zaměří pátrání po možných přeživších.

Čím dál zoufalejší pátrání po přeživších

Tělo jedné z nově nalezených obětí patří sedmileté dceři miamského hasiče. Pátrání po přeživších je čím dál zoufalejší. Ve čtvrtek muselo být kvůli obavám o bezpečnost na místě zásahu na 15 hodin přerušeno.

Obavy z narušení hledání přeživších vzbuzuje i bouře Elsa postupující Karibikem k pobřeží Floridy. Silný vítr může Floridu zasáhnout v neděli večer nebo v pondělí ráno. Podle meteorologa Roberta Molledy by se na území tohoto amerického státu měla bouře dostat v pondělí nebo úterý. Nyní se nachází u Dominikánské republiky.

„Procházejí a odklízejí trosky v naději, že najdou někoho živého. Mezi záchranáři stále naděje žije, ale tohle je prostě hrozná tragédie,“ uvedla v týdnu viceguvernérka Floridy Jeannette Nuñezová pro stanici BBC. Žádného přeživšího záchranáři na místě nenašli od čtvrtka, tedy ode dne, kdy se kolem 1:30 (07:30 SELČ) na předměstí Miami z dosud neznámých příčin náhle sesunula k zemi asi polovina 12patrového obytného domu Champlain Towers South. Podle hasičů bylo zničeno asi 55 bytových jednotek.

Pomoc od Ivanky

Vyšetřování zhroucení budovy v městečku Surfside má podle Reuters zahájit americký Národní institut pro standardy a technologie. Na jihovýchod Floridy ve čtvrtek zamířil prezident Biden a první dáma Jill, setkali se s rodinami obětí.

Pomoc záchranářům nabídla i Ivanka Trumpová, která s rodinou žije nedaleko místa neštěstí v luxusním apartmánu v budově Arte Surfside. Trumpová a její manžel Jared Kushner darovali peníze v hodnotě týdenního jídla pro záchranáře, kteří pracují na místě, uvedl list The Hill.

Další evakuace

Úřady v sobotu nařídily v obavách o bezpečnost lidí evakuaci budovy se 156 byty. Jde o bytový komplex Crestview ve městě North Miami Beach, vzdáleném asi osm kilometrů od Surfsidu. Radnice nařídila evakuaci kvůli nebezpečnému stavu struktury stavby a elektrických rozvodů. Na problémy upozornila lednová zpráva vydaná po technické kontrole. Budova byla postavená v roce 1972 a je první, která bude evakuovaná po neštěstí v Surfsidu. Podle AP začaly úřady v širším okolí kontrolovat stav starších výškových budov.

Video  Češi jsou nejštědřejší národ, chválí koordinátor pomoci. Každý zničený dům má své dobrovolníky  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi