Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útočník (†25) z Kapitolu měl halucinace a obdivoval Islámský národ. Přátelé ho nepoznávají

Autor: Mii - 
3. dubna 2021
15:43

Muž, který v pátek večer středoevropského času najel autem do barikád před americkým Kapitolem a následně zranil dva policisty, jednoho smrtelně, byl 25letý Noah Green. Podle místních médií se dlouhodobě věnoval sportu a v měsících před útokem na sociálních sítích vyjadřoval podporu černošské extremistické organizaci Islámský národ. Sympatizoval také s jejím lídrem Louisem Farrakhanem.

Ti, kteří Greena znali, o něm mluvili jako o tichém atletovi, který nikdy neměl násilnické sklony. Jak ale podotýká server USA Today, okolí útočníka si všimlo, že v období před incidentem rapidně změnil chování.

Většina jeho života nicméně nenasvědčovala tomu, že by se z něj stal podporovatel extremistické organizace. Vyrůstal v Západní Virginii, oblasti, která není příliš hustě obydlená, a měl devět sourozenců. V roce 2019 dokončil studium na Univerzitě Christophera Newporta, kde hrál americký fotbal, v jeden moment dokonce pracoval v místní posilovně. Jeho studijním oborem byl obchod.

Kapitán fotbalového týmu, za který Green hrál, vzpomíná, že mladík byl slušný, ale tichý. Příliš se nezapojoval do konverzací, i když sem tam prohodil nějaký vtip. „Vím, že tohle říkají pokaždé všichni, ale člověk, se kterým jsem hrál, nebyl ten samý člověk, co tohle udělal,“ sdělil kapitán serveru s tím, že by nikdy neřekl, že by Green mohl na někoho násilně zaútočit.

Potvrdil však, že mladík v poslední době sdílel na facebooku zvláštní věci. Například tvrdil, že ho jeho spolubydlící zdrogovali a že trpí depresí. Vyjadřoval také podporu Islámskému národu, organizaci, kterou americké úřady hodnotí jako extremistickou a antisemitskou

„Byly hodně divné. Samé příspěvky o tom, že se k téhle církvi přidá a že jeden den uvidíme věci (…) bylo to zvláštní, skoro jako sekta,“ popisuje pro USA Today žena, která s Greenem pracovala v posilovně. Server si také všímá, že mladík si na svém facebookovém profilu stěžoval, že ztratil práci a že na tom celkově není dobře.

Ale učení Farrakhana, lídra Islámského národu, mu údajně ukázalo cestu, jak dál. Nazýval jej „můj duchovní otec“ a psal, že „Allah si mě vybral pro další věci“.

„Byla jsem tím překvapená,“ popisuje žena. „Ale když si na ty příspěvky vzpomenu, tak to vlastně dává smysl.“

Bratr Greena pro deník The Washington Post uvedl, že mladík trpěl psychickými problémy minimálně několik let. Několikrát se přestěhoval, měl halucinace, bolesti hlavy, sebevražedné myšlenky a vše sváděl na drogy. V prosinci 2020 požádal o změnu jména na Noah Zaeem Muhammad, proces ale nedokončil.

Zabil policistu, sám pak zemřel

Green najel autem do barikád před Kapitolem v pátek večer středoevropského času. Dva policisty pobodal, jeden zraněním podlehl. Policie jej následně postřelila, mladík zemřel o několik momentů později. Bezpečnostní složky bezprostředně po incidentu uvedly, že si nemyslí, že by útok byl teroristicky motivovaný.

Před Kapitolem aktuálně platí zvýšená bezpečnostní opatření kvůli lednovému útoku příznivců exprezidenta Donalda Trumpa. Postupně se ale uvolňují. Prezident Joe Biden v době útoku v nedalekém Bílém domě nebyl, za mrtvého policistu později nechal spustit vlajky na půl žerdi.

bilakonvalinka ( 4. dubna 2021 08:19 )

Ach jo, další tichý a hodný kripl!

Zobrazit celou diskusi