Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Novičok si mohl vzít sám“. Putin šokoval teorií o otravě svého kritika Navalného

Autor: ČTK - 
22. září 2020
22:05

Ruský prezident Vladimir Putin při telefonátu se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem nadhodil hypotézu, že si kritik Kremlu Alexej Navalnyj sám mohl vzít jed ze skupiny novičok. Píše to dnes francouzský deník Le Monde, který se odkazuje na své vlastní zdroje.

Putin v rozhovoru, který se uskutečnil z iniciativy francouzské strany již 14. září, ale o němž jak Kreml, tak Elysejský palác dosud podle listu podaly neúplné informace, řekl, že Navalnyj mohl z blíže nespecifikovaného důvodu sám novičok pozřít. Dále podle listu sdělil, že složení tohoto jedu není tak komplexní, jak se dříve udávalo, i když ani není prokázáno, že zrovna novičok byl k otravě Navalného použit.

Otravu nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok však potvrdily laboratoře v Německu a v den rozhovoru také nezávisle na německém vyšetřování odborná pracoviště ve Francii a Švédsku.

Ruský prezident dále navrhl, že by se vyšetřování mohlo zaměřit na stopy, které vedou do Lotyšska, kde podle něj žije jeden z výrobců novičoku. Neupřesnil však, o koho jde, a jak připomíná Le Monde, s vývojem jedu je spojováno více sovětských vědců.

Macron podtrhl, že novičok nemohl být použit soukromou organizací, a tak vyvstává nutnost oficiálního vysvětlení. Putin pak Navalného označil za pouhého internetového výtržníka, který používal svůj Fond boje s korupcí k vydírání volených státních představitelů. Absenci oficiálního vyšetřování Putin vysvětlil tím, že francouzští a němečtí odborníci, kteří zkoumali pomocí laboratorních analýz Navalného otravu, nekomunikují s ruskými specialisty. Macron podle listu návrh na prošetření lotyšské stopy i hypotézu, že se Navalnyj záměrně otrávil, v telefonátu ihned zavrhl.

Opoziční předák zkolaboval 20. srpna v letadle, jímž se vracel ze Sibiře do Moskvy. V bezvědomí byl nejprve ošetřován v Omsku. Po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny byl přepraven na berlínskou kliniku Charité. Rusko zatím nezahájilo formální trestní vyšetřování případu, tvrdí, že předtím musí přezkoumat více důkazů.

Zdravotní stav Navalného se dál zlepšuje. Na svém instagramovém účtu v posledních dnech sdílí fotografie, které ho zachycují při chůzi po schodech nebo na balkoně společně s jeho ženou Julijou.

cesky_novinar_ ( 23. září 2020 15:16 )

Soudem uznaný lhář Zeman se nikdy neomlouvá.

jdi-se-bodnout ( 23. září 2020 15:05 )

Ruské tajné služby používají novičok vyráběný u nás (podle tvrzení našeho soudruha prezidenta) a potvrdil to i putinův ministr zahraničí Lavrov, který to také vyřvával do světa na základě informací našich tajných služeb, které Putinovi patolízalsky předal náš soudruh Zeman. Jenže ten náš novičok má asi nějaké nedostatky, za to by se měl soudruh Zeman soudruhu Putinovi omluvit.

SCHWARZENBERG ( 23. září 2020 10:00 )

Kdyby ho ruská tajná služba otrávila novičokem, tak už nežije. Nehledě na to že by ho pak určitě neposlali do Německa aby se to zjistilo. Tomu uvěří tak malé dítě nebo zfetované sluníčko.

AVATAR ( 23. září 2020 08:22 )

Hoonza ( 23. září 2020 05:59 )

A proč by to tak být nemohlo? Doma se mu stejně nedařilo, nasraných lidí na něj bylo dost a takhle aspoň odešel do výsluní se slávou, jinak by se o něm už nemluvilo, jak byl neschopnej. Teď si bude užívat slávy na západě...

Zobrazit celou diskusi