Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konflikt v Gaze: Lidé se před raketami tísnili v úkrytu, experti se obávají nové vlny covidu

Autor: CNN, mav - 
22. května 2021
15:05

Spousta obyvatel Gazy přišla při konfliktu Hamásu s Izraelem o své domovy nebo je ve strachu před nálety opustila. V útočištích se tísnily velké počty lidí a panují obavy, že se mezi nimi rapidně rozšířil koronavirus, píše CNN.

Raša Abú Askarová měla dva týdny nazpátek pozitivní test na covid, stejně tak její manžel Músá. Stejně jako mnozí jiní rodiče se octli v obávané situaci: nemohli se postarat o děti. Jenže pro tenhle pár žije v palestinském městě Gaza, a musel tak řešit akutnější problémy než dozor nad ratolestmi. Těch se naštěstí ujali prarodiče žijící v jiném bytě téže budovy. Jenže dva dny poté v Gaze propuklo nejhorší násilí za poslední roky – konflikt mocné izraelské armády a palestinské militantní skupiny Hamás, vyzbrojené raketami a minomety.

Músá Abú Askar říká, že s manželkou neměli přístup k žádným zdravotnickým službám, navzdory jejich nezanedbatelným symptomům covidu-19. A k tomu trpí, že nemohou být se svými dětmi, kterým je deset, osm a dvojčatům čtyři roky, zatímco Izrael útočí na nedaleké cíle Hamásu.

„Pořád je mi zle. Nemůžu vidět své děti, jsou u dědy a babičky. Má žena je také nakažená, ministerstvo zdravotnictví nám neposkytuje žádné služby. Máme jen nějaké léky,“ řekl po telefonu televizi CNN. „Strach ze ztráty dítěte a skutečnost, že v tomto těžkém čase nemůžete být s nimi, je děsivý. Pořád jim telefonuji, abych je uklidnila, že jsem jim nablízku,“ dodala Raša.

Poničené kliniky

Smrt a destrukce se šířila na obou stranách, ale Gaza byla decimována. Podle izraelské armády Hamás a spojenci vystřelili na Izrael 4360 raket a zabili deset dospělých a dvě děti. Podle ministerstva informací Gazy tam Izrael podnikl kolem dvou tisíc náletů, jež ničily domy a infrastrukturu a zabily 243 Palestinců, z toho 66 dětí.

Škody počítá i zdravotnictví v Gaze, i před konfliktem zdaleka nedosahující kvalit Izraele či evropských standardů. Letecký úder v pondělí poničil budovu ministerstva zdravotnictví Gazy, kde se nacházelo jedno z hlavních center covidového testování i laboratoře, uvedlo ministerstvo. Po útoku se vysypala okna a budova přišla o elektřinu.

„V Pásmu Gazy bylo poničeno 19 zdravotnických zařízení,“ uvedla mluvčí WHO Margaret Harrisová. Navíc tam drasticky docházejí léčiva. Poničená infrastruktura znamená, že je voda či elektřina mnohde dostupná jen pár hodin denně.

Izraelská armáda popírá, že by na kliniky mířila schválně. „Odpalují rakety na obydlená území z obydlených území – to jsou hned dva válečné zločiny,“ odsoudil praktiku Hamásu izraelský ministr zahraničí Gabi Aškenazi, když předváděl svému českému protějšku Jakubovi Kulhánkovi dopad jedné rakety z Gazy na izraelské město Petach Tikva.

V průběhu dubna statistiky covidu-19 z Gazy hlásily 60% nárůst, koncem měsíce přírůstky polevily. Ale teď se odborníci obávají nového vzedmutí. Jen 2 % populace Gazy dostala aspoň jednu dávku vakcíny (statistiky ke konci dubna) – zatímco Izrael už proočkoval kolem dvou třetin svých obyvatel.

Covid mezi uprchlíky

Nyní se obyvatelé, úřady a zdravotníci v Gaze, stejně jako humanitární agentury, obávají, že by na palestinskou enklávu mohla udeřit třetí vlna koronaviru. Tamní ministerstvo zdravotnictví počítá, že už přišla. Přispěla patrně skutečnost, že na 72 tisíc Palestinců opustilo své domovy, ať už zničené, nebo ohrožené izraelskými nálety. Útočiště nacházeli zejména v desítkách škol, které provozuje Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA).

„Třetí vlna covidu už začala, 30 % testovaných je pozitivních,“ uvedlo ministerstvo. Na jednotkách intenzivní péče prý je víc než stovka koronavirových pacientů.

„Je to stále těžší. Školy jsou přeplněné lidmi, žádné rozestupy – rozhodně budeme čelit zdravotní katastrofě. Prostě se ke všem nakaženým nedostaneme,“ lamentoval MUDr. Rami al-Abádláh z ministerstva, podle nějž zdravotnictví kolabuje.

„I během konfliktu roku 2014 sloužily školy UNRWA za útočiště palestinským uprchlíkům v Gaze, kteří utíkali před smrtí a dny či týdny spali ve školách, neboť je považovali za bezpečnější než své domovy,“ řekla CNN mluvčí UNRWA Tamara Alrifáíová. „Teď je situace daleko složitější kvůli covidu-19 – vysoké míry infekce v Gaze a nízká proočkovanou. Obáváme se, že se ze škol-útočišť stanou kvůli přeplnění superohniska. Už první den konfliktu se kolegové obávali, že to nejhorší bude, když se lidi, kteří přišli o domovy, nahrnou do našich škol právě během pandemie. Bohužel přesně k tomu došlo.“

UNRWA očkovala v několika svých centrech v Gaze, ale s propuknutím konfliktu to dočasně zastavila. Místo toho musela upřít své síly na poskytování jídla, čisté vody, hygieny a postelí, plus ochranných pomůcek pro aspoň nějaké omezení infekcí SARS-CoV-2.

Snad jediným faktorem, který hraje proti hrozící katastrofě, je nízký průměrný věk populace Gazy: čtyři z deseti obyvatel jsou mladší patnácti let a dalších asi dvacet procent je ve skupině 15-24 let, uvádí statistický server Index Mundi.

Video  Stropnický z Tel Avivu o izraelském konfliktu a životě pod palbou raket  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi