Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po výbuchu sopky utíkají tisíce lidí: Okolí zalije láva, varují úřady. Dým uzemnil letadla

Autor: Darina Jíchová - 
29. listopadu 2020
16:11

Na indonéském ostrovu Lembata došlo v neděli 29. listopadu k výbuchu sopky Lewotolo, kvůli erupci musely z oblasti uprchnout tisíce lidí z několika vesnic, které leží v podhůří sopky. Z vulkánu stoupá sloupec žhavého popela a kouře do výšky čtyř kilometrů. Místní geologové varovali před lávovou lavinou, uvedla agentura Reuters.

„Oblaka žhavého dýmu, láva, lávová lavina a jedovaté plyny,“ to jsou podle odborníků nyní největší nebezpečí, která sopka představuje. Podle úřadu svoje domovy muselo opustit na 2780 osob z 26 vesnic v blízkosti sopky. Zatím nejsou zprávy o obětech ani o škodách na majetku.

Hrozí další vylití lávy

Lewotolo se nachází na východní části ostrova v provincii Východní Nusa Tenggara, zhruba 2,5 tisíce kilometru od indonéské metropole Jakarta. Indonéské vulkanologické středisko na svých stránkách upozornilo, že oblast kolem sopky bude s největší pravděpodobností zalitá lávou. Varovali také před dalšími vylitím lávy, které by mohlo způsobit žhavou lavinu.

Popel uzemnil letadla

Podle střediska je erupce stále aktivní, ze sopky dál sálají oblaka popela, ten se šíří dvěma směry: na západ a na východ. Odborníci všem letadlům doporučili, aby se vyhýbali oblasti, a to i výzkumným strojům vulkanologů. Popel zasypal nedaleké letište Wunopitu, to je momentálně uzavřené. Indonésie má na 130 aktivních vulkánů, to je více než jakékoliv jiná země, jejich erupce nejsou neobvyklé.

Video  Fotograf Martin Popek z Nýdku natočil lávové jezero sopky Nyiragongo v Kong  - Martin Popek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi