Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šílenec (51) vjel do lidí. V německém Trevíru zemřelo i miminko (†9 týd.) s tátou (†45)

Aktualizováno -
2. prosince 2020
08:55
Autor: ČTK, mav - 
1. prosince 2020
14:33

Ve městě Trevíru (Trier) na západě Německa v úterý vjelo auto na pěší zónu. Policie potvrdila pět mrtvých a rodinnou tragédii - zemřelo tu i dítě starého jen 9,5 týdne, původní informace hovořila o devítiměsíčním dítěti, a jeho otec (†45). Sourozenec (1,5 roku) s matkou jsou mezi zraněnými, kterých je 14. Dosavadní vyšetřování neukázalo, že by útok 51letého Němce žijícího v okolí města měl politický nebo náboženský motiv. Příslušný státní zástupce řekl, že řidič byl opilý a patrně má čistý trestní rejstřík.

Mezi oběťmi jsou dítě staré 9,5 týdne i jeho otec (†45) a ženy ve věku 73, 52 a 25 let, sdělil zástupce šéfa policie v Trevíru Franz-Dieter Ankner.

Podle Lewentze utrpěli další čtyři lidé těžká zranění, pět osob zranění vážná a šest lehká. Podezřelý je vyšetřován i kvůli ublížením na těle, uvedl státní zástupce Peter Fritzen. Podle úřadů byla hospitalizována mimo jiné matka zabitého dítěte.

Podle Fritzena měl řidič v krvi 1,4 promile alkoholu. Existují nepřímé důkazy, že je duševně nemocný, naopak nic nenasvědčuje teroristicky zaměřenému politickému nebo náboženskému motivu. Podle policie podezřelý, který se narodil v Trevíru v roce 1969, poslední dny trávil v automobilu značky Land Rover, který mu půjčil kamarád. Tímto vozem dnes muž také útočil. Státní zástupce řekl, že rodák z Trevíru nemá aktuálně žádné trvalé bydliště. Motiv činu zůstává nejasný.

„Máme na pěší zóně několik zraněných, které porazilo auto. Auto jsme zajistili, řidiče zadrželi,“ uvedl těsně po útoku  mluvčí trevírské policie

Trevírský primátor Wolfram Leibe uvedl, že kromě mrtvých zůstalo na pěší zóně až 15 zraněných.  Primátor čin označil za takzvaný „amoklauf“, tedy čin šíleného řidiče. Stanice SRW uvedla, že podle svědků vjel s šedým vozem kategorie SUV na pěší zónu velkou rychlostí a do lidí narážel úmyslně. 

Podezřelého policie vyslechla a nyní má být podroben psychiatrickému vyšetření, uvedl Fritzen. Dodal, že lékař nedávno dospěl k předběžnému závěru, že muž by mohl trpět duševní nemocí.

„Zatčeným je 51letý z okresu Trier-Saarburg,“ dodala později policie. „Vozidlo bylo zajištěno.“ Řidič při zatýkání kladl odpor.

Policie na twitteru nabádala obyvatele, aby se vyhnuli centru města. Oblast poblíž Trevírského dómu a římské brány Porta Nigra, které jsou na seznamu památek UNESCO, policisté uzavřeli. Nad městem krouží vrtulníky, informoval místní list Trierischer Volksfreund. Teď už podle policie nebezpečí nehrozí. „O žádné zbrani nic nevíme,“ uklidňoval veřejnost policejní mluvčí Karl-Peter Jochem a vyvracel fámy, které se rychle začaly šířit. „Vyšetřování na místě činu probíhá naplno, jakož i prošetřování pozadí,“ dodal na twitteru.

Třináctiletá dívka viděla, kterak auto jede od hlavního trhu pěší zónou k Černé bráně. Nabralo několik lidí včetně dětí, cituje ji server Volksfreund. Jiná svědkyně viděla letět kočárek. Lidé se schovávali do obchodů na ulici.

Podle stanice SWR je zraněných nejméně 15. Podrobnosti o řidiči, který vjel na pěší zónu v historické části města ležícího nedaleko hranic s Lucemburskem, zatím nejsou k dispozici. Z Lucemburska přijeli vypomoct záchranáři. Do Trevíru se vydala Malu Dreyerová, premiérka spolkové země Porýní-Falce, ve které město leží.

„To, co se stalo v Trevíru, je otřesné,“ napsal na twitteru mluvčí německé vlády Steffen Seibert a vyjádřil soustrast příbuzným obětí. Šokován je i trevírský starosta Leibe. „Takové obrázky vídáme docela často v televizi a myslíme si, že u nás se to stát nemůže,“ řekl. Všechny záchranné složky se podle něj snažily dostat zraněné co nejrychleji do nemocnic.

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes řekla, že zprávy z Trevíru ji „velmi rozesmutnily“, a vyjádřila obětem a jejich příbuzným svůj soucit. Trevírská radnice uvedla, že ve středu v 10:00 se u Porta Nigra uskuteční pietní akce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

levice-je-smegma ( 2. prosince 2020 16:26 )

Nedosáhl účinku jako husákovská Olga Hepnarová.

Arany ( 2. prosince 2020 09:42 )

Máte pravdu.

AVATAR KRSHNA ( 2. prosince 2020 09:29 )

TYPISCHE DEUTSCH ! JISTĚ ! JAKO VŽDYCKY ))) CHA !!!
ARMÁDA GENERÁLA FLYNNA UŽ VÁM TO VE FEMA CAMPECH VYSVĚTLÍ
BUDETE SEDĚT NA DOŽIVOTÍ ZA PODPORU GENOCIDY I S TÍM VAŠÍM NEEXISTUJÍCÍM VIREM.
A TO BRZO ! SBALTE SI KARTÁČKY ŽUMPO !!!

MirdaKradousek ( 2. prosince 2020 09:24 )

Vy jste naivní,že to není ani možné.Prý nepijí alkohol

viho ( 1. prosince 2020 23:22 )

Nějaký Němec se obohatil blízkovýchodní kulturou a je za to médii tak kritizován? Situace se jistě brzy vyjasní a policisté budou řádně potrestáni za utlačování odlišné kultury a média dostanou tučnou pokutu za nevyvážené zpravodajství.

Zobrazit celou diskusi