Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Merkelovou kvůli přitvrzení křičela opozice. „Až budou JIPky plné, bude pozdě,“ bránila se

Autor: ČTK - 
29. října 2020
09:55

Německo muselo přistoupit k rázným karanténním opatřením, neboť do několika týdnů by zdravotnický systém zahltili pacienti s koronavirem. Ve čtvrtek to v projevu ve Spolkovém sněmu prohlásila kancléřka Angela Merkelová, která obhajovala rozhodnutí zavést od pondělí 2. listopadu do konce měsíce rozsáhlou karanténní uzávěru. Projev Merkelové hlasitými výkřiky nesouhlasu přerušovali poslanci opoziční Alternativy pro Německo (AfD), zasáhnout musel nakonec předseda sněmu Wolfgang Schäuble.

„Až budou jednotky intenzivní péče v nemocnicích plné, bude pozdě něco dělat,“ řekla Merkelová. Varovala, že současné tempo šíření koronaviru, kdy se denní počet nových případů během týdne zdvojnásobil, by znamenalo zahlcení zdravotní péče do několika týdnů.

Německá kancléřka Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu (29. 10. 2020) Německá kancléřka Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu (29. 10. 2020) | Reuters

„Proto jsme se s premiéry spolkových zemí dohodli, že od 2. listopadu přikročíme k rozsáhlým omezením,“ uvedla Merkelová ke středečnímu jednání se zemskými premiéry. „Po dvou týdnech opatření vyhodnotím,“ řekla.

Merkelová zdůraznila, že pandemie nemoci covid-19 postihuje všechny bez výjimky. „A je v našich rukách, jak se situace bude vyvíjet,“ řekla. „Naše demokratická společnost nyní čelí náročné zkoušce, a to nejen lékařské, ale i politické, hospodářské, sociální a psychické,“ uvedla s tím, že si je vědoma, že opatření jsou zásahem do svobod obyvatel a že postihnou slabé podniky. „Každý z nás ale musí přispět,“ dodala.

Merkelová v parlamentním projevu poukázala, že tvrdá karanténní opatření muselo zavést nejen Německo, ale mnoho evropských zemí včetně Česka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi