Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Trump se svým vetem neuspěl. Zákon o obranném rozpočtu našel podporu ve Sněmovně

Autor: ČTK - 
29. prosince 2020
06:51

Americká Sněmovna reprezentantů přehlasovala veto prezidenta Donalda Trumpa a schválila zákon o obranném rozpočtu ve výši téměř 16 bilionů korun. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Nyní bude o předloze hlasovat Senát, který ovládají republikáni. Pokud i on zákon schválí, bude veto prezidenta Trumpa přehlasováno poprvé během jeho čtyřletého mandátu, upozornila agentura AP.

Pro schválení rozpočtového zákona se vyslovilo v demokraty ovládané komoře 322 kongresmanů, proti jich bylo jen 87. Proti vetu prezidenta Trumpa hlasovalo i 109 republikánů. Senátoři by měli o předloze rozhodovat ještě tento týden. K přehlasování prezidentského veta je třeba dvoutřetinová většina hlasů.

Návrh zákona předpokládá mimo jiné zvýšení platů amerických vojáků o tři procenta. Kromě rozpočtu ale norma obsahuje i řadu dalších ustanovení, která přímo nesouvisí s financováním armády. Počítá například s rozšířením sankcí kvůli plynovodu Nord Stream 2. Podobný zákon přijímá Kongres každoročně od roku 1961, uvedla agentura Reuters.

Co se Trumpovi na zákoně nelíbilo?

Prezident Trump vetoval zákon minulý týden ve středu. Požadoval mimo jiné, aby zákonodárci do normy vložili nesouvisející omezení týkající se společností vlastnících sociální sítě, které jsou podle něj proti němu zaujaté. Nelíbila se mu také pasáž o přejmenování vojenských základen, které nesou jména generálů bojujících v občanské válce v letech 1861 až 1865 na straně Konfederace.

Současný šéf Bílého domu v minulosti vetoval osm zákonů. Jeho veta se ale dosud ani v jednom případě nepodařilo zvrátit, protože příznivci návrhů pro ně nedokázali získat potřebné dvě třetiny zákonodárců v obou komorách Kongresu, aby zákon mohl projít i bez Trumpova podpisu.

V listopadových prezidentských volbách zvítězil demokrat Joe Biden. Jeho výhru nad Donaldem Trumpem v polovině prosince oficiálně potvrdil i sbor volitelů. Prezidentského úřadu se Biden ujme při slavnostní inauguraci 20. ledna příštího roku. Současný šéf Bílého domu Trump nadále odmítá uznat svou volební porážku.

Video  „Nejhorší v dějinách,“ říká expert o Trumpovi a zmínil psychiatra. Prezidentem prý bude Biden  - Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi