Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bojovnice za ženská práva je po třech letech na svobodě. Ve vězení ji mučili a sexuálně týrali

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. února 2021
18:16

Prominentní bojovnice za práva žen Ludžajn Hazlúlová byla ve středu 10. února po téměř třech letech za mřížemi propuštěna v Saúdské Arábii z vězení. S odvoláním na sdělení její rodiny o tom napsala agentura Reuters. Hazlúlová bojovala za právo Saúdských Arabek řídit automobil a za ukončení systému mužského opatrovnictví, který dává mužům právo rozhodovat o záležitostech žen. Podle organizací na ochranu práv a její rodiny byla ve vazbě vystavena mučení. To však Rijád odmítá.

Jedenatřicetiletá Hazlúlová byla zatčena spolu s dalšími aktivisty v květnu 2018, krátce předtím, než království umožnilo ženám řídit auta. Soudní proces se konal navzdory kritice mezinárodního společenství a výzvám k ukončení stíhání a propuštění Hazlúlové, která na protest proti svému zatčení a nemožnosti kontaktovat rodinu držela několikrát hladovku.

Odsouzena za „teroristické činy“

V listopadu byl její případ předán soudu, který se zabývá teroristickými činy. V prosinci byla odsouzena k téměř šesti rokům za mřížemi na základě protiteroristických zákonů. Ochránci lidských práv obvinění označili za politicky motivovaná. Soud, který zároveň Hazlúlové uložil pětiletý zákaz vycestovat, dva roky a deset měsíců z trestu změnil na podmínku. Její propuštění tak podle AP bylo očekávané.

Rodina Hazlúlové zveřejnila obžalobu poté, co byl případ předán rijádskému soudu, jenž se zabývá teroristickými činy. Podle ní čelila aktivistka obvinění, že žádala konec praxe opatrovnictví a komunikovala se zahraničními lidskoprávními organizacemi a saúdskými aktivisty v zemi a v zahraničí. Dalším bodem obvinění byla komunikace se zahraničními diplomaty a médii.

„Ludžajn je doma!!!“ uvedla na twitteru sestra aktivistky Lina. Další sestra Alía oznámila, že Hazlúlová je nyní doma u rodičů. „Tohle je nejlepší den mého života,“ napsala. Zároveň zveřejnila fotografii propuštěné sestry. Na snímku je Hazlúlová na zahradě a usmívá se. Vypadá však pohuble a má šediny ve vlasech.

Bití, elektrošoky, sexuální týrání

Podle rodiny aktivistky a organizací na ochranu práv byla Hazlúlová ve vězení vystavena mučení, včetně elektrických šoků, waterboardingu, bití a sexuálním útokům. To však místní úřady odmítají. Odvolací soud v Saúdské Arábii tvrzení Hazlúlové o mučení podle úterního sdělení rodiny zamítl pro nedostatek důkazů.

Mučení, kterému Hazlúlová a další aktivistky čelí ve vězení, podrobně popsala lidsko-právní právnička Helena Kennedyová, její slova přinesl list Daily Mail. Ta tvrdí, že ženy byly nucené „líbat a sexuálně uspokojovat“ své věznitele, zvláště během výslechů. Vyšetřovatelé je nutili sledovat porno a vyhrožovali jim znásilněním. Aktivistky byly obvykle za ruce pověšené ze stropů, stráže je surově bili, součástí mučení byly i elektrošoky. Ženy byly drženy na samotce, často v celách bez oken.

Organizace na ochranu práv Amnesty International vyzvala Rijád, aby postavil „osoby odpovědné za její mučení“ před soud a zajistil, aby Hazlúlová nebyla dál trestána a mohla cestovat. Představitelé Saúdské Arábie odsouzení Hazlúlové nekomentovali a podle Reuters se nevyjádřili ani k jejímu propuštění.

Biden, Macron i OSN propuštění aktivistky uvítali

Dříve tento měsíc Bílý dům oznámil, že americký prezident Joe Biden, který k Saúdské Arábii zaujal přísnější postoj než jeho předchůdce Donald Trump, očekává, že Rijád bude dodržovat lidská práva a propustí aktivistky za práva žen a další politické vězně. Propuštění Hazlúlové uvítal jak Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan, tak později také samotný Biden. „Je to důležitá bojovnice za lidská práva a její osvobození je správné,“ sdělil Biden v projevu v Pentagonu. Radost z osvobození aktivistky vyjádřil také francouzský prezident Emmanuel Macron. „Raduji se z osvobození Hazlúlové a sdílím úlevu s její rodinou,“ napsal Macron na twitteru.

Propuštění aktivistky prostřednictvím svého mluvčího uvítal také generální tajemník OSN António Guterres. Zdůraznil, že je nutné propustit i další lidi, kteří byli uvězněni na základě podobných obvinění.

Dostane Saúdka Cenu Václava Havla?

Hazlúlová je mezi trojicí finalistek nominovaných na Cenu Václava Havla za lidská práva pro rok 2020. Laureátka výroční ceny doprovázené odměnou cca 1,5 milionu korun bude oznámena na zahajovací schůzi jarního zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy 19. dubna.

Video  Dlouhý o ztrátě pracovních návyků: Sám přiznal home office. Od března by rozvolňoval  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

poky-f ( 11. února 2021 19:56 )

Poslal bych ji lavičku V.H. !

Zobrazit celou diskusi