Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Izraelský omyl? Roky toleroval posilování Hamásu, míní ministr. Je pro preventivní útoky

Autor: ČTK - 
23. května 2021
10:14

Izrael bude v budoucnu provádět preventivní útoky na palestinský Hamás, nebude tedy jen čekat, až tato skupina zahájí raketovou palbu na Izrael. Řekl to ministr pro komunitní záležitosti Cachi Hanegbi. Vládu premiéra Benjamina Netanjahua kritizoval za to, že umožnila Hamásu, aby se vybavil tak velkým množstvím raket.

Za jedenáct dní konfliktu, který skončil v pátek, vypálil Hamás na Izrael přes 4300 raket. Izrael v odpovědi na útoky zahájil masivní bombardování Pásma Gazy, které skončilo smrtí více než 250 lidí, hlavně Palestinců.

Ministr Hanegbi, jenž patří k Netanjahuově straně Likud, prohlásil, že Izrael mění svou bezpečnostní doktrínu vůči Pásmu Gazy, protože je zjevné, že Hamás obnovuje raketový arzenál a připravuje se k dalším útokům na Izrael. „Nemůžeme čekat až na raketovou palbu, od nynějška bude důvodem izraelských útoků už příprava raket a nové vyzbrojování Hamásu,“ řekl Hanegbi. „Vše se tím mění, toto jsme nikdy nedělali,“ dodal.

Ačkoli patří k blízkým Netanjahuovým spojencům, kritizoval vládu za špatnou politiku vůči Hamásu. „Izrael po léta - za desetiletí Netanjahuovy vlády i předtím - toleroval posilování bojové schopnosti Hamásu, a to byl omyl,“ prohlásil ministr.

Na dotaz, zda se Izrael bude snažit svrhnout Hamás, který Pásmu Gazy vládne, odpověděl, že „je to možnost, ale až poslední“. Hanegbi odhaduje, že právě skončená operace proti Hamásu přinese jižnímu Izraeli až 15 let klidu od další raketové palby.

O tom, že se nyní „pravidla změnila“, mluvil hned po skončení bojů Netanjahu. „Jestli si Hamás myslí, že budeme tolerovat byť jen drobnou raketovou palbu, mýlí se,“ řekl s poukazem na sporadické raketové útoky Hamásu v minulosti mezi velkými konflikty. Od roku 2007, kdy Hamás začal Pásmu vládnout, byly s tím posledním čtyři.

Izraelský úspěch, či neúspěch?

Ačkoli Netanjahu a ostatní politici skončenou operaci považují za úspěšnou, protože se podařilo zničit velkou část infrastruktury Hamásu, podle izraelských komentátorů je to jinak.

Armáda nedokázala Hamásu zabránit vypálit na Izrael přes 4360 raket a minometných střel. Na izraelské straně je jeden mrtvý voják a 12 civilních obětí, což je dvojnásobek oproti válce v roce 2014. Tehdy zemřelo 66 vojáků a šest civilistů. Hamás byl v roce 2014 schopen střílet denně kolem 130 raket, nyní i 400.

Navíc armáda přiznala, že kvůli nedostatku informací rozvědky nebyla schopná zničit zásadní množství raketového arzenálu Hamásu a reagovala jen na palebná postavení.

Před zahájením bojů 10. května měl Hamás podle odhadů 15.000 raket, při cílených útocích se jich podařilo zničit 850. Komentátoři poukazují na to, že ještě větší nebezpečí pro Izrael znamená libanonský Hizballáh, který je díky Íránu vybaven až 190.000 raketami. Poslední válku proti Izraeli vedl v roce 2006.

Video  Stropnický z Tel Avivu o izraelském konfliktu a životě pod palbou raket  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

denisz ( 24. května 2021 02:29 )

Na území Izraele nemají právní nárok, jen lžou,
aby mohli podnikat zbabělé zákeřné teroristické
útoky. Záminka se vždy nejde. S žádným mírovým
řešením nikdy nesouhlasili už 73 let. Když dobří
Izraelci před několika lety, jako dobrou vůli,
vrátili území, Hamás zde zřídil základny a vyvolal
6 válek, včetně té nedávné. Takovou chybu už neudělají.

denisz ( 24. května 2021 02:28 )

Na území Izraele nemají právní nárok, jen lžou,
aby mohli podnikat zbabělé zákeřné teroristické
útoky. Záminka se vždy nejde. S žádným mírovým
řešením nikdy nesouhlasili už 73 let. Když dobří
Izraelci před několika lety, jako dobrou vůli,
vrátili území, Hamás zde zřídil základny a vyvolal
6 válek, včetně té nedávné. Takovou chybu už neudělají.

denisz ( 24. května 2021 02:21 )

Za rozumného odvážného Trumpa přestal USA platit. Odůvodnili
to, Hamás jen slibuje mírová jednání, zhrábne peníze a vyvolá
další válku.

MAMKA2316 ( 23. května 2021 13:12 )

Jsem pro pomoc většinou lenivým Palestincům co nechtějí dělat a jen natahuji ruce !!!Co jim tam poslat jako humanitární pomoc jen rýče, krompáče, lopaty atd .NIC VIC

arne100 ( 23. května 2021 11:24 )

Hamás je akorát banda zločinců a je potřeba ho zničit.

Zobrazit celou diskusi