Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Navalnyj je v kritickém stavu, varují lékaři. Kritikovi Putina hrozí selhání ledvin

Aktualizováno -
17. dubna 2021
17:03
Autor: ČTK - 
17. dubna 2021
16:21

Předák ruské opozice Alexej Navalnyj, který od konce března drží hladovku ve vězení, čelí zvýšenému riziku selhání ledvin. Tvrdí to představitelé ruských lékařských odborů, kteří prozkoumali Navalného laboratorní výsledky, i jeho osobní lékařka. Lékaři však neměli možnost prozkoumat přímo Navalného zdravotní stav. Vyzývají k jeho hospitalizaci mimo vězení.

Jeho zdravotní stav je jasně kritický,“ uvedla mluvčí lékařských odborů, které ruské úřady považují za součást opozice, Alexandra Zacharová. Podle ní výsledky testů, které získali Navalného právníci, ukázaly, že ledviny vězněného politika jsou blízko selhání. „To by pak vedlo k dalším závažným komplikacím a nakonec možná k srdečnímu selhání,“ dodala.

Nebezpečí vážných zdravotních komplikací potvrdila i Navalného lékařka Anastasija Vasiljevová, informovala agentura AFP. Podle ní testy ukázaly vysokou hladinu draslíku v krvi předáka opozice. „Pacient s takovou úrovní draslíku musí být hospitalizován na intenzivní péči, protože kdykoliv může nastat smrtelná srdeční arytmie,“ uvedl kardiolog Jaroslav Ašichmin. S nutností hospitalizace souhlasí i další lékaři, kteří se starali o Navalného zdraví.

V pátek Navalnyj uvedl, že mu vedení vězení pohrozilo zavedením umělé výživy, pokud nepřeruší svůj protest.

Navalnyj byl v únoru odsouzen k dvěma a půl letem odnětí svobody za zpronevěru, panuje ale přesvědčení, že je to záminka s cílem dostat opozičníka za mříže. Vůdce ruské opozice, který si stěžuje na silné bolesti zad a nohy, zahájil koncem března hladovku na protest proti tomu, že mu není umožněna odpovídající lékařská péče.

Vedení vězení tvrdí, že Navalnému nabídlo odpovídající zdravotnickou péči. Podle vedení Navalnyj ale trvá na to, že musí být léčen mimo zařízení. To ale orgány odmítají.

V pátek 80 mezinárodních osobností, mezi kterými byli spisovatelé Joanne K. Rowlingová či Salman Rushdie, zaslalo dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ve kterém vyzývají, aby Navalnyj dostal odpovídající ošetření.

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Citronel ( 17. dubna 2021 21:14 )

Moc by potěšil, kdyby to dokázal až do konce, už nechci narážet na články o něm.

drazor ( 17. dubna 2021 19:31 )

drazor ( 17. dubna 2021 19:28 )

No a co? Kdyby tolik nechlastal měl by ledviny funkční.Proč by nás měl zajímat nějaký alkoholik.

Tara-Tara ( 17. dubna 2021 19:07 )

a co je nám jako do toho....nemusel se vracet do Ruska a v Německu by byl opečovávaný a za hrdinu....věděl, do čeho jde, tak ať je ticho

kralovna-vsech-mori ( 17. dubna 2021 18:55 )

Tak to má kritik blbé. Teď už mu nezbývá nic jiného aby prdnul a ztvrdnul. Jinak už pana Putina nenaštve

Zobrazit celou diskusi