Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krádež za miliony liber. Univerzitě zmizely cenné Darwinovy deníky s náčrty evoluce

Autor: ČTK - 
24. listopadu 2020
18:05

Britská Cambridgeská univerzita v úterý ohlásila, že z její knihovny před 20 lety zmizely dva cenné deníky vědce Charlese Darwina. Cena deníků z 19. století, které obsahují i nákres „stromu života“, se odhaduje na miliony liber (desítky milionů korun), píše agentura AP.

Zaměstnanci knihovny se původně domnívali, že někdo dokumenty jen špatně zařadil. Od roku 2000, kdy byly naposledy použity, je ale nikdo neviděl. Po důkladném prohledání archivu univerzita ohlásila, že byly z archivu ukradeny. Britská policie už zahájila vyšetřování, o krádeži informovala také Interpol. Univerzita vyzvala veřejnost, aby pomohla s pátráním.

„Zlomilo nám to srdce“ a „nenecháme kámen na kameni,“ dokud deníky nenajdeme, prohlásila univerzitní knihovnice Jessica Gardnerová podle BBC News.

Knihovna se dokumenty pokusila najít již v minulosti, ale Cambridgeská univerzita vlastní přes deset milionů psaných dokumentů a map. Pokud by se všechny police z knihovny vyskládaly za sebe, měřily by 200 kilometrů. Darwinův archiv tvoří 189 krabic.

Britský přírodovědec Charles Robert Darwin se narodil v roce 1809 a vystudoval teologii na Cambridgeské univerzitě. Proslavil se zejména jako objevitel evoluční teorie, kterou veřejně představil v červenci 1858. Vysloužil si za ni značnou kritiku zejména ze strany církve, pár let nato se ale stala základem bádání biologů, genetiků, sociologů i filozofů a dnes je přijímána širokou vědeckou obcí.

sorgedoktor ( 24. listopadu 2020 19:38 )

...Zakze v dusledku Darwinismu nqa GYmnaziu jsme vedeli, ze predchudci cloveka byli Homo erectus,Homo sapiens atd.Poznat druhY n obili uz pro nas bylo m slozitejsi.
Jestli ztratili jeho rukopisy, to tam maji pekny poradek. U nas jsou spisy stran vrazdy prostiturky Vranske zalozeny stale. Francouzi kdyz nemaji diagnosu nebovraha, maji kategoricky imoperatziv Cherche la Femme

sorgedoktor ( 24. listopadu 2020 19:33 )

Preorani osnov vedlo k tomu, ze jsem si myslel, ze krkavci jsou jenomm v pohadkach/ Geologii jsme meli dvakrat, zoologii vubec./

sorgedoktor ( 24. listopadu 2020 19:32 )

Evolucni teorie D. byla v osnovach Gymnazii, kdyz se z nich udelal jedenactilete skoly/ v NDR Elfkl­assi­gemit­tlschu­le/..

Zobrazit celou diskusi