Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Výročí otravy Skripalových: Britští agenti varují před „ruskou hrozbou“. A přítel Julije zmizel?

Autor: Darina Jíchová - 
4. března 2021
13:42

Ve čtvrtek 4. března to byly přesně 3 roky od chvíle, kdy byl někdejší dvojitý agent Sergej Skripal i se svou dcerou Julijí, která přijela otce navštívit z Ruska, otráven toxinem novičok v parku anglického města Salisbury. Britská kontrarozvědka MI5 přišla u příležitosti tohoto výročí s varováním pro Rusy žijící v Británii, podle MI5 po nich jdou kremelští agenti, uvedl deník The Guardian

Tuto informaci pro stanici Sky News potvrdil jeden z členů britské kontrarozvědky. Upřesnil také, že MI5 od otravy Skripalových usilovně pracuje na zlepšení bezpečnosti země, v rámci toho zjistili, že se Kreml zajímá o některé „ruské osoby žijící na území Británie“. MI5 zdůraznila, že se samozřejmě nejedná o všechny Rusy, od roku 2018 je ale ruská pozornost zaměřená na „určité osoby“.

V rozhovoru pro Sky News se agent MI5 představil krycím jménem Tom, prozradil, že společně se svým kolegou vede tým zaměřený právě na Rusko. Interview se členy MI5 je něco nevídaného a dochází k němu opravdu jen velmi zřídka. „Nejedná se o pasivní zájem ze strany Ruska, z jejich pohledu tyto osoby představují risk,“ prohlásil jeden z agentů při rozhovoru.

MI5: Nehodláme riskovat

„Jde o aktivní situaci. Myslíme si, že zatím sbírají informace o daných osobách. K čemu to povede? To nyní není přímo jasné, ale nehodláme riskovat,“ dodal agent MI5. Kontrarozvědka i Downing street jsou pod tlakem, musí ukázat, že hrozbu Ruska berou vážně. Minulý rok je totiž řada dalších britských zpravodajských služeb obvinila, že tuto hrozbu přehlížejí. O nebezpečí, které Rusko představuje, dokonce vznikla obsáhlá zpráva.

Premiér Boris Johnson nicméně pozdržel její zveřejnění, vyšla tak až po volbách. Report se věnoval také tomu, jaká měla ruská dezinformační kampaň vliv na referendum o brexitu v roce 2016, kdy si Britové zvolili odchod z Evropské unie. Opětovný tlak na Kreml ze strany Británie přišel po otravě opozičníka Alexeje Navalného v srpnu 2020, také v jeho případě byl užit novičok.

Agenti v rozhovoru rovněž prozradili, že pod intenzivní ochranou police a tajných služeb jsou v momentálně více než dvě desítky osob. Z bezpečnostních důvodů nenabídl žádná jména, naznačil ale, že se s největší pravděpodobní jedná o bývalé agenty, jako byl Skripal. Dodal také, že ne vždy jde jen o Rusy, pod ochranou jsou i neruští občané, které Kreml považuje za nepřítele.

Rady pro ohrožené osoby

Agenti vypověděli, že osoby na začátku dostaly stejnou radu, jak zvýšit své bezpečí, například změna bydliště či vzhledu, některým doporučili neustálý pohyb. Zdůraznili, že s osobami spolupracuje policie. MI5 věří, že Kreml usiluje o vybudování sítě špionů v Británii, zvláště poté co byli vyhoštěni jejich diplomaté po útoku na Skripalovy.

Varovali i předtím, že ruští agenti působí i vně ambasád, často se vydávají za novináře, akademiky nebo turisty. MI5 přiznala, že v roce 2018 byla celá kontrozvědka a další zpravodajské služby šokovány troufalostí útoku na Skripalovy. „Pravděpodobně jsme vůbec nepočítali s tím, jak odhodlaní a nemilosrdní naši nepřátelé jsou,“ uvedl v rozhovoru Tom.

