Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nemůžu, tatínku. Moc to bolí.“ Armáda v Barmě popravila holčičku (†7), 114 mrtvých za sobotu

Aktualizováno -
27. března 2021
19:48
Autor: sova, ČTK - 
26. března 2021
13:00

Brutalita vojenské junty, která převzala v jihoasijské Barmě výkonnou moc, každým dnem stoupá. Zatímco velké množství obyvatel utíká po vojenském puči do sousední Indie, počty obětí v zemi s oficiálním názvem Myanmar rostou. Jen za sobotu zabila armáda nejméně 114 lidí včetně dětí. V týdnu při střelbě zahynula sedmiletá dívka. Její rodina se svěřila médiím s dívčinými posledními slovy. Informuje o tom britský Daily Mail.

Khin Myo Chitová (†7) byla zastřelena v domě její rodiny poté, co bezpečnostní síly podle svědků v úterý násilně vtrhly do městečka Chan Mya Thazi.

Po zranění byla naložena do auta, aby vyhledala lékařskou péči, ale o půl hodiny později na následky střelné rány podlehla.

Dívka běžela k tatínkovi, vojáci ji zastřelili

„Nemůžu, tatínku. Moc to bolí,“ zněla podle jejího otce poslední slova dívky. Policie také zbila a zatkla jeho 19letého syna, jak informoval média muž jménem U Maung Ko Hashin Bai.

Jeho starší dcera May Thu Sumaya pro BBC řekla, že policisté v úterý prohledávali domy v jejich sousedství, aby hledali zbraně a zatýkali občany, kteří projeví s jejich postupem odpor.

Vykopávali dveře do domů. Naše byly otevřené, tak se zeptali mého otce, zda jsou v domě ještě další lidé,“ vypráví mladá žena.

Otec údajně odpověděl, že ne, ale vojáci ho obvinili ze lži a začali dům prohledávat. To byl okamžik, kdy sedmiletá dívka přiběhla k tatínkovi, aby se mu posadila na klín. Vojáci ji zastřelili.

Zabití dětí se množí

Obyvatelé uvedli, že při střelbě v oblasti byla zabita nejméně jedna osoba, zatímco charitativní organizace Save the Children tvrdí, že doposud bylo při represích armády zabito nejméně 20 dětí.

Dalších 17 dětí je zadržováno ve vazbě, uvedla charitativní organizace. Podle ní mělo tento týden dojít také k zabití 14letého dospívajícího chlapce. Záběry truchlící matky hocha kolují po sociálních sítích.

114 mrtvých v ulicích za sobotu

Barmští vojáci nyní zabili při zásazích proti účastníkům protestů na několika místech země nejméně 114 lidí, uvedl portál Mynamar Now. Evropská unie, Británie a Spojené státy nové vraždění odsoudily, Spojené státy mezitím oznámily střelbu na své kulturní zastupitelství v Rangúnu, uvedla agentura Reuters.

Barmánci dnes znovu vyšli do ulic, zatímco junta, která se k moci dostala 1. února převratem, slavila Den ozbrojených sil. Protesty trvají od února a podle Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) při nich přišlo dosud o život přes 320 lidí.

Podle Myanmar Now dnes lidé umírali na 40 místech Barmy. Japonská agentura Kjódó s odvoláním na barmská místní média napsala, že jsou mezi mrtvými také děti včetně jednoho pětiletého. Nejvíce obětí je ve druhém největším barmském městě Mandalaji, v nedaleké Sakainské oblasti a v obchodním centru Barmy Rangúnu. Některé zdroje z Barmy hovoří o 93 mrtvých, ale AAPP zatím tato vysoká čísla nepotvrdila

Junta avizovala, že je připravena proti nových protestům zasáhnout, když v pátek státní televize vyzvala mladé lidi, aby se nevystavovali riziku, že budou při střelbě zasaženi do hlavy nebo do zad.

Den hrůzy a hanby

„Tento den bude zaznamenán jako den hrůzy a hanby. Zabíjení neozbrojených civilistů včetně dětí je neobhajitelné,“ oznámil zastupitelský úřad EU v Rangúnu na svém twitterovém účtu. Britské velvyslanectví uvedlo, že „vraždy svědčí o tom, jaké jsou priority junty“.

Barmskou armádu za její počínání ostře kritizují také Spojené státy. Dnes mluvčí jejich kulturního zastupitelství v Rangúnu potvrdil střelbu proti tomuto úřadu. Řekl, že nikdo nebyl zraněn a že úřad incident vyšetřuje. „Vojáci zabíjejí neozbrojené civilisty i děti, tedy ty, které má chránit,“ napsalo na svém facebookovém účtu americké velvyslanectví v Barmě.

Ruský náměstek na přehlídce

Dnešní vojenské přehlídky se zúčastnilo na 8000 vojáků a přítomen byl rovněž náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin.

Spojené státy násilnosti v Barmě odsoudily již dříve. „Tyto odporné a hrozné činy vůči dětem, z nichž jedno teprve sedmileté bylo zastřeleno doma, zatímco sedělo otci na klíně, dále vyjevují hroznou povahu útoků barmského vojenského režimu na svůj vlastní lid,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Ministři zahraničí Evropské unie se v pondělí dohodli na sankcích proti 11 lidem odpovědným za převrat; ve skupině je také vůdce junty Min Aun Hlain. EU vůči Barmě rovněž uplatňuje zákaz vývozu zbraní.

Generál: Násilnosti ohrožují stabilitu

Junta svůj postup vysvětluje tvrzením, že loňské parlamentní volby, které vyhrála Národní liga pro demokracii nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij, provázely podvody. Volební komise takové obvinění odmítla. Armáda slíbila, že uspořádá nové volby, jejich termín zatím neuvedla.

Vůdce barmské vojenské vlády generál Min Aun Hlain dnes v živě vysílaném projevu prohlásil, že je armáda připravena „spojit se s celým národem na ochranu demokracie“. „Násilnosti, které ohrožují stabilitu a bezpečnost a jsou vyvolávány k vynucení požadavků, jsou nepřijatelné,“ řekl.

Armáda byla podle něj nucena převzít moc vzhledem k „nelegálním činům“ vůdkyně Su Ťij a její strany Národní ligy pro demokracii. Podle armády liga zvítězila v loňských volbách nečestně a na základě podvodů.

Útok na Kareny

Stíhačky barmské armády dnes zahájily palbu na vesnici blízko thajských hranic, na území ovládané etnickou ozbrojenou skupinou Karenský národní svaz (KNU). Ta se zavázala, že bude bojovat za svržení politického puče z 1. února.

Podle občanské společnosti Karen Peace Support Network, která v této oblasti působí, při útoku přišli dva lidé o život a další dva byli zraněni. Hlášený letecký útok je v tomto regionu nejvýznamnější za několik let. KNU podepsala v roce 2015 dohodu o příměří, napětí však narůstá.

Karenové jsou v Barmě nejpočetnější ve skupině 17 národnostních menšin. Tvoří asi sedm procent barmského obyvatelstva.

Tommyx281 ( 28. března 2021 01:32 )

hm, se mi připomíná nedávné výročí bombardování Jugoslávie, kdy jsme s úsměvem na tváři schválili pomoc islámským teroristům z UCK. Jednou z obětí byla i Milica Rakič, srbská holčička, která zemřela během nechutného bombardování civilních objektů v Bělehradě.

Ruda_uderka ( 27. března 2021 23:19 )

Když se kácí les, létají třísky.
Na cestě k socializmu je nutno přinést oběti.
Čest práci!

dulin ( 27. března 2021 09:38 )

Krutost Barmské armády je přesně vidět ve filmu Rambo do pekla a zpět.

bizon_pepa ( 27. března 2021 09:19 )

On ten prozapadni blb asi nebude tak prozapadni, jak z nej prozapadni tisk dělá. Spis se jim hodí jako narusitel a tak mu nasadili dres bojovníka za svobodu.

Vydra 12 ( 27. března 2021 00:26 )

On za to ani vlastne nemuze, ma stigma bolsevickeho prasete, to se pozna...S tim se normalne zit neda, je to schiza. Co jedine umi, je prudit!

Zobrazit celou diskusi