Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Navalnyj čelí v Rusku novému vyšetřování. Putina obvinil z hysterie

Autor: ČTK - 
29. prosince 2020
22:33

Ruské úřady zahájily nové vyšetřování opozičního předáka Alexeje Navalného. Viní jej, že zneužil k soukromým účelům peníze vybrané pro své organizace, informovala dnes agentura Interfax. Navalnyj krok označil za „hysterii“ prezidenta Vladimira Putina.

Ruský vyšetřovací výbor, který je hlavní kriminální ústřednou v zemi, uvedl, že Navalnyj utratil stovky miliony rublů vybraných od veřejnosti několika neziskovými organizacemi, včetně Fondu boje s korupcí (FBK). Podle představitelky výboru Světlany Petrenkové bude kritik Kremlu spolu s dalšími lidmi čelit obvinění z trestného činu podvodu velkého rozsahu.

„Podle vyšetřovatelů je Navalnyj reálným šéfem těchto organizací a spolu s dalšími osobami utratil přes 356 milionů rublů (103 milionů korun) na osobní účely - za nákupy osobního majetku, hmotných cenností a platby za výdaje (včetně dovolené v zahraničí). Prostředky vybrané od občanů byly tudíž ukradeny,“ dodala Petrenková.

Přední opoziční politik na twitteru uvedl, že zahájení vyšetřování v novém případu představuje „hysterii“ prezidenta Putina.

Dnešní oznámení vyšetřovacího výboru zvyšuje tlak ruských úřadů na opozičního předáka, který se v Německu zotavuje z otravy látkou ze skupiny novičok. Evropská unie kvůli otravě uvalila sankce na Putinovy spolupracovníky a Moskva odpověděla vlastními sankcemi. Navalnyj z otravy viní přímo Putina, zatímco Kreml obvinění odmítá.

Ruská vězeňská služba dala Navalnému v pondělí ultimátum: buď se vrátí z Německa do vlasti a přihlásí se moskevské správě vězeňské služby do dnešního rána, anebo jej prohlásí za odsouzence, který se v podmínce úmyslně vyhýbá povinné kontrole. Kvůli tomu se může podmíněný trest změnit v reálný, uvedla agentura Reuters. Podmínka má Navalnému podle ní skončit 30. prosince.

Navalnyj si odpykává tříapůlletý trest, který mu uložil ruský soud za údajnou krádež. Vinu popírá a tvrdí, že byl odsouzen na pokyn z Kremlu, aby nemohl kandidovat v posledních prezidentských volbách proti Putinovi.

Video  Zeman o otravě Navalného  - Prima FTV, Redakce Blesk
Video se připravuje ...

t.novak ( 30. prosince 2020 16:38 )

Putinovi fandí pouze a jenom póvl!🤮💩

fotrpjotr ( 30. prosince 2020 03:53 )

Je k smíchu,když hysterik obviňuje Putina.

Zobrazit celou diskusi