Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Melania opustí Bílý dům jako „spráskaný pes“, její popularita klesla. A loučí se videem

Aktualizováno -
19. ledna 2021
06:18
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. ledna 2021
05:10

V posledních dnech své služby coby první dáma USA Melania Trumpová ztratila podporu Američanů. Většinou to byla ona, kdo si držel pozici „nejoblíbenějšího Trumpa“. Nicméně kvůli její reakci na vpád do Kapitolu, který mají na svědomí příznivci jejího manžela a při kterém zemřelo 5 osob, její oblíbenost značně poklesla. Bílý dům tak opustí s nejnižší přízní Američanů od roku 2016, uvedla stanice CNN. Trumpová se vedle toho s působením v Bílém domě loučí videem.

Analytici ze SSRS pro CNN během prezidentury Donalda Trumpa pravidelně dávali dohromady průzkumy veřejnosti, aby zjistili, jaké podpoře se mezi lidmi prezident těší. Nezkoumali jen oblíbenost Trumpa, ale také první dámy a dalších členů jeho administrativy. V první dámu v současnosti věří pouze 42 procent Američanů, to je nejméně od roku 2016, kdy vznikl první průzkum o oblíbenosti Trumpové.

Trumpová je stále nejoblíbenější Trump

Její oblíbenost je nejníže od chvíle, kdy její manžel oznámil kandidaturu na prezidenta. Nejvíce oblíbená byla Trumpová v květnu 2018, díky vydařené první státní večeři a účasti na pohřbu někdejší první dámy Barbary Bushové získala Trumpová podporu 57 procent Američanů. Oceněná byla za to, že na pohřeb Bushové dorazila i bez doprovodu prezidenta. O pár měsíců později ale její oblíbenost výrazně klesla na 43 procent, na vině byla její cesta do Afriky.

Nicméně i se současnými 42 procenty je Trumpová oblíbenější než její manžel, podle průzkumu by se za Trumpa postavilo nyní jen 33 procent Američanů. „Tabulku“ vede dosluhující první dáma i mezi republikány, mezi nimi ji podporuje 84 procent, Trumpa pouze 79 procent a viceprezidenta Mikea Pence jen 72 procent.

Trumpová natočila video

Melania Trumpová se krátce před koncem prezidentského mandátu svého chotě rozloučila s Američany a shrnula své působení první dámy. Ve videu Američany vyzvala, aby se věnovali svým vášním a pamatovali si, že násilí není nikdy řešením. V proslovu se první dáma zmínila o svém manželovi pouze jednou, upozornila dnes agentura AFP.

„Poslední čtyři léta byla nezapomenutelná,“ uvedla Melania Trumpová. „Teď, když se náš čas s Donaldem v Bílém domě chýlí ke konci, tak vzpomínám na všechny lidi, kteří si našli místo v mém srdci, a na jejich příběhy plné lásky, vlastenectví a odhodlání,“ dodala.

Ve vystoupení Trumpová několikrát zmínila svou iniciativu na pomoc dětem Buďme nejlepší (Be Best). Američany také vyzvala, aby dali přednost „lásce před nenávistí, míru před násilím, jiným před sebou samotnými“.

Jak si vedly předešlé první dámy?

V porovnání se svými předchůdkyněmi je na tom Trumpová bídně. Michelle Obamová v roce 2017 Bílý dům opouštěla s podporou 69 procent, se stejným číslem i nastupovala. Situace Laury Bushová byla trochu podobná se situací Trumpové, exprezident George Bush mladší měl na konci své prezidentury podporu jen 35 procent, oproti tomu Bushová se mezi lidmi těšila oblibě 67 procent. Také Hillary Clintonová si jako odcházející první dáma vedla lépe než Trumpová, ta se loučila s 56 procenty.

Nejnovější výzkum vznikl mezi 9. a 14. lednem, analytici společnosti SSRS rovněž popsali novou metodiku výzkumů, které nyní zahrnují 75 procent interview přes mobily, průzkumy jsou rovněž delší – z původních 4 dní nyní trvají šest dnů. Byla upravena i demografická a geografická struktura tak, aby byl zastoupen co nejširší vzorek. Celkem se průzkumu účastnilo 1003 dospělých Američanů.

Bez prohídky pro Bidena a jeho ženu Jill

Melania Trumpová se podobně jako její manžel nezúčastní posledních aktů předání moci. Nebude tak dodržen zvyk, kdy odcházející prezidentský pár pořádá pro příchozí prezidentský pár prohlídku

Oválné pracovny v Bílém domě. Donald Trump oznámil, že ve středu, kdy se uskuteční uvedení do úřadu Joea Bidena, odcestuje do svého sídla na Floridě a ceremoniálu se nezúčastní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

strejda777 ( 19. ledna 2021 12:26 )

Promiň, a ty jsi co? Doktorka, profesorka, Csc....? Asi ani ten vzhled nemáš, když už tedy hodnotíš......

strejda777 ( 19. ledna 2021 12:22 )

Já tady tu paní vnímal (tedy pokud vůbec), jakože se prostě modelka vdala za boháče a aby se jí dobře žilo, půjde za ním kdekoliv. Myslím, že když se stal prezidentem nebyla z toho moc na větvi, no ale nějak to ustála. Takže teď je asi v poho....

jochen84 ( 19. ledna 2021 11:03 )

A doma smradlavej Laco Kotlár. Klasická závistivá pipka

jochen84 ( 19. ledna 2021 11:01 )

Božská Melania. Škoda,že Trump neobhájil už jen kvůli této naprosto luxusní první dámě. Nastupuje senilák,perverzák a jeho hnusná větev....

ingmarie ( 19. ledna 2021 08:27 )

Hloupé a nafoukané nic

Zobrazit celou diskusi