Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V plamenech zemřel hasič: Kalifornii opět sužují ničivé požáry, evakuace tisíců lidí

Autor: ČTK - 
20. srpna 2020
11:07

Tisíce lidí musely opustit své domovy kvůli lesním požárům, které postihly americký stát Kalifornie. Při havárii vrtulníku tam zahynul jeden z hasičů, který pomáhal plameny likvidovat. Kalifornský guvernér Gavin Newsom vyhlásil ve státě nouzový stav. Informoval o tom ve čtvrtek zpravodajský server BBC News.

Předpokládá se, že příčinou požárů je vlna veder v kombinaci s téměř 11 000 údery blesku, které Kalifornii zasáhly v posledních třech dnech. V neděli byla v kalifornském Údolí smrti zaznamenána teplota 54,4 stupně Celsia, což by byla nejvyšší hodnota naměřená kdekoli na Zemi za posledních více než 100 let.

Před rychle postupujícími plameny v oblasti města San Francisco byly evakuovány tisíce lidí. Nejvíce ohroženo je město Vacaville, které má kolem 100 000 obyvatel a leží mezi San Franciskem a Sacramentem. Podle místních úřadů už ve Vacaville shořelo 50 staveb a dalších 50 bylo ohněm poškozeno. Nejméně pět lidí utrpělo zranění.

Město San Francisco, nacházející se necelých 100 kilometrů jižně od Vacaville, pokryl ve středu oblak kouře. Jižně od San Franciska, u města Coalinga, přišel o život pilot helikoptéry, který pomáhal hasit požár ze vzduchu. Muž byl při havárii jedinou osobou na palubě stroje.

Kalifornský guvernér Newsom uvedl, že ve státě bylo doposud zaznamenáno 367 požárů a existuje „reálný předpoklad, že se jejich počet bude zvyšovat“. V Sanfranciském zálivu požár sežehl již 502 kilometrů čtverečních porostu.

Živel rovněž přerušil dodávky elektřiny do více než 37 000 domácností po celé Kalifornii.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi