Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tečka za zrůdnostmi války v Jugoslávii? V Haagu padne rozsudek v procesu s Ratkem Mladičem

Autor: ČTK - 
7. června 2021
12:25

Tribunál v Haagu vynese v úterý konečný rozsudek v odvolacím řízení v procesu s bývalým vrchním velitelem armády bosenských Srbů Ratkem Mladičem. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Mladiče před více než třemi lety odsoudil k doživotnímu vězení za několik zločinů včetně genocidy.

ICTY uložil Mladičovi nepravomocně nejvyšší možný trest v listopadu 2017 za řadu zločinů, včetně etnických čistek spáchaných na bosenských Muslimech (dnes Bosňácích) a bosenských Chorvatech během války v Bosně v letech 1992 až 1995. Tribunál ho uznal vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby, mezi nimiž jsou genocida v souvislosti se srebrenickým masakrem z července 1995, terorizování civilistů při obléhání Sarajeva a zločiny proti lidskosti.

Během masakru po obsazení takzvané bezpečné zóny pod ochranou OSN ve Srebrenici bosenskosrbské síly na konci války v létě 1995 povraždily 8000 zajatých muslimských mužů, včetně starců a chlapců. Svět tehdy obletěly záběry Mladiče, jak po dobytí srebrenické enklávy rozdává dětem bonbony a uklidňuje vyděšené muslimské zajatce. Chvíli nato je nechal povraždit.

Poslední velký proces v souvislosti s Jugoslávií

Dnes 79letý Mladič se proti rozsudku odvolal v březnu 2019 a žádá buď zproštění viny, nebo nový proces. Svou vinu odmítá a tvrdí, že pouze konal svou povinnost, když „bránil svou zemi před západními mocnostmi“. Odvolání podala i obžaloba, která požaduje, aby byl Mladić shledán vinným z genocidy v případech vraždění muslimů a Chorvatů v pěti dalších bosenských obcích v roce 1992.

Mladičův případ nyní soudí u Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT), který převzal agendu ICTY po ukončení jeho činnosti na konci roku 2017. Vynesení konečného verdiktu v tomto procesu bylo již několikrát odročeno kvůli pandemii covidu-19 a lékařskému zákroku, který bývalý bosenskosrbský generál podstoupil loni v březnu.

Jedná se o poslední velký proces haagského tribunálu v souvislosti s válkami na Balkáně v 90. letech minulého století a zároveň poslední proces ke genocidě ve Srebrenici, která představuje největší masakr v Evropě od druhé světové války. V březnu 2019 byl s konečnou platností odsouzen k doživotnímu trestu Mladičův politický souputník, bosenskosrbský předák Radovan Karadžić.

Generál utíkal 16 let před spravedlností

Mladič je považován za jednoho z hlavních aktérů krvavých etnických čistek provázejících válku v mnohonárodnostní Bosně, která si vyžádala kolem 100 000 lidských životů. Zhruba 2,2 milionu lidí bylo vyhnáno ze svých domovů nebo bylo nuceno je opustit. S důsledky války se Bosna vypořádává dodnes.

Po válce Mladič 16 let unikal spravedlnosti. Do vydání bývalého srbského a jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče ICTY v červnu 2001 žil Mladič poměrně v klidu v Srbsku. Pak se ale musel skrývat. To se mu dařilo i s pomocí přátel v srbské armádě do května 2011, kdy byl zatčen na severu Srbska a nedlouho poté vydán ICTY.