Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lukašenko nečekaně složil přísahu a je pošesté prezidentem. Na demonstranty poslal vodní děla

Aktualizováno -
23. září 2020
20:10
Autor: ČTK - 
23. září 2020
11:15

Alexandr Lukašenko dnes nečekaně složil přísahu a již pošesté za sebou nastoupil do funkce běloruského prezidenta. Informovala o tom státní tisková agentura BelTA. Inaugurace se odehrála bez ohledu na masové protesty, které v zemi propukly po oficiálním oznámení jeho zpochybňovaného vítězství v srpnových prezidentských volbách. Opozice výsledek hlasování považuje za zfalšovaný a Lukašenkovo zvolení neuznává ani Evropská unie. Proti neočekávané inauguraci protestovaly v Minsku tisíce lidí, policie na ně nasadila vodní děla. Agentury píší o dalších brutálních zákrocích.

BelTA napsala, že na inauguraci v Paláci nezávislosti bylo pozváno několik set lidí, včetně vysokých funkcionářů, poslanců, novinářů, vědců a činitelů z oblasti kultury a sportu. Podle nezávislého zpravodajského serveru Tut.by nebyla veřejnost o akci předem informována.

Běloruský prezident Alexander Lukašenko na cestě ke své tajné inauguraci (23. 09. 2020) Běloruský prezident Alexander Lukašenko na cestě ke své tajné inauguraci (23. 09. 2020) | Reuters

Výsledek voleb neuznává ani EU

Centrum města a zejména okolí prezidentské rezidence Paláce nezávislosti střežily početné bezpečnostní síly. Tut.by poukázal na to, že pozvaní hosté byli sváženi narychlo a chyběli mezi nimi diplomaté. Kolona s Lukašenkem projížděla městem k paláci liduprázdnými ulicemi.

V Bělorusku začaly demonstrace záhy poté, co úřady oznámily, že volby vyhrál Lukašenko se ziskem více než 80 procent hlasů. Mnoho Bělorusů je přesvědčených, že tento výsledek je zfalšovaný, a opozice, stejně jako EU, ho neuznává.

Na nečekanou inauguraci zareagovali lidé podle serveru Tut.by spontánními protesty i v Mogilevu, Bobrujsku, Lidě a dalších městech.

„Když máš 80 procent, proč se tolik bojíš?“, „Nikdy pro nás nebudeš prezidentem“, „Nastal čas vypadnout!“ a „Odejdi!“ stálo na plakátech demonstrantů před minským nákupním centrem Gallery, kam dorazily policejní mikrobusy a vozy na přepravu vězňů. Podle nevládní organizace Vjasna bylo i u prezidentského paláce zadrženo několik demonstrantů s transparenty „Král je nahý“ a „Vítězství bude patřit lidu“.

V Minsku se na náměstí Nezávislosti, obklopeném kordony těžkooděnců, objevili Lukašenkovi stoupenci se státními vlajkami.

Podle nezávislého zpravodajského serveru Tut.by nebyla veřejnost o inauguraci předem informována. Server Belorusskij partizan přirovnal „tajnou inauguraci“ ke svatbě Adolfa Hitlera s Evou Braunovou při dobytí Berlína sovětskou armádou. Čelný Lukašenkův odpůrce Pavel Latuška vyzval k občanské neposlušnosti. Lukašenkova soupeřka v prezidentských volbách Svjatlana Cichanouská, která podle úřadů dostala deset procent hlasů, se v litevském exilu označila za „jediného zvoleného vůdce běloruského lidu“.

Masové protesty v Bělorusku propukly hned po prezidentských volbách z 9. srpna, jejichž vítězem úřady pošesté vyhlásily Lukašenka, tentokráte s 80 procenty hlasů. Opozice volby považuje za zfalšované a Lukašenkovo zvolení neuznává ani EU. Demonstranti požadují odchod Lukašenka, který zemi vládne už 26 let, a nové volby.

Policie zadržela stovky demonstrantek v centru Minsku (19. 9. 2020). Policie zadržela stovky demonstrantek v centru Minsku (19. 9. 2020). | Reuters

Opozice: Byla to tajná sebeinaugurace

„Dnes jsme se stali svědky bezprecedentní situace. Odcházející prezident, který tvrdí, že ve volbách získal více než 80 procent hlasů, provedl speciální operaci sebeinaugurace. Pod ochranou OMON (zásahových jednotek policie), v atmosféře tajnosti, v úzkém kruhu narychlo přivedených úředníků,“ komentoval událost jeden z čelných představitelů běloruské opozice Pavel Latuška.

Video  Přímá pomoc Česka Bělorusku je namístě. Lukašenko podle analytika získává čas úhybnými manévry.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

t.novak ( 24. září 2020 20:55 )

Lukašenko 🤮

SCHWARZENBERG ( 24. září 2020 10:37 )

Další euromajdan v Bělorusu senepovedl vy ku.rvy havlistický

e.lesanova ( 23. září 2020 21:03 )

Už to začíná být kabaret Pokud jsou další "masivní" demonstrace, proč novináři stále točí pár fotek s několika nablblými provokatéry ??? EU si může žvatlat, co chce, sama má problémů, že je nestačí počítat včetně "opozice", které prostě její hrátky nevyšly..Dokud je Bělorusko suverénní stát, není v EU, vstoupit do ní nehodlá, volby proběhly a důkazy tak masivního zfašování dodány nebyly, tak je to jen na bázi...jedna bába Tichanovska něco mele...Nechme Bělorusko Bělorusům...tahle štvavá sběř je tak mizivé 1% jejích obyvatel...

11kareI11 ( 23. září 2020 19:25 )

Ti mohou být rádi, že nežili v minulosti ty tele.

11kareI11 ( 23. září 2020 19:23 )

Přemýšlet nad tvými bláboly je ztrátou času.

Zobrazit celou diskusi