Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Konec Netanjahua? Izraelský opoziční lídr podpoří kabinet bez současného premiéra

Aktualizováno -
30. května 2021
22:03
Autor: ČTK - 
30. května 2021
20:11

Lídr izraelské krajně pravicové strany Pravice (Jamina) Naftali Bennett podpoří opoziční návrh na vytvoření vlády, ve které by po dvanácti letech už nebyl premiérem Benjamin Netanjahu. Informují o tom dnes zahraniční tiskové agentury. Bennettovo oznámení označují za klíčový krok pro vytvoření nového kabinetu. Netanjahu vzápětí svého někdejšího spojence Bennetta obvinil ze zrady izraelské pravice.

Koaliční vládu se teď snaží sestavit opoziční lídr Jair Lapid, šéf strany Ješ Atid. Prezident Reuven Rivlin ho tímto úkolem pověřil, když se nepodařilo po březnových volbách sestavit vládní koalici Netanjahuovi. Lapid má čas na dohodu do středy 2. června.

„Oznamuji dnes, že mám v úmyslu ze všech sil pracovat na vytvoření vlády jednoty s Jairem Lapidem, předsedou (strany) Ješ Atid,“ uvedl Bennett v televizním vystoupení. „Buď budou páté volby, nebo vláda jednoty,“ dodal šéf strany, která je podle médií klíčová pro vytvoření nového koaličního kabinetu.

K sestavení vlády tyto strany potřebují hlasy dalších politických uskupení, včetně minimálně tiché podpory strany izraelských Arabů. Bennettovo rozhodnutí umožňuje Lapidovi vytvořit koaliční vládu složenou z pravicových, středových a levicových stran, poznamenala agentura Reuters. Server BBC News uvedl, že tyto strany mají málo společného politicky, ale sjednocuje je touha ukončit éru premiéra Benjamina Netanjahua. Ten je nejdéle sloužícím izraelským premiérem, je ale také souzen za korupci.

Netanjahu tlačí na vznik pravicové vlády

Pokud Bennett, Lapid a další partneři skutečně uzavřou koaliční dohodu, ukončí - přinejmenším na nějakou dobu - dlouhou vládu Benjamina Netanjahua, který je nejdominantnější postavou izraelské politiky v posledních 30 letech, píše AP. Netanjahu zastává premiérský úřad posledních 12 let a ve funkci ministerského předsedy působil i ve druhé polovině 90. let.

V televizním vystoupení dnes Netanjahu svého někdejšího spojence Bennetta obvinil ze zrady izraelské pravice a vyzval nacionalistické politiky, aby se nepřidávali podle něj k levicové vládě. „Taková vláda je rizikem pro bezpečnost Izraele a je i rizikem pro budoucnost státu,“ řekl premiér. Vytvoření pravicové vlády je podle něj stále možné.

Očekává se, že na základě dohody by se Bennett s Lapidem vystřídali na pozici premiéra, každý by mohl vést zemi dva roky, uvedla agentura AP. Jako první by se do čela izraelské vlády postavil Bennett. Pokud Lapid ve vytvoření vlády nebude úspěšný, bude mít parlament 21 dní na výběr premiéra ze svých členů. Nepodaří-li se to ani poslancům, budou se muset konat nové volby. Ty by tak byly už pátými parlamentními volbami v Izraeli za dva a půl roku.

Předčasné volby se v Izraeli konaly v březnu, nepřinesly ale výsledek, který by kterémukoli z politiků umožnil sestavit většinový kabinet. Netanjahuova strana Likud získala nejvíce mandátů, strana Ješ Atid skončila druhá. Prezident Rivlin dal na začátku dubna první šanci na sestavení vlády Netanjahuovi, který ale ve vytvoření kabinetu v daném termínu neuspěl. Jako druhý dostal šanci Lapid.

Video  Izraelský velvyslanec Meron o křehkém příměří s Hamásem. A čím dojal ministra Kulhánka?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi