Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Oplodnění spermatem mrtvého muže má umožnit zákon. Portugalskou novinku prezident vetoval

Autor: ČTK - 
23. dubna 2021
18:25

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa vetoval zákon, který by umožnil použít při umělém oplodnění sperma muže, který zemřel. Konzervativní politik vrátil zákon do parlamentu s námitkami, uvedla dnes agentura EFE. Tuto citlivou otázku upravují evropské země různým způsobem.

Portugalský zákon by povoloval využít při procesu umělého oplodnění sperma zesnulého manžela či partnera. Žena by ale musela dokázat, že pár měl v úmyslu počít dítě. K provedení zákroku by také musela prokázat, že s ním muž za života souhlasil. Využití spermatu by bylo povoleno maximálně tři roky po úmrtí muže.

Prezident po poslancích žádá, aby zákon poskytoval větší právní jistotu. Podle hlavy státu by například úmysl početí měl být formulován písemně. Podle prezidenta by měly být zákonem ošetřené i další aspekty týkající se dědictví.

Otázku posmrtného využití spermatu pro umělé oplodnění řeší evropské země odlišným způsobem. Takový zákrok je zakázán v Německu, Francii, Švýcarsku či Itálii, povolen je naopak v Británii, Nizozemsku či Řecku.

V České republice na konci roku 2018 Ústavní soud řešil stížnost ženy, která se domáhala využití semene zemřelého manžela při mimotělním oplodnění. Pár zahájil proces umělého oplodnění, který však byl přerušen kvůli úmrtí muže. Po nějaké době chtěla žena proces oplodnění obnovit, což jí ale neumožnilo zdravotnické zařízení ani soudy nižší instance. Se stížností neuspěla ani u Ústavního soudu, který ji zamítl jako bezdůvodnou.