Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Noci jsou strašidelné.“ Mámy z Izraele a Palestiny promluvily o křiku svých dětí. Ostřelování pokračuje

Aktualizováno -
15. května 2021
06:21
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. května 2021
17:44

„Noci jsou pro nás a pro naše děti hrozně strašidelné,“ přiznala pro stanici BBC Nadžwa Šejchová-Ahmadová, která i s rodinou žije v Pásmu Gazy. Eskalace mezi Izraelem a palestinskými extremistickými skupinami vyvolává strach na obou stranách. Například v noci ze čtvrtka na pátek izraelské letouny a pozemní vojsko podnikly doposud nejsilnější útoky proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás v Pásmu Gazy. A bombardování pokračovalo i v noci na sobotu. 

Matka pěti dětí Nadžwa vypověděla, že jsou doma tak vyděšení, že se bojí chodit spát. „Každou chvíli se váš domov může změnit ve váš hrob,“ vypověděla. „Celé dny slýcháme zvuk izraelských stíhaček doprovázený zvukem dopadajících raket a bombardováním. Všechno kolem nás se třese a my se taky třeseme, ale strachy,“ popsala Nadžwa současnou situaci.

Není jediná v oblasti, kterou eskalace napětí naplňuje hrůzou. Nejde jen o bombardování, ale také o násilné střety Arabů a Židů, ke kterým dochází v mnoha izraelských městech. Nejméně 8 desítek lidí už zemřelo v Pásmu Gazy, Izrael hlásí 7 obětí. Reportérům se podařilo promluvit s dvěma matkami, Izraelkou a Palestinkou.

Nadžwa neví, co říct dětem

Rodina Nadžwy ve středu při izraelském bombardování prožila peklo, tísnili se v rohu jejich domu. „Bylo to hrozné, báli jsme se, že to zasáhne náš dům. Domov má být místo, kde jste v bezpečí, kde žije rodina, která sdílí svoje sny a vzpomínky a vůbec všechno, teď se ale může domov stát vaším hrobem,“ řekla Nadžwa. Žije s manželem a dětmi ve věku 11 až 22 let.

Izraelsko-palestinský konflikt Izraelsko-palestinský konflikt | Reuters

Nejvíce se obává pozemního útoku Izraelců. „Nejsme v bezpečí, pro mě jako matku je tohle hrůzostrašné a vyčerpávající,“ Nadžwa dodala, že si není jistá, co přesně má říct svým dětem o tom, co se děje. „Už jim nic neříkám, ale je těžké před nimi maskovat svůj vlastní strach,“ přiznala, že si uvědomuje, že není správné před dětmi tajit závažnost situace.

„Sledují zprávy, i když jim to zakazuju. Instagram a sociální sítě jsou toho plné,“ podotkla. Nadžwa se bojí také duševního dopadu konfliktu na děti. Jejímu nejmladšímu synovi Mohammedovi bude teprve 12 let a už prožil několik válek, které si vyžádaly tisíce obětí. „Neumím si představit, jaké bude mít vzpomínky na dětství a co bude pak vyprávět svým dětem,“ strachuje se Nadžwa.

Tova s rodinou utekla z domova

Sama už na sobě pocítila psychické obtíže. „Nejde si na to zvyknout, na to peklo, na zvuk plačících dětí a jejich křik,“ zakončila Nadžwa. Velké nebezpečí představují i střety Židů a Arabů, svědkem výtržností v izraelském města Lod byla i Tova Levyová, její židovská rodina se rozhodla raději utéct.

„Byli jsme moc vyděšení na to, abychom tam zůstali,“ svěřila se matka dvou malých dětí. O rostoucím napětí ve městě byla informována přes skupinu v aplikaci WhatsApp. Výtržníci se rychle přibližovali k jejímu domu. „Zapalovali věci, celé to pro mě bylo opravdu šokující a děsivé,“ uvedla Tova. „Pomyslela jsem si: Co jim zabrání v tom, aby se vloupali do našeho domu a napadli nás?“ i to byl jeden z důvodů, proč rodina utekla na jih. Nyní žijí u jejího švagra ve městě Beer Ševa.

Tova je ráda, že z Lodu odešli. Situace ve městě je kritická. Davy výtržníků se střetávají s policií, ulice jsou v plamenech. „V Lodu propukla občanská válka,“ prohlásil tento týden starosta města. Tova vyzvala své sousedy, aby si z rámu dveří sundali mezuzu – schránku s pergamenem, na které jsou dvě pasáže z Tóry. „Bála jsem se, že kvůli nim by na nás mohli zaútočit,“ vysvětlila pro BBC.

„Je to děsivé, tak strašně, strašně děsivé.“

Tova se nyní obává, že se s rodinou nebudou mít kam vrátit. „Nevím, jestli budeme mít dům, jestli nám dům nevybombardují, než se vrátíme,“ po jejich odchodu totiž bylo město bombardováno. Stejně jako Nadžwa ani Tova neví, co má říct svým dětem, netuší, jak vysvětlit svému čtyřletému synovi, co se děje.

„Ví, že výbuchy mají na svědomí zlí lidé, ale myslím, že mu nemůžu říct, že za to můžou Arabové. Chci, aby jednou mohl žít v míru mezi svými sousedy, Židy a Araby, nechci, aby vyrůstal ve strachu z Arabů,“ zároveň se děsí toho, že konflikt se bude jen dál zhoršovat. „Je to děsivé, tak strašně, strašně děsivé,“ zakončila Tova.

Video  Raketové nálety v Izraeli: Mohutná exploze otřásla Tel Avivem  - Reuters
Video se připravuje ...

Izraelská letadla v noci na sobotu obnovila útoky proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Hnutí Hamás reagovalo střelbou raket na Izrael. Podle palestinských zdravotníků při jednom z leteckých úderů na severu Pásma Gazy zemřeli nejméně čtyři lidé, píše agentura Reuters.

Boje mezi Izraelem a Palestinci pokračují již několik dnů. Podle zdroje izraelského listu The Times of Israel nicméně panuje v diplomatických kruzích opatrný optimismus, že o víkendu dojde ke klidu zbraní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karelka ( 15. května 2021 09:40 )

Židovský stát nikdy neměl vzniknout, Židé byli celá staletí rozptýleni po světě a byly na ně požádány pogromy již v 15 století.....toto nebude dělat dobrotu nikdy, Židé ukradli Arabům území po vyhrané válce a toto osidlují.....

Natali84 ( 15. května 2021 07:43 )

Israel stale trpel pre svoje peniaze. V latinskej Amerike ich radi nemaju pre povyseneckost.

Natali84 ( 15. května 2021 07:40 )

Suhlas.

Zobrazit celou diskusi