Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Biden: Je mi ctí, že mě lidé zvolili. V USA propukly bouřlivé oslavy, lidé skandují

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. listopadu 2020
19:45
Autor: ČTK, Mii - 
7. listopadu 2020
19:00

Kandidát Demokratické strany Joe Biden byl podle amerických médií zvolen novým prezidentem Spojených států. Agentura AP i televize NBC a CNN vyhodnotily, že bývalý viceprezident ovládl hlasování i v klíčovém státě Pensylvánie a má tak zajištěnou většinu ve sboru volitelů. Biden na twitteru uvedl, že je mu ctí, že ho lidé zvolili. Trump reagoval stroze, zmínil, že počítání hlasů není u konce. V mnoha částech USA již vypukly bouřlivé oslavy – lidé skandují, tleskají – emoce jsou ohromné.

„Bude před námi těžká práce, ale slibuji vám toto: budu prezidentem všech Američanů, ať jste pro mě hlasovali nebo ne,“ napsal Biden. Uvedl také, že „nyní, když kampaň skončila, je čas nechat zlost a ostrá slova za námi a spojit se jako národ“.

Trump dle očekávání vítězi nepogratuloval. „Prostým faktem je to, že volby zdaleka nejsou u konce,“ uvedl ještě stále úřadující prezident v komuniké. Média podle něj „nechtějí, aby byla odhalena pravda“. Trump se v prohlášení zmínil o možném přepočítání hlasů v některých státech i o soudních sporech o regulérnosti voleb.

Rozhodla Pensylvánie

Většina velkých amerických médií dnes ráno Bidenovi přisuzovala 253 hlasů tzv. volitelů, které v americkém volebním systému rozhodují o vítězi. Na celkový triumf je zapotřebí minimálně 270 volitelských hlasů, přičemž za vítězství v Pensylvánii si jich Biden připsal 20.

V okamžiku, kdy média ohlásila verdikt ohledně výsledku v klíčovém severovýchodním státě a tedy i v celém souboji o Bílý dům, bylo v Pensylvánii sečteno 98 procent odhadovaného počtu odevzdaných hlasů. Biden měl v neúplných výsledcích navrch o půl procentního bodu, což odpovídalo více než 30 000 hlasů. Jeho náskok se s postupujícím časem zvyšoval.

Vybíhají z domů a tančí

Bezprostředně poté, co americké televize vyhlásily Joea Bidena příštím americkým prezidentem, vyhrnuly se do ulic řady amerických měst jeho příznivci a začali spontánně slavit. Bidenovi stoupenci slavili vítězství i nedaleko Bílého domu.

Jakmile se zpráva o Bidenově vítězství objevila na jejich telefonech, Američané se shromáždili na nároží ulic a na trávnících před domy - troubili na klaksony, bouchali do hrnců a pustili se do improvizovaných tanečních party poté, co skončily trýznivě trpké volby a vyčerpávající čtyřdenní čekání na výsledek, napsala agentura AP.

Obyvatelé hlavního města, kteří v drtivé většině při hlasování podpořili Bidena proti Trumpovi, vítali zvolení demokratického kandidáta rovněž klaksony aut a motocyklů. Několik stovek nadšených Bidenových stoupenců se shromáždilo na prostranství v centru hlavního města.

Televize CBS uvedla, že oslavy propukly i v New Yorku. Na Manhattanu vybíhali lidé z domů, tančili a nadšeně se zdravili s neznámými. Podobné scény byly k vidění v Harlemu, kde se ke klaksonům přidávaly i kravské zvonce.

Další spontánní shromáždění byla k vidění i v dalších městech, jako je San Francisco či Filadelfie, která patří k baštám demokratů. Pro převážně „modré“ San Francisco bylo dnešní ranní (podle místního času) oznámení budíčkem, na který čekali, poznamenal list San Francisco Chronicle.

Podle listu The New York Times pouliční nadšení připomíná atmosféru po zvolení Baracka Obamy prezidentem v roce 2008. Ale tehdy to byla oslava Obamy. Tentokrát - aniž by to nějak snižovalo Bidena - jde hodně o oslavy Trumpovy porážky, poznamenal list.

Milníky spojené s zvolením Bidena

Demokrat Biden (77) se v případě potvrzení volebního vítězství stane nejstarším americkým prezidentem, který se ujal mandátu v prvním funkčním období. V době inaugurace v lednu 2021 mu bude 78 let, narozeniny totiž slaví 20. listopadu.

Pokud Biden v Bílém domě skutečně usedne, do úřadu jej bude následovat jako viceprezidentka i senátorka za stát Kalifornie Kamala Harrisová (56). Právnička tmavé pleti, která je dcerou imigrantů z Jamajky a Indie, se stane první americkou viceprezidentkou v historii.

Letošního hlasování se podle médií zřejmě účastnila největší část amerického voličstva za posledních více než 100 let (v roce 1900 přišlo například k volbám 73,7 procenta voličů). Podle modelu agentury Bloomberg odevzdalo svůj hlas 157 až 165 milionu lidí, což bude asi 68,6 až 72,1 procenta všech Američanů, kteří mohli volit.

Letošní volby budou také nejdražší v historii. Podle organizace Center for Responsive Politics utratili kandidáti, strany a jim nakloněné skupiny za všechny kampaně spojené s hlasováním téměř 14 miliard dolarů (328 miliard korun). V roce 2016 to bylo 6,6 miliardy dolarů (zhruba 154,7 miliardy korun).

Pokud se potvrdí, že Trump svůj mandát neobhájí, zařadí se k osmi dalším šéfům Bílého domu, kterým se to nepodařilo. Zatím naposledy tento osud potkal George Bushe staršího, který v roce 1992 prohrál s Billem Clintonem, a Jamese Cartera, jehož v roce 1980 zastínil Ronald Reagan.

Video  Biden během voleb navštívil rodný dům. Demokrat zašel i synovi na hrob  - Reuters
Video se připravuje ...

mim33 ( 8. listopadu 2020 08:30 )

Biden podpořil kromě vpádu do Iráku i "humanitární" bombardování Jugoslávie, vojenský zásah Západu v Lybii, který vedl k rozvratu této země a výrazně přispěl i ke katastrofě v Syrii - to vše vedlo k imigrační vlně do Evropy a vzestupu vražedného islamismu. O tom, kolik krve má tento "demokrat" na rukou, se ale taktně mlčí a americké stádo se raduje.

diskutujici ( 8. listopadu 2020 07:15 )

No, potěš koště

dietr ( 8. listopadu 2020 06:18 )

optimista Biden tvrdí, že sjednotí američany. Já vsadím boty, že do vánoc tam mají občanskou válku.

barracuda.sro ( 7. listopadu 2020 22:28 )

Je vidět, že volby v USA by měly být jen pro lidi s IQ. 90 až 200 ...a víc. Jinak tam zvolí úplně každého KKTA"

vagin-analev ( 7. listopadu 2020 20:36 )

Nevím kde je chyba. V USA hlasy voličů počítají 4 dny. Taková vyspělá země jako je například Rusko zná prezidenta a vítěze už půl roku dopředu.

Zobrazit celou diskusi