Útok na Skripalovy

Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni nervově paralytickou látkou vyráběnou v bývalém Sovětském svazu, novičok do Británie propašovali a následně provedli útok agenti ruské rozvědky GRU, jejich pohyb po Salisbury zachytily bezpečnostní kamery. Rusko však vinu odmítá. Skripalovi otravu přežili, otec i dcera se probrali z kómatu a nyní pokračují v zotavování na bezpečném místě pod policejní ochranou.

Novičok ale v Británii i zabíjel, zbytky toxinu, který byl v parfémovém flakonku, našel v červnu 2018 Charlie Rowley. Jeho přítelkyně Dawn Sturgessová si v domnění, že jde o voňavku, jed nastříkala na zápěstí. Britka bohužel otravu nepřežila.

Kam se poděl přítel Skripalové?

V souvislosti s výročím otravy Skripalových Daily Mail s odkazem na zdroj informoval o tom, že přítel Julije Skripalové Stěpan Vikejev zmizel. Už tři roky, tedy od otravy jeho partnerky, ho nikdo neviděl. Tento fakt tisku potvrdili i jeho přátelé. Po útoku na Skripalovy se spekulovalo o tom, že do toho byl Vikejev zapletený, mluvilo se o tom, že sám je tajným agentem.

Vikejev měl být rovněž důvodem, proč se Skripalová vydala za otcem do Británie. Mladý pár se plánoval zasnoubit, chtěli se brát a založit rodinu. Rodiče z toho podle přátel nebyli moc nadšení, snad i proto Skripalová cestovala za otcem.

Ukrývá ho FSB nebo matka

„Stěpana od té doby nikdo neviděl, prostě zmizel z povrchu zemského,“ list The Mirror citoval jednoho z Vikejevových přátel. „Někdo si myslí, že do toho byl zapletený od začátku a nyní je pod ochranou FSB (poz. red. ruská kontrarozvědka), žije někde na bezpečném místě. Další teorii je, že ho někde ukrývá jeho velmi bohatá matka,“ doplnil Rusův kamarád. Kde se Vikejev momentálně nachází, se nepodařilo vypátrat ani ruskému tisku.

Právě Vikejevova matka Tatjana nebyla nakloněná svatbě se Skripalovou, jejího otce považovala za zrádce. Žena stojí v čele záhadné firmy, která má na starosti otázky „moderního zabezpečení“, pracoval pro ni její syn. Mnozí se domnívají, že společnost má vazby na FSB. Podle rodiny ani Skripal nebyl z Vikejeva zrovna nadšený.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá  - Reuters
Video se připravuje ...

abaron ( 8. března 2021 10:58 )

...o skutočnej krutosti je dávno doku­ment­...fo­r.MI­5.!!­!..
YouTube...Tajné spisy KGB o UFO...v aj language je to viacej na pozretie ako v CZ jazyku...TRI úmrté listy vystavené v jeden DEŇ=24.3.1969..iba týždeň!!!na zázname boli 4!oso­by..­.=17­.3.=A­lexej, človek boží.=Božia pomsta... ...

abaron ( 6. března 2021 14:18 )

...nerozdávaj nám tu falošné karty.soudruhu.lebo pôjdeš do kúpeľov na očistnú procedúru...nas.ať ti do rúk a tri dni ťa k vode nepustiť...

abaron ( 6. března 2021 14:10 )

...toto divadielko chceli naaranžovať na.. . nájdenie čestného Kríža v Jeruzaleme... = slobodomurári... pre tých nepodrazákov

abaron ( 6. března 2021 13:55 )

boja sa...gregora DVOJESLOV rímskeho... a prenesenia ostatkov...

abaron ( 6. března 2021 13:39 )

...nebojte sa ich máme fotky a.. ručne písané poznámky... ako by chceli zaškrtiť indivídum na písacom stole )­))))))­))))))­))))))­))...

Zobrazit celou diskusi