Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Posun u brexitu: Státy EU souhlasily s dohodou s Brity, platit má od 1. ledna

Aktualizováno -
29. prosince 2020
15:53
Autor: ČTK - 
28. prosince 2020
13:11

Brexitová dohoda mezi EU a Velkou Británií má za sebou další velmi významný posun. Členské státy EU musely formálně stvrdit dohodu písemnou cestou, a tak se také v úterý stalo. Na unijní straně již nic nebrání jejímu vstupu v platnost. Ve středu dohodu proberou britští poslanci.

Nejprve v pondělí zástupci členských zemí EU jednomyslně podpořili dohodu, která upravuje mimo jiné i budoucí obchodní vztahy s Velkou Británií. Informoval o tom mluvčí německého předsednictví EU.

V úterý pak souhlas s dohodou vyjádřily všechny členské státy EU, napsal ČTK český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Platit bude od 1. ledna

Na Vánoce uzavřená úmluva tak může vstoupit v platnost od 1. ledna i bez souhlasu Evropského parlamentu, který ji bude schvalovat až dodatečně během prvního měsíce příštího roku.

Britský parlament bude smlouvu schvalovat ve středu.

„Velvyslanci zemí EU jednomyslně schválili předběžné provádění úmluvy o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím od 1. ledna 2021,“ uvedl v pondělí na twitteru mluvčí Sebastian Fischer po zhruba půlhodinové schůzce diplomatů členských zemí.

Experti členských zemí během necelých čtyř dnů prostudovali více než 1200 stránek dokumentu, který zajišťuje bezproblémové obchodování přes Lamanšský průliv, jež nebude zatíženo cly. Dohoda také upravuje vzájemné vztahy například v rybolovu, energetice, dopravě či justiční a policejní spolupráci.

Video  Britský velvyslanec v Praze Nick Archer pro Blesk Zprávy: Proč ambasáda zmodrala a zezelenala.  - Martin Valeš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi