Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kněze postřelili z brokovnice, když zavíral kostel. V Lyonu zatkli podezřelého

Aktualizováno -
1. listopadu 2020
08:23
Autor: ČTK - 
31. října 2020
17:39

V Lyonu ve středovýchodní Francii byl dnes postřelen pravoslavný kněz ve chvíli, kdy zavíral kostel. Jeho stav je vážný. Pravděpodobný pachatel je na útěku, uvedla s odvoláním na policii agentura Reuters. Později policie oznámila, že v souvislosti s případem zatkla jednoho podezřelého. Není však zřejmé, zda jde přímo o útočníka.

Francie se vzpamatovává z děsu poté, co ve čtvrtek zabil v bazilice v Nice útočník nožem tři lidi. Podezřelý je mladý Tunisan, zadržena byla další trojice mužů. Vrah jedné z obětí uřízl hlavu a vykřikoval přitom slova „Alláhu akbar“ (v arabštině „Bůh je veliký“).

K dalšímu útoku na kostel přitom došlo v sobotu ve francouzském Lyonu. Postřelen byl kněz, který se chystal zavřít kostel. Identita útočníka zatím není známá, policie po něm pátrá. Policie místo útoku uzavřela a vyzvala obyvatele, aby se drželi stranou a řídili se pokyny úřadů. Motiv útoku je nejasný.

Na místo se dostavil starosta města Grégory Doucet. „Žádná teorie není upřednostňována, žádná není vyloučena,“ uvedl.

Zatkli podezřelého

Podle agentury AP je postřeleným 45letý Nikolaos Kakavelakis, který je otcem dvou dětí. Podle představitele řecké pravoslavné komunity ve městě Antoina Callota útoku nepředcházely žádné výhružky.

Francouzská policie podle Reuters v souvislosti s případem později večer zatkla podezřelého. Z vyjádření nicméně není jasné, zda je zadrženým přímo útočník. Policisté dříve uvedli, že pravděpodobný pachatel z místa činu uprchnul.

Podle zdrojů agentury AFP obeznámených s vyšetřováním se v kostele v době útoku nekonala bohoslužba a 52letý duchovní nebyl oblečen do kněžského šatu. Střely jej údajně zasáhly do jater. Útočníkova zbraň se nenašla, viděli ji ale svědci.

Vyděšení Francouzi

V poslední době však došlo k několika útokům, na jejichž pozadí stojí i náboženský podtext.

Francii vyděsila vražda učitele Samuela Patyho, kterému na pařížském předměstí 16. října uřízl hlavu 18letý Čečenec. Podle vyšetřovatelů tak učinil v pomstě za to, že Paty ukazoval žákům při přednášce o svobodě slova karikatury proroka Mohameda.

Macron se snažil na Al-Džazíře vysvětlit svůj postoj

Prezident Emmanuel Macron po Patyho vraždě slíbil tvrdší boj s radikálním islamismem a hájil právo Francouzů rouhat se, tedy i otiskovat Mohamedovy karikatury.

V pátečním rozhovoru pro Al-Džazíru však Macron uvedl, že si podle svých slov uvědomuje, že karikatury proroka Mohameda mohou být pro někoho šokující, ale zdůrazňuje, že odsuzuje násilí.

Podle zdrojů z Elysejského paláce se prezident snažil vysvětlit „základy principů platných ve Francii“, k nimž řadí „republikánské hodnoty, svobodu tisku, svobodu kreslit i karikovat“. „Chápu, že karikatury mohou šokovat, ale nikdy nepřijmu obhajování násilí. Je naším posláním chránit naše svobody a práva,“ řekl Macron.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Altingerka ( 1. listopadu 2020 12:05 )

Vykroutile a není hanobení národa pálení národní vlajky?? Stádo vepřů vás z naší Evropy vyžene, tím si buď jistej, historie se opakuje, už jednou jsme muslimy vyhnali a uděláme to zase a dobře, že k tomu pomalu a jistě spěje příležitost! Je čas probudit Boží bojovníky a Aláha poslat do toalety!

Altingerka ( 1. listopadu 2020 11:58 )

NEURÁŽEJ! Nebo ti nasadím hlavu z vepře a tím budeš navždy proklet!

krapotkin ( 1. listopadu 2020 11:53 )

V minulosti se vše vyřešilo křížovými výpravami, Španělé vyhnali Maury a byl v Evropě na čas klid. Prostě oko za oko, zub za zub.

kralovna-vsech-mori ( 31. října 2020 20:21 )

Neznásilnili nikoho, nezabili nikoho že? Zase si nevidíš do huby, Kroutile.

marlen52 ( 31. října 2020 17:57 )

máme teď plno starostí s covidem a oni toho využijí nechápu proč je pořád pouštějí vždyť třeba v Tunisu válka není tak jakápak migrace. a pak to čekají až se sem přestěhuje celá Afrika a pokud se neumějí chovat podle našich pravidel tak okamžitě vyhostit.

Zobrazit celou diskusi