Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lídr Hamásu hrozí dobytím Jeruzaléma. Izraelský úder poničil kliniku Lékařů bez hranic

Aktualizováno -
16. května 2021
17:08
Autor: ČTK - 
16. května 2021
05:57

Lídr politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja prohlásil, že skupina neustoupí útokům izraelských vojsk. Pohrozil přitom, že bojovníci Hamásu zatím nevyužili veškeré prostředky, které mají k dispozici. Informovala o tom agentura AP. V noci na neděli obě strany opět ostřelovaly cíle. Hamás vystřelil rakety na Tel Aviv, Izrael pálil na domy šéfů Hamásu. Amáda dnes informovala, že zaútočila na dům, v němž žije vůdce Jahjá Sinvár. Podle Palestinců si izraelské nálety vyžádaly 42 obětí, mezi nimi i ženy a děti. Izraelský úder poničil i kliniku Lékařů bez hranic.

Haníja hovořil v sobotu večer před velkým davem v katarské metropoli Dauhá. Prohlásil, že „odpor je nejkratší cestou do Jeruzaléma“ s tím, že Palestinci nebudou akceptovat nic méně než palestinský stát, jehož hlavním městem bude Jeruzalém.

„Sionistický nepřítel udeřil na Gazu, srovnal se zemí výškové budovy, podnikl masakry,“ řekl Haníja s tím, že s eskalací izraelských útoků „zesílí odpor na vyšší úroveň“. Podle palestinských úřadů si údery vyžádaly 42 mrtvých. Podle ministerstva zdravotnictví je mezi oběťmi 16 žen a 10 dětí, hlášených je také 50 zraněných. Po leteckých útocích se zřítily tři budovy, na místě jsou záchranáři, kteří se z trosek snaží vyprostit přeživší i mrtvé.  

Při izraelském úderu byla poničena i klinika Lékařů bez hranicv Gaze. „Nálety v oblasti neustávají. Přesné počty mrtvých neznáme, ale přímo na klinice nebyl nikdo zraněn,“ uvedla organizace na Twitteru

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer řekl, že Izrael bude pokračovat v náletech v Pásmu Gazy, dokud to bude nutné, ale bude se snažit nadále co nejvíce chránit civilisty. Vinu za současné boje připsal Hamásu.

Hamás v noci na neděli vystřelil na Izrael další rakety. Útok na Tel Aviv a jeho okolí byl podle agentury DPA dosud nejsilnější. V této pobřežní metropoli a v jihoizraelském městě Beer Ševě se znovu a znovu ozývaly sirény. Muži, ženy, děti a starší lidé se utíkali schovat do bunkrů a podle lékařů, na něž se odvolává agentura Reuters, přitom bylo nejméně deset z nich zraněno.

Cílená likvidace Hamásu

Izraelské letectvo ostřelovalo domy šéfa Hamásu pro zvláštní operace a dvou velitelů Hamásu na jihu a ve střední části Pásma Gazy. Izraelská armáda také vedoucím Hamásu pohrozila cíleným zabitím. Její noční útoky zabily nejméně čtyři Palestince, uvedly zdravotní úřady, a mnozí byli zraněni. Podle fotografií šířených obyvateli a novináři vytvořily bomby kráter, který zablokoval jednu z hlavních silnic vedoucích do nemocnice aš-Šífa, která je v Pásmu Gazy největší.

Armáda pak potvrdila cílený útok na dům vůdce Sinvára. Sinvár žije ve městě Chán Júnis v jižní části palestinského teritoria. Podle mluvčího izraelské armády se pravděpodobně skrývá.

Hamás a další teroristická skupina Islámský džihád připouštějí, že od pondělka, kdy boje naplno propukly, ztratily dvacet bojovníků. Podle Izraele je však toto číslo mnohem vyšší.

Video  Raketové nálety v Izraeli: Mohutná exploze otřásla Tel Avivem  - Reuters
Video se připravuje ...

Při izraelském náletu v Gaze byla v sobotu zničena výšková budova, kde měla kanceláře americká tisková agentura The Associated Press (AP) a katarská televize Al-Džazíra. Podle izraelské armády objekt využívalo vojenské křídlo Hamásu k rozvědné činnosti. Armáda před zničením budovy varovala, aby umožnila včasnou evakuaci.

Násilnosti mezi Izraelem a Hamásem nyní eskalovaly nejvíce od poslední války v roce 2014. Konflikt se výrazně zostřil v pondělí večer, když Hamás a další teroristická skupina Islámský džihád začaly z Pásma Gazy ostřelovat izraelské území, na což Izrael odpověděl masivními nálety. Ostřelování předcházely koncem ramadánu vícedenní střety Palestinců s izraelskou policií v Jeruzalémě, městě s klíčovým významem pro obě strany. Hamásem vedené ministerstvo zdravotnictví hlásí zatím 145 mrtvých včetně 41 dětí. Izrael na své straně registruje deset mrtvých včetně dvou dětí.

MAMKA2316 ( 16. května 2021 19:31 )

Lékaři bez hranic by měli jít pracovat do Ruska na Sibiř a za jejich plat !!§Já bych jim dál diety a nadstandarntí plat!!!!

Citronel ( 16. května 2021 17:30 )

Kdoví čím je Irán vyzbrojil, ten snad od počátku usiluje zahrnout Izrael pod zem a teď má možnost s nimi bojovat přes Palestinské teroristy a jestli se mu v budoucnu podaří vyvinout jadernou zbraň a že se o to snaží, tak je s Izraelem konec a asi i se všemi nevěřícími psy.

ruda43 ( 16. května 2021 17:01 )

Lékaři bez hranic?Zdá se že boží mlejny melou...

diskutujici ( 16. května 2021 16:21 )

Lékaři bez hranic měli být už dávno zrušení. Naprostá zbytečnost.

Tara-Tara ( 16. května 2021 15:46 )

mezi námi...ti lékaři bez hranic, to je také pěkný ksindl všude, co jsou nalezlí

Zobrazit celou diskusi