Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zavražděného Dominika (†18) z Varnsdorfu našli na Velikonoční pondělí: Soud potrestal bezcitný čin

Autor: ČTK - 
22. března 2021
10:24

Nejvyšší soud odmítl dovolání Jiřího Noska, jenž ve Varnsdorfu zavraždil mladíka. Odpyká si za to 14 let ve vězení, poté zamíří do zabezpečovací detence. O výsledku řízení informovala Veronika Suchoňová, mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem, který se případem zabýval jako první instance.

Muž svého vrstevníka bodl o Velikonocích 2017 do břicha, mladík na místě vykrvácel. Znalci původně označili Noska za schizofrenika. Další posudek ale s diagnózou nesouhlasil, muž podle expertů trpí pouze poruchou osobnosti. Jeho náprava bude obtížná, za vraždu je však trestně odpovědný.

Nosek bodl svého kamaráda na parkovišti, když ho opilého doprovázel domů. Hned po činu odešel. Tělo zavražděného mladíka, který po ráně vykrvácel, našli lidé v centru Varnsdorfu o Velikonočním pondělí. Krátce poté kriminalisté Noska zadrželi a obvinili z vraždy, k činu se přiznal. Nůž, s nímž známého bodnul, schoval doma.

Nosek podle své výpovědi zazmatkoval. Kamarád se po něm prý ohnal a on se lekl. Bál se, že ho napadne. Proto později žádal, aby soud jeho čin překvalifikoval na zabití. Státní zástupkyně naopak označila jeho jednání za naprosto bezcitné. Připomněla, že Nosek po činu mladíkovi nepomohl, ale odešel a nechal ho zemřít.

Původní posudek u muže konstatoval rozvíjející se schizofrenii. Státní zastupitelství proto Noskovo stíhání zastavilo. Lékaři ale při Noskově pobytu v psychiatrické nemocnici zjistili, že se obviněný nechová v souladu s diagnózou. I na léky reagoval odlišně, než by dané diagnóze odpovídalo. Případ proto dospěl k obnově řízení a pravomocnému verdiktu.

Zobrazit celou diskusi
EUR 25,15 25,27
USD 23,4 23,58
GBP 29,32 29,52
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Další články
Články odjinud