Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Chtějí ukrást volby.“ Trumpův muž rozesílal lidem nebezpečné SMS. V ulicích to mezitím vře

Autor: sova - 
7. listopadu 2020
12:18

Americké volební drama už pátým dnem pokračuje, a stejně tak se napříč Spojenými státy šíří neklid stoupenců obou kandidátů. Zatímco řady příznivců Joea Bidena už na některých místech slaví v ulicích, Američané stojící za současným prezidentem Donaldem Trumpem protestují u budov, ve kterých stále probíhá sčítání hlasů. Agentura AP dokonce informuje o tom, že k jejich shromažďování vyzývá jeden z nejbližších Trumpových spolupracovníků prostřednictvím anonymních textových zpráv.

Tisíce lidí žijících ve Filadelfii a jejím okolí se staly adresáty cílených anonymních textových zpráv, které vyzývají příznivce republikánů, aby se shromáždili na jednom z míst, kde se v pensylvánské metropoli sčítají hlasy. Ve zprávách konkrétně stojí, že se „demokraté pokoušejí ukrást prezidentské volby“.

Vzkazy byly odeslány z telefonních čísel pronajatých platformě pro zasílání textových zpráv s názvem Opn Sesame. AP to sdělily dvě s případem obeznámené osoby, které si nepřály být jmenovány. Generálním ředitelem této firmy je Gary Coby – muž působící jako šéf digitální divize Trumpovy kampaně. Jeho společnost běžně poskytuje své služby klientům Republikánské strany.

Textová zpráva vybízející ke shromáždění, kterou příznivci Trumpa rozesílají lidem ve Filadelfii a okolí Textová zpráva vybízející ke shromáždění, kterou příznivci Trumpa rozesílají lidem ve Filadelfii a okolí | Twitter @grittyisking

POZOR: Radikální liberálové a Demokraté se snaží ukrást tyto volby Trumpovi. Potřebujeme TĚ,“ píše se ve zprávě, která pokračuje v tom smyslu, že je třeba „ukázat tvou podporu“ na rohu ulic poblíž filadelfského kongresového centra, kde se už několik dnů v napjaté atmosféře sčítají volební hlasy.

„Stačí, abyste svedli ty lidi dohromady a povolili šrouby“

Jeden z nejvyšších představitelů Trumpovy kampaně, který hovořil pod podmínkou anonymity, uvedl, že taková zpráva není součástí jejich agendy. Protože služby Opn Sesame využívá velké množství klientů, pro společnost navíc není možné identifikovat, kdo přesně tyto zprávy rozšiřuje. Sám Gary Coby celou věc odmítl komentovat.

Na možnou spojitost mezi Opn Sesame a textovými zprávami jako první upozornil list The Washington Post. Mezi těmi, kterým vzkaz přistál v jejich telefonu, byl i Chris Bray. Ten žije v okrese Bucks County, asi 40 kilometrů od centra Filadelfie.

Muž, který je u amerických úřadů veden jako nezávislý volič (k volbě prezidenta je v USA nutné se předem registrovat – pozn. red.), podle svých slov hlasoval pro Joea Bidena. O to více byl překvapen, když textovou zprávu s takovým obsahem obdržel. Své kontaktní údaje nikdy nespojil s žádným materiálem, který by se přímo týkal Trumpovy kampaně.

„Napsal jsem pár kamarádům, jestli taky dostávají tyhle automatické textovky,“ řekl novinářům. „Je to přímá výzva k akci. Hraničí to s rétorikou, kterou slyšíme už několik měsíců a která je opravdu nebezpečná. Stačí, abyste svedli ty ‚správné‘ lidi dohromady, trochu povolili šrouby, a rázem vůbec netušíte, co všechno se může stát,“ zamyslel se Bray.

Bez povolení přepravovali zbraně a munici

Právě u kongresového centra ve Filadelfii byli v noci ze čtvrtka na pátek zatčeni dva muži, kteří bez povolení přepravovali nabité zbraně. Policejní komisařka Danielle Outlawová uvedla, že jejich vozidlo bylo polepeno znaky a nápisy souvisejícími s konspiračními teoriemi známými jako QAnon.

Uvnitř auta se nacházela automatická puška a munice k ní. Okresní prokurátor Larry Krasner i přesto konstatoval, že nic nenasvědčuje tomu, že by dvojice byla součástí některé z extremistických skupin.

Příznivci republikánského prezidenta Donalda Trumpa a jeho rivala, demokratického kandidáta Joea Bidena, ve Filadelfii (6. 11. 2020) Příznivci republikánského prezidenta Donalda Trumpa a jeho rivala, demokratického kandidáta Joea Bidena, ve Filadelfii (6. 11. 2020) | Reuters

SMS brána rozesílání zastavila, dál to komentovat nechce

Co se týče textových zpráv vyzývajících k nepokojům, mobilní aplikace RoboKiller zjistila, že byly odeslány z celkem 13 telefonních čísel. Služba zároveň vytrasovala, že jsou posílány z SMS brány Twilio, která rozesílání hromadných zpráv zprostředkovává.

Poté, co byla služba Twilio na incident upozorněna, distribuci těchto zpráv ve svém systému zablokovala. Podle prohlášení společnosti „byly tyto vzkazy rozesílány bez odkazu na odhlášení z jejich dosahu (tzv. unsubscribe), což je v rozporu s našimi podmínkami“. Mluvčí společnosti se odmítla k případu podrobněji vyjadřovat.

Nová zbraň politické propagandy?

Využívání služeb pro hromadné rozesílání zpráv není v rámci politické kampaně žádnou výjimkou. Od září bylo jen v rámci Spojených států denně zasláno přibližně 80 milionů takových SMS. Součástí předvolební agitace jsou také tzv. robotické hovory.

Společnosti Facebook a Twitter v období před americkými prezidentskými volbami podnikly razantní kroky proti šíření dezinformací na jejich sociálních sítích, což tyto masové textovky a robotické hovory pro vedení politických kampaní výrazně zatraktivnilo. Falešné a někdy i nebezpečné zprávy tak nyní míří přímo k voličům prostřednictvím těchto služeb.

„Tohle je demokracie – tak se podle toho chovej“

Filadelfie ale zdaleka není jediným „bitevním polem“, na kterém se střetávají obě strany politických soupeřů. Navzdory tomu, že ve státě Michigan už je sčítání v podstatě ukončeno, hlasité protesty zaznívají od Trumpových podporovatelů v Detroitu. Demonstruje se také v dalším ze států, které získal kandidát Demokratů – v Minnesotě.

Hlasy obou táborů jsou slyšet také z ulic Atlanty, která leží v Georgii. Tam se stále počítají hlasy a prozatím jich má více právě Biden. V New Yorku pochodovaly tisíce příznivců demokratů po Páté avenue. A hlavní město Washington, D.C. bylo svědkem toho, jak lidé v autech a na kolech projížděli kolem Bílého domu s transparenty vzkazujícími současnému prezidentovi: „Tohle je demokracie – tak se podle toho chovej“.

Video  Trump ve volební den: Prezident přišel poděkovat do volebního štábu  - Reuters
Video se připravuje ...

montevideo ( 7. listopadu 2020 15:36 )

To je ta !demokracie" po americku. Voliči čekají na výsledek se samopaly v rokou.

CAVESMAN ( 7. listopadu 2020 15:32 )

plná tlama demokracie , ale skutečnost-podvody na podvody.A chtěli by kárat Lukašenka -jsou to pouze VRAZI národů

krapotkin ( 7. listopadu 2020 14:59 )

Jaképak kradení voleb. Vždyť jde o "vzor" demokracie. Donaldovi udělali to, co by měli Češi udělat Burešovi - kopli ho do zádele.

Pohybovenadany ( 7. listopadu 2020 13:47 )

Takových hhajzlů je společnost plná. Lidi jsou na pokraji s nervama. Jediná pomoc je nesledoval televizi ani jiná média . Šťastné a veselé 🌲🌲🌲

Zobrazit celou diskusi