Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Koronavirus v Psychiatrické léčebně v Dobřanech: Nemocnice je zavřená, nepřijímá pacienty

V Psychiatrické nemocnici v Dobřanech na jižním Plzeňsku se objevil koronavirus.
V Psychiatrické nemocnici v Dobřanech na jižním Plzeňsku se objevil koronavirus.  (Autor: archiv Blesku, archiv ČTK)
Autor: ČTK, rum - 
8. září 2020
13:22

V Psychiatrické nemocnici v Dobřanech na jižním Plzeňsku se objevil koronavirus. Potvrzen je zatím u čtyř ze zhruba 1100 zaměstnanců nemocnice. Nakažení pracovníci šli do karantény. Nemocnice ode dneška s okamžitou platností uzavřela Centrální příjem a dočasně zastavila příjem pacientů.

Současně vyhlásila zákaz návštěv v celé nemocnici do odvolání. Nákaza se zatím prokázala u nelékařského zdravotnického personálu i u pomocného personálu. Dobřany jsou jedna z největších psychiatrických klinik, je zde na 1100 pacientů.

Lidé, kteří s nakaženými zaměstnanci přišli do kontaktu, podstoupili nebo v nejbližší době podstoupí testování. Plošné testování zaměstnanců a pacientů se zatím nechystá. Na výsledky dalších testů se čeká. Podle nich nemocnice přijme další opatření.

Problémem je strava

„Naše jediná výhoda je, že máme přes 30 oddělení, výskyt je momentálně asi na dvou odděleních a v některých provozech. Například ve stravovacím provozu, který byl uzavřen,“ řekl mluvčí nemocnice Libor Panoš. Lidé, kteří se nakazili, mají bezpříznakový nebo mírný průběh nemoci.

Zaměstnanci si teď musí nosit jídlo z domova. „Pro pacienty budou zařízeny zatím studené večeře, a co se týká obědů, o tom se ještě jedná, jestli budeme odněkud dovážet, nebo jestli jedna směna ve stravovacím provozu, která nebyla s nikým v kontaktu, bude vařit alespoň pro pacienty,“ doplnil mluvčí. Situaci řeší nemocnice v krizovém štábu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa