Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smutek v Bílém domě: Zemřel „první pes“ Champ (†12). Bidenová přidala vzpomínku

Aktualizováno -
19. června 2021
19:22
Autor: mav - 
19. června 2021
19:04

Ve Spojených státech je dobrou prezidentskou tradicí (vzácnou výjimkou byl Donald Trump) mít v Bílém domě psa. Joe Biden však teď přišel o svého mazla, německého ovčáka Champa, jemuž by v říjnu bylo 13 let.

„Po 13 let byl naším věrným, milovaným společníkem, zbožňovala ho celá rodina Bidenů,“ napsala na instagram první dáma Jill Bidenová. Odešel prý poklidně doma. „I když Champovi v posledních měsících ubývala síla, tak jakmile jsme přišli do místnosti, okamžitě se zvedl, vždycky vrtěl ocasem, a přišel čumákem žadonit o podrbání za uchem nebo na břiše. Chtěl být všude s námi, a všechno bylo rázem lepší, když nám byl nablízku.“

Podle Bidenové se prý ze všeho nejraději večer stočil do klubíčka před krbem, ale rád se i slunil na zahradě Bílého domu a ochotně páníčky doprovázel i na pracovní schůzky.

„Ve svých mladších dnech byl nejšťastnější, když mohl honit golfové míčky po trávníku nebo se honit s našimi vnoučaty v Delaware. V našich nejradostnějších chvílích i dnech největší trýzně, vždycky byl s námi, cítil každou naši nevyslovenou emoci. Bude nám navždycky chybět,“ zakončila svůj text Bidenová.

Jak informoval CS Monitor, psa slíbil Joe Biden manželce v roce 2008, pokud - coby kandidát na viceprezidenta Baracka Obamy - vyhraje volby. Tak se v listopadu stalo a brzy už si Bidenovi jeli do Pensylvánie pro tříměsíční štěně.

Bidenovi mají ještě druhého německého ovčáka jménem Major. Ten je prvním prezidentským psem z útulku, kde si ho Bidenovi pořídili před dvěma a půl roky. V prezidentské rezidenci ovšem od lednového stěhování dělal mladý energický pes pořádnou neplechu. Při dvou incidentech pokousal dva pracovníky Bílého domu, a tak v dubnu musel už podruhé na převýchovný pobyt.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

slafa ( 22. června 2021 02:36 )

Byl ockovanej tak ockovani padaj jak mouchy. http­s://y­outu­.be/gs­pqyoZ­D7Yg

Zobrazit celou diskusi