Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Deset mrtvých po střelbě v obchodě s potravinami: Zakrváceného pachatele (21) vyvedli v trenýrkách

Aktualizováno -
23. března 2021
18:20
Autor: ČTK, yks - 
23. března 2021
00:35

Nejméně deset lidí, včetně prvního policisty na místě, zabil střelec v pondělí místního času (před půlnocí SEČ) v supermarketu ve městě Boulder v americkém státě Colorado. Informovala o tom šéfka místní policie Maris Heroldová. Jedendvacetiletého pachatele policie obvinila z desetinásobné vraždy, obětem bylo mezi 20 a 65 lety. Motiv útoku není znám. Mezi oběťmi je i policista, který na místě zasahoval. Média ho identifikovala jako Erica Talleyho.

Policie na střelce v obchodě s potravinami upozornila ve výstraze na twitteru. Na záběrech lokálních médií je vidět, že se na místě shromáždili příslušníci policie včetně členů speciálních jednotek SWAT. Na střeše přistály nejméně tři vrtulníky.

Od obchodu také odjížděla sanitka, která podle AP zřejmě odvážela z místa krvácejícího muže, kterého předtím vyvedla policie z prodejny v poutech. Několika lidem policie pomáhala dostat se bezpečně z místa. Úřady z megafonu hlásily, že místo je obklíčené a útočníci se mají vzdát.

Agentura AFP upozornila na video, jehož autenticitu úřady nepotvrdily a jež zachycuje v nákupním centru tři ležící těla. Bohužel později se ukázalo, že na místě zahynulo deset lidí. Mezi nimi i policista Eric Talley, který dorazil na místo incidentu a byl zabit.

Podle amerických médií policie střelce zranila a posléze byl zadržen.

O něco později policisté z objektu vyvedli spoutaného muže se zakrvácenou nohou, který neměl boty ani tričko, jen krátké kalhoty. Zástupci policie a státního zástupce na tiskové konferenci odmítli potvrdit, zda se jednalo o podezřelého. Útočník podle některých amerických médií použil samonabíjecí útočnou pušku AR-15.

Muž, který podle svých slov v obchodě nakupoval, místní televizi KCNC-TV sdělil, že uslyšel hlasitou ránu a pak dvě další a viděl, jak všichni lidé okolo utíkají. Běžel do zadní části prodejny, kde zaměstnanci pomáhali lidem dostat se ven.

Na následné tiskové konferenci bylo oznámeno, že zadrženého po hospitalizaci čekal převoz do okresní věznice. Prokurátor, který má případ na starosti, uvedl, že 21letý podezřelý podle prvních důkazů zřejmě jednal sám. Do vyšetřování se na žádost místní policie zapojil také Federální úřad pro vyšetřování (FBI), podle jehož zástupce bylo necelý den po útoku příliš brzy na závěry ohledně motivu útoku.

Známá už je ovšem totožnost všech deseti obětí, kterými byli muži a ženy ve věku od 20 do 65 let. „Dnes jsme spatřili, jak vypadá zlo,“ napsal v prohlášení na twitteru guvernér Colorada Jared Polis. „Truchlím společně se všemi členy naší komunity a se všemi obyvateli Colorada,“ dodal.

K masakru ve městě na úpatí Skalnatých hor už se vyjádřila i řada politiků působících na federální úrovni včetně viceprezidentky Kamaly Harrisové. „Je to tragické. Deset lidí, kteří si hleděli svého, žili svůj život, nikoho neobtěžovali. Policista, který vykonával své povinnosti, a to s velkou odvahou a hrdinstvím. Měl sedm dětí, jestli tomu správně rozumím. Je to tragické,“ řekla. Policie v Boulderu na následné tiskové konferenci potvrdila, že po zabití strážníka Talleyho zůstalo bez otce sedm dětí ve věku od pěti do 18 let.

Incident v Boulderu je podle agentury AP sedmým letošním případem „masového zabíjení“ v USA, neboli útoku s nejméně čtyřmi oběťmi. Televize CNN zase uvádí, že země za posledních sedm dní zažila nejméně sedm útoků střelnou zbraní, při kterých byli zabiti nebo zraněni alespoň čtyři lidé.

Nová vlna incidentů přichází po loňském meziročním poklesu počtu případů masového zabíjení, který je spojován s pandemií covidu-19. Databáze spravovaná AP, deníkem USA Today a bostonskou vysokou školou Northeastern University ukazuje, že incidentů daného druhu bylo loni nejméně za osm let.

Po pondělním krveprolití ihned začala od členů Kongresu zaznívat volání po přijetí nových opatření spojených s držením střelných zbraní. Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová připomenula, že větší ze dvou komor Kongresu nedávno schválila dvojici návrhů týkajících se kontrol prováděných při nákupu zbraní. Opatření se nyní nacházejí v Senátu rozděleném poměrem hlasů 50 na 50, kde by jejich schválení bylo překvapivé vzhledem k možnosti republikánských senátorů blokovat ukončení diskuse před samotným hlasováním a vzhledem k dosavadnímu odmítavému postoji Republikánské strany ke zpřísňování pravidel legálního nákupu zbraní.

Média si také všímají, že jen deset dní před útokem v Boulderu soudce v Coloradu zablokoval vymáhání zákazu, který město zavedlo v roce 2018 ve snaze zabránit masovým střelbám. Opatření se týkalo útočných pušek a velkokapacitních zásobníků. Podle soudce Andrewa Hartmana ale jistý státní zákon z roku 2003 zakazuje městům či okresům přijímat restrikce ohledně zbraní povolených státním a federálním právem.

Manowar ( 23. března 2021 06:29 )

Doufám,že nestřílel z AK-47,to by opět obvinili Rusko.

Zobrazit celou diskusi