Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V Kapitolu útočil i zpěvák známé kapely. Zkroušeně se sám přihlásil FBI a nabízí spolupráci

Autor: ČTK - 
16. dubna 2021
21:35

Člen americké krajně pravicové organizace Oath Keepers (Strážci přísahy) Jon Ryan Schaffer se dnes jako první člověk stíhaný v souvislosti s lednovými nepokoji ve washingtonském Kapitolu přiznal k činům, z nichž jej obvinila prokuratura. Schaffer přitom souhlasil, že bude spolupracovat s vyšetřovateli ve snaze zajistit si nižší trest. Ministerstvo spravedlnosti nyní zvažuje, že jej zařadí do programu na ochranu svědků, oznámil podle agentury Reuters soudce Amit Mehta.

Podle agentury Reuters je úvaha ministerstva znamením toho, že prokuratura Schaffera považuje za cenného spolupracovníka při vyšetřování činnosti extremistických skupin a jednotlivců, kteří se 6. ledna zúčastnili útoku na Kongres. Zákonodárci v budově zrovna jednali o formálním potvrzení výhry demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách. Tehdejší prezident Donald Trump však neustále bez předložení důkazů tvrdil, že Biden vyhrál podvodem.

Schaffer, který je Trumpovým podporovatelem, se přiznal k tomu, že bez povolení vnikl do budovy s omezeným přístupem a že při tom použil pepřový sprej proti jednomu ze členů ochranky Kapitolu. Při nepokojích na sobě měl typ vesty používaný armádou a kšiltovku s nápisem „doživotní člen Oath Keepers“. Vyšetřovatelům se rovněž přiznal, že je jedním ze zakladatelů této extremistické skupiny, která se otevřeně hlásí k násilí.

Schaffer nečelil obviněním ve velké kauze vedené proti několika členům organizace Oath Keepers, kteří podle prokuratury spolupracovali přímo s cílem zablokovat potvrzení Bidenovy výhry. Tento případ je podle Reuters tím největším a nejvážnějším, kterým se vyšetřovatelé po nepokojích zabývali.

Úřady tvrdí, že lidé obvinění v této kauze přijeli do Washingtonu připraveni na násilné střety s jasným úmyslem zabránit demokratickému procesu. Měli oblečení a helmy používané armádou a někteří z nich údajně diskutovali o nutnosti umístit za městem „jednotky rychlé reakce“ pro případ, že by při potyčce v sídle Kongresu byly potřeba zbraně.

Kytarista heavymetalové kapely Iced Earth Schaffer se vyšetřovatelům přiznal, že byl jedním z prvních, kteří do Kapitolu vtrhli poté, co dav rozrazil vstupní dveře střežené policií. Podle soudních dokumentů „je dlouhodobým vyznavačem krajně pravicových extremistických názorů“ a v minulosti hovořil o federální vládě jako o zločineckém podniku. Schaffer se sám udal Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) poté, co vyšetřovatelé vydali jeho fotku v rubrice hledaných osob.

V souvislosti s nepokoji, kvůli nimž přišlo o život pět lidí, stíhají úřady dohromady přes 370 lidí. Ministerstvo spravedlnosti přitom uvedlo, že se snaží získat přiznání viny a příslib spolupráce výměnou za lepší podmínky trestu i od dalších obviněných.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru.  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

russoo ( 17. dubna 2021 07:10 )

"chaffer přitom souhlasil, že bude spolupracovat s vyšetřovateli ve snaze zajistit si nižší trest. Ministerstvo spravedlnosti nyní zvažuje, že jej zařadí do programu na ochranu svědků" ... V americe se stačí stát šmejdským práskačem a udavačem a hned je fízl v programu na ochranu svědků!!! To samé se stalo i po druhé světové válce nacisty co něco věděli si stáhli zaručili těm vrahům beztrestnost a oni v klidu dožili nepotrestáni. Amerika je zvrácená zenmě!

Zobrazit celou diskusi