Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Spolumajitel Penty Haščák zamířil do vazby. Policie ho viní z korupce a praní špinavých peněz

Autor: ČTK - 
4. prosince 2020
21:25

Soud na Slovensku v pátek večer poslal do vazby spolumajitele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka, kterého policie v úterý zadržela a obvinila z korupce a z praní špinavých peněz. Novinářům to řekl prokurátor. Obhajoba podala proti rozhodnutí soudkyně Specializovaného trestního soudu stížnost, na verdikt odvolacího soudu bude Haščák čekat ve vazbě.

Advokát finančníka už dříve označil obvinění svého klienta za nedůvodné. Pochybnosti v souvislosti se skutkem zase vyjádřil šéf slovenské civilní tajné služby (SIS), ve které pracovali další dva obvinění v Haščákově kauze.

Jeden z nejbohatších Slováků Haščák je podezřelý v kauze údajného nelegálního obchodování s nahrávkami odposlechů ve zhruba 15 let staré korupční aféře zvané Gorila. Ta se týká podezření z uplácení vysokých slovenských politiků a úředníků Pentou. Finančník byl obviněn z trestných činů podplácení a legalizace příjmů z trestné činnosti ve velkém rozsahu. V případě prokázání viny mu hrozí až dvacet let vězení. Spolu s ním čelí obvinění také bývalý ředitel kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby (SIS) Ľubomír Arpáš, který je ve vazbě v jiném případu, a také Arpášova choť. Tu dnes soud poslal do vazby stejně jako Haščáka; soudkyně rozhodovala od rána a vyslechla také oba obviněné.

Podle slovenských médií policie podezírá Arpáše z toho, že vynesl z SIS nahrávky z odposlechů bytu, kde se Haščák setkával s politiky a úředníky a kde se hovořilo o provizích či úplatcích. Nahrávky prý Arpáš prodal Haščákovi tak, že Arpáš spolu s chotí, rovněž někdejší příslušnicí SIS, založili společnost, která dostala od jedné firem pod kontrolou finančníka 194 000 eur (pět milionů korun) za fiktivní analýzy a poradenské služby. Arpáš v minulosti tvrdil, že informace a analýzy odevzdával někdejšímu šéfovi tajné policie StB v komunistickém Československu Alojzi Lorencovi, který spolupracoval s Pentou. Penta nekalé jednání v kauze Gorila od začátku popírá.

Video Vyhlídkové okno do budoucnosti Pražany láká. Architekt Petr Brzobohatý se rozpovídal o tom, jak se od nákresu dostal až sem. - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Zdenek ( 5. prosince 2020 09:54 )

Jak říkal don Barzini ve filmu Kmotr: „Časy se změnily. Už to není jako za starých časů, kdy jsme si mohli dělat, co jsme chtěli." Pravidla se mění a velcí hoši určují nová pravidla. !!!

jooooo rybnik na Slovensku je jeste mensi nez v Cesku - takze probiha ostrejsi boj nez v Cesku - BOJ SOUDRUHU KMOTU - tech kmotru , kteri okradly svou zemi v 90.letech 20.stoleti ..... TECH KMOTRU NA TAK MALEJ RYBNIK JE MNOHO - neni moc co uz krast v zemi - takze zacina boj - okradani mezi sebou ......

// Najväčšie slovenské podvody :
Kupónová privatizácia. Privatizácia VSŽ Košice spolocnostou Manager = Rezeš, Smerek, Drábik, Grúber, pak bankrot a prodej na United Steel Corporation USA. Privatizácia Transpetrol - prodej na Yukos. Privatizácia SPP - predaj na Ruhrgas AG a G.D.F. International. Nástenkový Tender. Kauza Platinové sitká. Kauza Nafta Gbely - Fond národného majetku predal spolocnosti Druhá obchodná = Vladimír Poór. Kauza Technopol. Kauza Emisie. Kauza Diamantová Bana JAR. Kauza Sasanka. Kauza Slovnaft - sprivatizovala a prodala spolocnost Slovintegra a Slavomír Hatina na na OMV Rakousko. Kauza Letisko Bratislava. Kauza Gorila. Kauza a tunel - Investicná a rozvojová banka Slovenska - IRB Bratislava. Banka byla vykradena, vytunelována, pak zachránena pred bankrotem státem. Z nakradených milionu 1993 vznikla J&T Banka.

Slovenští milionári od 1. do 11. najbohatší Slováci, nejbohatší Slováci, slovenští milionáři od 1 miliardy euro do 200 milionu euro :
Andrej Babiš - Agrofert , Ivan Chrenko - HB Reavis Group , Jaroslav Haščák - Penta , Tomáš Chrenek - Moravia Steel , Martin Kúšik - Penta , Jozef Tkáč - J&T Banka , Patrik Tkáč - J&T Banka , Ivan Jakabovič - J&T Banka , Ivan Kmotrík , Jozef Brhel , Milan Filo. //

!! Úloha velkých kmotrů nabývá na důležitosti, zatímco kmotříčci jsou vytlačováni na okraj. !!

Zobrazit celou diskusi