Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Němci „kopírují“ českou cestu? Merkelová připustila povinné nošení roušek

Autor: ČTK - 
6. dubna 2020
18:45

Německá kancléřka Angela Merkelová vnímá, že se postupně mění názor odborníků na nošení roušek. Když se tento trend bude dále prosazovat, bude za to, aby je lidé nosili i v Německu. Řekla to v pondělí na tiskové konferenci v Berlíně. Vyjádřila také přesvědčení, že koronavirus představuje pro Evropskou unii největší zkoušku od jejího založení.

„Na začátku byla větší zdrženlivost k těmto maskám, k těmto maskám všedního dne, jestli to tak mohu říci. Teď se mění i názor expertů, a proti němu se samozřejmě nebudeme stavět,“ řekla Merkelová při svém prvním veřejném vystoupení poté, co v pátek opustila domácí karanténu, v níž byla, protože přišla do kontaktu s nakaženým lékařem.

Německá kancléřka Angela Merkelová mluví na tiskové konferenci o vývoji situace okolo koronaviru (11.3.2020). Německá kancléřka Angela Merkelová mluví na tiskové konferenci o vývoji situace okolo koronaviru (11.3.2020). | ČTK/Michael Kappeler

Ve spolkové republice zatím na rozdíl od Česka povinnost nosit roušky neexistuje a na veřejnosti je stále nosí málokdo. Němečtí experti opakovaně zdůrazňují, že roušky zřejmě mohou přispět k ochraně ostatních, ale nikoliv toho, kdo je nosí. Magazín Spiegel napsal, že neochota německé vlády stanovit alespoň částečnou povinnost nosit roušky souvisí i s tím, že jich je v zemi nedostatek.

„Ale pokud se to teď bude dále prosazovat, tak budeme samozřejmě za to, aby to lidé dělali,“ poznamenala v pondělí šéfka vlády ve vztahu k měnícímu se názoru odborníků. I lidé nosící roušku musí ale dodržovat příslušný odstup, zdůraznila zároveň.

Merkelová také už poněkolikáté v posledních dnech zopakovala, že je zatím předčasné mluvit o konkrétním datu pro uvolnění přijatých opatření, mezi která patří i zákaz shromažďování více než dvou lidí na veřejných místech. Jakmile to zdravotní situace dovolí, vrátí se podle ní země k životu, jaký znala před epidemií.

Německo přijímá pacienty ve vážném stavu z jiných zemí. Do Drážďan přivezli nemocné z Francie. Německo přijímá pacienty ve vážném stavu z jiných zemí. Do Drážďan přivezli nemocné z Francie. | Reuters

Uvedla také, že musí být v zájmu všech, aby ze současné situace vyšla silná celá Evropská unie. „Německu se bude dlouhodobě dařit dobře, jen když se Evropě bude dařit dobře,“ podotkla. Země EU podle ní do budoucna musí být schopné zajistit mimo jiné výrobu alespoň části zdravotnických ochranných potřeb. S jejich nedostatkem se nyní potýká celý kontinent.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarda304 ( 6. dubna 2020 19:56 )

Na pocet obyvatel maji Nemci cca 3x více mrtvých nezli my

jarda304 ( 6. dubna 2020 19:54 )

Ještě jim nikdo nevysvětlil, že cloveku na ulici ci v mhd, obchode ard. stačí ten hadr na hubu. Japonci, Korejci atd. s tím mají mnohaleté zkušenosti

Blitz ( 6. dubna 2020 19:20 )

Ovšem oni chtějí profesionální roušky, ně jen hadr na hubě - náhubek.

frantacizek ( 6. dubna 2020 19:13 )

fix s.erum

frantacizek ( 6. dubna 2020 19:13 )

rezistence u těch, kteří to už prodělali, mám na mysli.. Na tom by záviselo i ***m, které by z toho šlo vytvořit podle mě jako možná vakcína.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa